Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Πρόβλημα το φυτοπλαγκτόν

FYTOPLAGKTON
Στον Θερμαϊκό Κόλπο έχει φτάσει το φυτοπλαγκτόν, που απασχολεί από τις αρχές του χρόνου τους αλιείς της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η προϊστάμενη Αλιείας της Νομαρχίας, το φαινόμενο.... εμφανίστηκε αρχικά στο Θρακικό Πέλαγος και επεκτάθηκε στον Στρυμονικό Κόλπο. Στις αρχές Απριλίου έφτασε και στον Θερμαϊκό, ενώ τώρα κατευθύνεται στον Παγασητικό.
Όπως εξήγησε, το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο, φέτος όμως παρουσιάζει μεγάλη έξαρση, λόγω των βροχοπτώσεων που αύξησαν τις ποσότητες του γλυκού νερού, που καταλήγει στη θάλασσα.
Το πρόβλημα, που προκαλεί στους αλιείς είναι μεγάλο, καθώς παράγονται βλεννώδεις ουσίες, που συγκεντρώνονται στα δίχτυα και καταστρέφουν τα αλιευτικά εργαλεία.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα φυτοπλαγκτόν από την περιοχή της Περαίας, γνωστοποίησε η αρμόδια αντινομάρχης. Όπως αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα, τα φαινόμενα σχηματισμού βλεννωδών ουσιών δεν έχουν ενοχοποιηθεί για τοξικά επεισόδια, αλλά για δυσκολίες στην αλιεία.
Διαμαρτυρία αλιέων
Ψαράδες της κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί διαμαρτυρία με τα σκάφη τους, καθώς η «επέλαση» του φυτοπλαγκτόν που καθιστά απαγορευτικό το ψάρεμα στις θάλασσες της περιοχής, τους οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό.
Όπως είπαν, έχουν δύο μήνες να βγουν για ψάρεμα, τα δίχτυα τους έχουν καταστραφεί και ταυτόχρονα τα χρέη «τρέχουν».
«Ζητάμε από την κυβέρνηση να δει το πρόβλημα να μας ενισχύσει επειδή η ζημιά είναι περιβαλλοντική, ίσως προβλέπεται κονδύλι για μας και από την Ε.Ε-να παγώσουν προσωρινά τα χρέη μας, μέχρι να μπορέσουμε να ψαρέψουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιας Αλιείας Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Παγώνης.
(Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: