Προσκεκλημένος της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου ήταν ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, εν όψει της αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Στο ταξίδι αυτό συμμετείχαν και οι δήμαρχοι των δύο άλλων πόλεων του ....μακεδονικού τριγώνου, της Βεργίνας και της Πέλλας, που επίσης θα αδελφοποιηθούν με την πόλη της Αλεξάνδρειας. Η επίσημη τελετή της αδελφοποίησης έχει καθοριστεί να γίνει τον Ιούλιο στο αρχαίο θέατρο του Δίου, ενώ επί αιγυπτιακού εδάφους θα γίνει το Σεπτέμβριο.
Οι αποστολές των τριών ελληνικών δήμων έγιναν δεκτές με ιδιαίτερες τιμές από πλευράς της ελληνικής κοινότητας, αλλά και τις αιγυπτιακές αρχές, καθώς και από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.
Στη συνάντηση με την ελληνική κοινότητα, η οποία σήμερα απαριθμεί 700 μέλη, παρευρέθηκαν εκτός του προέδρου Γιάννη Σιόκα, τα μέλη του Δ.Σ. της κοινότητας, ο Έλληνας Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου κ. Κασιμάτης, ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Ταμβάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βαφειάδης, εκπρόσωποι του Ελληνικού Σχολείου και άλλοι διαπρεπείς Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αλεξάνδρεια.
Οι δήμαρχοι των ελληνικών πόλεων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν γνώμες με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας για θέματα που αφορούν τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας, όπως τα σχολεία, την εκκλησία, τα ελληνικά μνημεία, τη σχέση της με την Ελλάδα αλλά και τις αιγυπτιακές αρχές. Να σημειωθεί ότι στο τετράγωνο της ελληνικής κοινότητας υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα εξατάξιο Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Εκκλησία, Γηροκομείο, Βιβλιοθήκη, Θέατρο, εκεί επίσης βρίσκεται το ελληνικό προξενείο τα γραφεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Στην παραλία υπάρχει επίσης ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος ένας από τους σπουδαιότερους της Αλεξάνδρειας. Εδώ έγινε και η επίσημη δεξίωση της ελληνικής αντιπροσωπείας των τριών πόλεων της Μακεδονίας από την ελληνική κοινότητα.
Με την ευκαιρία της παραμονής τους στην Αλεξάνδρεια οι τρεις δήμαρχοι επισκέφθηκαν επίσης τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεόδωρο, ο οποίος υποδέχτηκε την αποστολή με ιδιαίτερη αγάπη και ενθουσιασμό ενώ δήλωσε πως χαιρετίζει την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης των τριών πόλεων της Μακεδονίας με την Αλεξάνδρεια και ότι θα τεθεί επικεφαλής της αποστολής που θα έρθει στην Ελλάδα τον Ιούλιο.
Σημαντική ήταν επίσης η συνάντηση των δημάρχων με τον Έλληνα Πρόξενο και τον πρόεδρο του Σ.Α.Ε. στα γραφεία που λειτουργούν στην Αλεξάνδρεια όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό και ιδιαίτερα θέματα του μακεδονικού ζητήματος.
Οι συναντήσεις της ελληνικής αποστολής ολοκληρώθηκαν με τον Αιγύπτιο Κυβερνήτη στο κυβερνείο της Αλεξάνδρειας. Να σημειωθεί ότι ο κυβερνήτης υποδέχτηκε τους Έλληνες δημάρχους με ιδιαίτερη θέρμη δήλωσε την εκτίμησή του προς την Ελλάδα την ελληνική κοινότητα ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό της Αλεξάνδρειας της πόλης που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως χαρακτηριστικά είπε. Τέλος, ανακοίνωσε πως χαιρετίζει την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης και ότι αυτή γίνεται και υπό την αιγίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, ήταν παρόντες ο Έλληνας πρόξενος και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, με τους οποίους ο κυβερνήτης έχει άριστη συνεργασία.
Έτσι ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι πρώτες συναντήσεις της αποστολής των τριών δήμων στην Αλεξάνδρεια, ενώ το επόμενο ραντεβού δόθηκε επί ελληνικού εδάφους τον Ιούλιο στο Δίον.
Ο Δήμαρχος του Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος αποχαιρετώντας τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας δήλωσε: «Το ταξίδι αυτό στην Αλεξάνδρεια ήταν το σημαντικότερο της ζωής μου. Την πόλη αυτή από όποιο σημείο και να τη δεις, αντανακλά ελληνικό πολιτισμό λες και ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ακόμα εδώ. Άλλωστε η επιβλητική του προτομή που έχει στηθεί στην πλατεία της Αλεξάνδρειας με στραμμένο το βλέμμα του προς το βορά, ατενίζει με ιδιαίτερη σημασία την Ελλάδα. Είμαι ευτυχής που συνέβαλα στην ιστορική αυτή συνάντηση των τριών μακεδονικών πόλεων του Δίου, της Βεργίνας και της Πέλλας με την Αλεξάνδρεια, την πόλη που έκτισε ο Μακεδόνας βασιλιάς Αλέξανδρος, την πόλη που μεγαλούργησε ο ελληνισμός ανά τους αιώνες, την πόλη που ακόμα και σήμερα, με τους λίγους Έλληνες που έχουν απομείνει, εξακολουθεί να χτυπά μέσα της η ελληνική ψυχή. Γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει και η άλλη πλευρά του ελληνισμού αυτή που έδωσε στον κόσμο τα φώτα του πολιτισμού της ειρήνης και του ολυμπισμού και αυτό οφείλουν μερικοί άσπονδοι φίλοι μας και εταίροι ευρωπαϊστές να μη το λησμονούν ποτέ. Αυτή τη δύσκολη ώρα για την πατρίδα μας οφείλουμε όλοι οι Έλληνες απανταχού της γης να αφυπνιστούμε και να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας του πολιτισμού και της ένδοξης ιστορίας της. Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας δίνουν το λαμπρό παράδειγμα και μας κάνουν περήφανους και αισιόδοξους».
Να σημειωθεί ότι τον Δήμαρχο του Δίου συνόδευαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Φόλιος, Δημήτρης Ρέντζιος, Δημήτρης Μπέης και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου σε θέματα πολιτισμού και διεθνών σχέσεων Νίκος Πασχαλούδης.
(Πολιτεία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου