Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ενοχλήθηκαν

ΚΥΡΙΑΚΗ 13-12-2009

Παραμένουν ευαίσθητες οι ισορροπίες μεταξύ του νυν και του τέως προέδρου της ΝΔ. Ο Αντ. Σαμαράς θέλει -και λογικά- να είναι προσεκτικός ως προς τη θητεία του Κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού. Προφανώς δεν θα επιδιώξει να πάρει πάνω του όσα συνέβησαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια (μικρή ευθύνη είχε ο ίδιος άλλωστε), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ρίξει και το ανάθεμα στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η «γραμμή» Σαμαρά είναι σαφής, αλλά υπάρχουν ορισμένες παρεκκλίσεις. Μία από αυτές τις παρεκκλίσεις ήταν και φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή φέρει τη βασική ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Κι όμως, αυτή η ειλικρινής τοποθέτηση ενόχλησε κάποιους «σκληροπυρηνικούς» καραμανλικούς, που συνεχίζουν να παρακολουθούν επισταμένως τι λέγεται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια... 
Διάβημα
Ετσι, λοιπόν, δύο μέλη της «ομάδας παρακολούθησης», ακούγοντας τη δήλωση Μαρκόπουλου, έσπευσαν να επικοινωνήσουν με τη Ρηγίλλης και να κάνουν... διάβημα διαμαρτυρίας! Δεν βρήκαν βέβαια τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος έλειπε στη Βόννη, και μίλησαν με συνεργάτες του. Τι ακριβώς ζήτησαν παραμένει αδιευκρίνιστο, αλλά αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι η ένταση εκτονώθηκε πριν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το ερώτημα όμως παραμένει: Τι περιμένουν άραγε ο Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του από τον Αντ. Σαμαρά; Να εκθειάσει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ; Ακόμη και αν το κάνει, για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας, ποιον θα πείσει; Μάλλον ούτε τους ίδιους τους νεοδημοκράτες...

Χαμηλοί τόνοι
Την Πέμπτη το πρωί επέστρεψε από το Παρίσι η Ντ. Μπακογιάννη και πήγε αμέσως στο πολιτικό της γραφείο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις .....εξελίξεις - τις εσωκομματικές και όχι μόνο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν πρόκειται να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει «αόρατη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επικοινωνήσει με στελέχη της ΝΔ (βουλευτές και μη) προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την υποστήριξη που της προσέφεραν στην εσωκομματική αναμέτρηση, αλλά και να συζητήσει μαζί τους για την «επόμενη μέρα». Οι χαμηλοί τόνοι θα διατηρηθούν -εκτός απροόπτου- τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Από εκεί και μετά, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων στη ΝΔ αλλά και γενικότερα...

Σήκωσαν μπαϊράκι
Αρκετοί δήμαρχοι που υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία έχουν σηκώσει δικό τους μπαϊράκι και ανακοινώνουν ότι θα συνεχίζουν να συνάπτουν όσες συμβάσεις έργου χρειάζεται ο δήμος τους. «Ας τους πληρώσουν από την τσέπη τους τότε. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα εγκρίνει τις δαπάνες για συμβάσεις που δεν έχουν την έγκριση του ΑΣΕΠ», ανταπαντούν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Δήμαρχος-δημαγωγός
Η απεργία των οδοκαθαριστών έληξε, αλλά η κόντρα Γιάννη Ραγκούση - ΝικήταΚακλαμάνη συνεχίζεται. Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε «λαϊκισμό και δημαγωγία» στον δήμαρχο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους συμβασιούχους στους δήμους, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι «το θέμα των συμβασιούχων στον δήμο της Αθήνας το χειρίστηκε η δημοτική αρχή με λαϊκισμό και δημαγωγία, υποσχόμενη στους συμβασιούχους μονιμοποίηση, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό».

Τους... έφαγαν οι γυναίκες!
Επτά γυναίκες και έξι άντρες αποτελούν το «σώμα» των νέων γενικών γραμματέων των περιφερειών. Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, όταν του απέστειλε την πρώτη λίστα, να τοποθετήσει περισσότερες γυναίκες. Οπερ και εγένετο. Ποιοι άντρες υποψήφιοι «κόπηκαν»; Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γυναίκες «έφαγαν» τον πρώην νομάρχη Ιωαννίνων Ν. Ζαρμπαλά, το πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (και στενό συνεργάτη του Κ. Σκανδαλίδη) Θ. Βούρδα, τον γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο Γ . Παπακωνσταντή, και το παλαιό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Γ. Αλεξάκη.

Μία και μοναδική
Επί προεδρίας Κ. Στεφανόπουλου συγκλήθηκε μία μόνο φορά το συμβούλιο αρχηγών. Ηταν στις 15 Απριλίου του 2004 και αφορούσε το Κυπριακό και το Σχέδιο Ανάν. Παρόντες σε εκείνο το Συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την Αριστερά η Αλ. Παπαρήγα και ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης.

Πρώτη φορά
Η αίθουσα συσκέψεων στο ισόγειο του Προεδρικού Μεγάρου (απέναντι από το γραφείο του Κ. Παπούλια) είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την προσεχή Τρίτη στη 1.30 μετά το μεσημέρι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο συζήτησης το μείζον πρόβλημα της διαφάνειας. Είναι η πρώτη συνάντηση όλων των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του Κ. Παπούλια. Πρώτη και για κάποιους εκ των αρχηγών...

Επεισοδιακό... παρελθόν
Με την ευκαιρία του επικείμενου συμβουλίου αρχηγών, αξίζει να θυμηθούμε... τα προηγούμενα. Το συμβούλιο της Τρίτης θα είναι το 5ο στην ιστορία του θεσμού, με το ρεκόρ να κατέχει ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής. Επί προεδρίας του έγιναν τρία, όλα για το Σκοπιανό, τα δύο εκ των οποίων ήταν... επεισοδιακά. Ηταν στις 18 Φεβρουαρίου, στις 13 Απριλίου και στις 14 Ιουνίου του 1992. Πρωθυπουργός τότε ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ανδρέας Παπανδρέου και από την Αριστερά η Αλ. Παπαρήγα (ΚΚΕ) και η Μ. Δαμανάκη (ΣΥΝ). Στο Συμβούλιο της 13ης Απριλίου ήταν που έγινε ο χαμός, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Α. Σαμαρά να βγαίνει άρον άρον από τη συνεδρίαση. Στο επόμενο (της 14ης Ιουνίου), η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είχε αρνηθεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.

Πρωτοπόροι
Με την ευαισθησία και του... παππού, ο Κ. Παπούλιας δέχτηκε χθες στο γραφείο του τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού και τα μέλη της Επιτροπής του Δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της εφαρμογής της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού στη χώρα μας. «Οταν ο πυρήνας της κοινωνίας, που είναι τα παιδιά, υποφέρουν, πάσχουν, τότε η κοινωνία μας πάει κατά διαόλου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας τους δέκα επισκέπτες του, τους οποίους χαρακτήρισε «πρωτοπόρους» σε αυτόν τον αγώνα. Ο κ. Παπούλιας διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή, προκειμένου, όπως τόνισε, «να μπορέσουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον όλων».

Πονοκέφαλοι
Κάπως άτσαλα ξεκίνησε στη ΝΔ η συζήτηση για την υποψηφιότητα που θα στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον Δήμο Αθηναίων. Προφανώς υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, ενώ και ο νυν δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι υποψήφιος, είτε το θέλει η Ρηγίλλης είτε όχι. Διαφορετικού τύπου προβλήματα αντιμετωπίζει η ΝΔ και στους άλλους δύο μεγάλους δήμους της χώρας, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Στο μεγάλο λιμάνι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Β. Μιχαλολιάκος δεν θα διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα, καθώς αν το έκανε δεν θα ανελάμβανε τη γραμματεία της αυτοδιοίκησης. Αρα, το ζητούμενο είναι ποιος (ή ποια) θα σταθεί απέναντι στον Π. Φασούλα. Στη Θεσσαλονίκη, ο Β. Παπαγεωργόπουλος μάλλον έχει «κλείσει» τον κύκλο του ως δήμαρχος, ενώ ο Π. Ψωμιάδης, μετά το 10% που πήρε στην κούρσα για τη διαδοχή Καραμανλή, ίσως έχει αλλά σχέδια. Ο πρώην υπουργός Στ. Καλαφάτης θα ήθελε να πάρει το χρίσμα, έχει συμπάθειες στη Ρηγίλλης, αλλά δεν θεωρείται από όλους δεδομένο ότι αυτή η υποψηφιότητα μπορεί να κρατήσει «γαλάζιο» τον δήμο. Κατά συνέπεια, ο «πονοκέφαλος» του Αντ. Σαμαρά δεν είναι ένας αλλά τρεις...

Κατακόρυφη πτώση
Χρήσιμα συμπεράσματα για το «χρηματιστήριο» των στελεχών της ΝΔ προκύπτουν από την πρώτη -μετά την εσωκομματική εκλογή- δημοσκόπηση της MRB, που παρουσίασε την Πέμπτη το Mega. Κατ αρχάς, η ηττημένη της αναμέτρησης Ντ. Μπακογιάννη βλέπει τις «μετοχές» της να πέφτουν κατακόρυφα, ειδικά στο σύνολο των ψηφοφόρων. Για πρώτη φορά ο Δ. Αβραμόπουλος παίρνει κεφάλι στη δημοτικότητα, κάτι που δεν είναι άσχετο με τα όσα συνέβησαν μετά τις εθνικές εκλογές. Ο Α. Σπηλιωτόπουλος, που στήριξε δυναμικά την υποψηφιότητα της Ντόρας, δείχνει να αντέχει, καθώς παραμένει τρίτος σε δημοφιλία στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Στην επόμενη έρευνα θα φανεί και η δημοτικότητα των μελών της νέας ηγετικής ομάδας που προωθεί ο Αντ. Σαμαράς, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμη για να «μετρηθούν» τα νέα πρόσωπα.

Με υπογραφή
Τελικά, λεφτά δεν υπάρχουν... Και, όπως φαίνεται, το κόστος θα πληρώσουν όχι αυτοί που ευθύνονται για την τραγική κατάσταση της οικονομίας αλλά η πλειονότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αν το 2009 ήταν δύσκολη χρονιά, το 2010 προμηνύεται ακόμη δυσκολότερο. Τα μεγάλα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ρητορεία, πατριωτικές κορώνες και αποσιώπηση της αλήθειας. Το πάρτι τελείωσε. Για όλους. Και ο νοών νοείτω.(ΕΘΝΟΣ)

Παναγιώτης Τσούτσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: