Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Οι εκτάσεις δεν παραχωρούνται

OI_EKTASEIS_DEN_PARAXOROYNTAI_1
Συμφωνεί με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Μοναστηριού στην Μητρόπολη, δεν συζητά για διεκδίκηση εκτάσεων, ο Θ. Παπαδημητρίου
Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα για την επιστροφή της Ι.Μ. Πέτρας Ολύμπου στη Μητρόπολη, είχε το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος Πέτρας, Θ. Παπαδημητρίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας του δημάρχου και μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στους δημότες της περιοχής του, για το (αμφιλεγόμενο) εύρος των διεκδικήσεων της Επιτροπής. Πάντως από όσα έγιναν γνωστά, ο δήμαρχος δεν πήρε πειστικές απαντήσεις, ενώ δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την έντονη διαφωνία του, με τον τρόπο που επέλεξε η συγκεκριμένη επιτροπή να κινηθεί, εξέφρασε ο δήμαρχος Πέτρας, ο οποίος (όπως και οι περισσότεροι) ενημερώθηκαν για τη συγκρότηση της επιτροπής αγώνα μέσω ανακοίνωσης στον τύπο και χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή προσπάθεια, για τη διερεύνηση των προθέσεων του Δήμου, όσον αφορά το εύρος των διεκδικήσεων.
Από την άτυπη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, δεν προέκυψε κάτι επίσημο, αφού οι προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα (της οποίας ηγείται ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα) κατατέθηκαν μόνο προφορικά.
OI_EKTASEIS_DEN_PARAXOROYNTAI_2Αντίθετα, ο δήμαρχος Πέτρας, ήταν σαφής τουλάχιστον ως προς εκείνα τα σημεία με τα οποία συμφωνεί με την Επιτροπή Αγώνα. Ο κ. Παπαδημητρίου, τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει αντίρρηση να περιέλθει η Εκκλησία και τα κτίρια της πρώην Μονής στην κυριότητα της Μητρόπολης, εφόσον αυτό δώσει μια προοπτική στην περιοχή για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Ο δήμαρχος, ζήτησε από την Επιτροπή, ενόψει της ....συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, να καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις και τις θέσεις της, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει επί συγκεκριμένων αιτημάτων και να διαλυθεί κάθε σύγχυση, η οποία προσφάτως και φυσιολογικά προκλήθηκε στην πλειοψηφία των δημοτών της Πέτρας.
Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής, δεν ήταν απόλυτα σαφείς μέχρι ποιου σημείου φτάνουν οι διεκδικήσεις τους και αν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η διεκδίκηση εκτάσεων εκτός του χώρου που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Από την πλευρά του δήμαρχος, ζήτησε να ενημερωθεί για «τυχόν άλλες δραστηριότητες» που θέλει η Επιτροπή να υλοποιήσει στην περιοχή, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με δραστηριότητες επιχειρηματικού τύπου. Αντίθετα, αν τελικά επαναλειτουργήσει το Μοναστήρι, ο Δήμος Πέτρας έχει τη διάθεση να προστατέψει την περιοχή από δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το πνεύμα του Μοναχισμού. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν πρόκειται να μην αποδεχθεί μια ουσιαστική πρόταση, αν υπάρξει, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την εκπαίδευση ή με επιστημονικά προγράμματα.
«Αυτό που θέλουμε πρώτα από όλα και πάνω από όλα, είναι να ενημερωθούμε με σαφήνεια για το εύρος των διεκδικήσεων και για τις σκέψεις της Μητρόπολης που αφορούν την περιοχή», είπε ο δήμαρχος Πέτρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί «σε καμιά περίπτωση» να συζητήσει θέμα επιστροφής των εκατοντάδων στρεμμάτων πέριξ της πρώην Μονής, διότι αυτά «άνηκαν και ανήκουν» στους δημότες της Πέτρας.
Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου, ζήτησε από την Επιτροπή Αγώνα να γίνει «ανοιχτή συζήτηση» με όλους «και με τους βουλευτές», για όσα διεκδικούν και αν είναι δυνατόν να καταλήξουν σε κοινό πλαίσιο, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις «που μόνο θα βλάψουν την περιοχή».(Πολιτεια/Β.Ζ. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: