Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ Κρίσιμη συνάντηση για τα μπλόκα

Κρίσιμη για το μέλλον των μπλόκων που έχουν στήσει σε σημεία της εθνικής οδού (Μελισσοχώρι Γιαννιτσών, Γυψοχώρι Γιαννιτσών, κοντά στο εργοστάσιο ΚΟΝΕΞ στη Σκύδρα και στο Μαυροβούνι Σκύδρας) θα είναι η συνάντηση που αναμένεται να έχουν σήμερα το μεσημέρι οι παραγωγοί ροδάκινου της Πέλλας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη.

Ζητούν στήριξη της παραγωγής

Οι παραγωγοί, οι οποίοι σε γενικές γραμμές ζητούν τη στήριξη της παραγωγής και της τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου (πρόκειται για την ποικιλία που χρησιμοποιείται στην κονσερβοποιία-χυμοποιία), προειδοποιούν πως, αν το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν είναι θετικό, θα υπάρξει μεγάλη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα η Νομαρχία, ο Δήμος και τα εμπορικά κέντρα στην Πέλλα θα παραμείνουν κλειστά.
Στη συνάντηση με τον κ. Χατζηγάκη αναμένεται να εκπροσωπηθούν και οι παραγωγοί ροδάκινου Ημαθίας, οι οποίοι όμως έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους και έχουν αποσυρθεί από τα μπλόκα που είχαν στήσει σε σημεία του νομού τους.

Μειωμένη ζήτηση

Υπολογίζεται πως φέτος η παραγωγή ροδάκινου θα φτάσει τους 400.000 τόνους, με τις κονσερβοποιίες να υποστηρίζουν πως από αυτή την ποσότητα μπορούν να απορροφήσουν μέχρι και 200.000 τόνους λόγω της μειωμένης ζήτησης από τη διεθνή αγορά. Στα αιτήματα των παραγωγών ροδάκινου περιλαμβάνονται να τους παράσχει η κυβέρνηση ελάχιστη εγγυημένη τιμή στα 25 λεπτά/κιλό, πλήρη αποζημίωση «στο χωράφι» των περίπου 200.000 τόνων συμπύρηνου που δεν θα απορροφηθούν από τη βιομηχανία, αλλά και 4,5 λεπτά ανά κιλό, μέσω του ΛΑΕΚ, στις ομάδες παραγωγών για τα λειτουργικά τους έξοδα.(ΠΗΓΗ)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: