Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Αύριο το πόρισμα

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 (ΑΠΕ)

Κατατίθεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Προανακριτικής για την υπόθεση Παυλίδη. Την ερχόμενη Τετάρτη (29 Απριλίου) αναμένεται η ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του πρώην Υπουργού.

Στοιχεία για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών βασικών πρωταγωνιστών της «υπόθεσης Παυλίδη», προσκομίστηκαν στην Επιτροπή της Βουλής για την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Αντίγραφα των διαβιβαστικών και των λογαριασμών δόθηκαν στα κόμματα, ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Α. Νεράντζης ζήτησε τη συνδρομή ειδικών της Τράπεζας της Ελλάδος για την περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων, που αφορούν την κίνηση των λογαριασμών.

Την Τετάρτη κατατέθηκε στην επιτροπή και συμπληρωματικό υλικό για την διακίνηση των σχετικών τραπεζικών λογαριασμών, ενώ αναμένεται και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η κατάθεση υπομνήματος εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή συνεδρίασε με τις πρώτες τοποθετήσεις των κομμάτων επί του συνόλου των δεδομένων, προκειμένου να συντάξει το πόρισμα που πρέπει να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις 27 Απριλίου.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Αριστοτέλη Παυλίδη προκειμένου να περιλάβει την παθητική δωροδοκία, την απιστία σε βάρος του Δημοσίου και την παράβαση καθήκοντος. Η επίτροπή θα αποφανθεί επί του αιτήματος αυτού του ΠΑΣΟΚ αύριο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε τον εκπρόσωπό της στην επιτροπή κ. Τσούκαλη και διατύπωσε την εκτίμηση, ότι δεν πρέπει να κλείσει η υπόθεση αυτή δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κομματική γραμμή για το πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές στη μυστική ψηφοφορία, που θα γίνει για την παραπομπή ή όχι του κ. Παυλίδη.

Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος, μετά από ερώτηση, στην ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ενώ σε ό,τι αφορά την ύπαρξη τυχόν "διαρροών", προέτρεψε "το ψάξιμο σε άλλους χώρους (εκτός ΠΑΣΟΚ)".

Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η κυβέρνηση έχει μετατρέψει αυτή την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί είναι ο 151ος βουλευτής της, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είναι μια υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος και μια υπόθεση που έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά ενός πρώην υπουργού για συγκεκριμένη συμπεριφορά και με βάση αυτό θα κριθεί η υπόθεση αυτή".

Ερωτηθείς αν σε μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "σε τέτοιες υποθέσεις, όπου ένας βουλευτής καλείται να στείλει ένα συνάδελφό του στην επόμενη διαδικασία, η αυστηρή κομματική πειθαρχία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει".

"Τα κόμματα, όμως, είναι συντεταγμένοι οργανισμοί και οι εκπρόσωποι τους συμμετέχουν στις επιτροπές και αν τα κόμματα δεν υιοθετήσουν στο σύνολο τους τα συμπεράσματα των βουλευτών που κατατίθενται στο πόρισμα, σίγουρα λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τα συμπεράσματα αυτά", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "κάθε ψηφοφορία στην Βουλή έχει την ιδιαιτερότητά της" και προσθέτοντας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα διαβάσουν το πόρισμα και θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους..

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ έχει εξετάσει το ζήτημα επανάκαμψης του κ. Τατούλη στην ΚΟ της ΝΔ, είπε ότι αυτό είναι θέμα της ΝΔ, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση "θα αντιμετώπιζε διαφορετικά τον κ. Παυλίδη αν είχε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από ότι τώρα που η πλειοψηφία είναι οριακή".
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
- kraxtis-gr.blogspot.com.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: