Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι
Τεχνική και τεχνογνωσιακή στήριξη στο Σύνδεσμο Βόρειας Πιερίας, ο οποίος έχει πλέον την ευθύνη λειτουργίας του έργου, θα προσφέρουν Νομαρχία και Δήμος Κατερίνης
Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, ο νομάρχης Πιερίας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην υπόθεση της υδροδότησης της βόρειας Πιερίας, από το φράγμα της Μόρνας, αυτήν τη φορά με αφορμή την παράδοση των διυλιστηρίων στο Σύνδεσμο της Βόρειας Πιερίας και την έναρξη λειτουργίας του έργου. Ο νομάρχης Πιερίας, διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος θα έχει την τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών της Ν.Α. Πιερίας, ενώ ζήτησε από τους δημάρχους σωστή και χρηστή διαχείριση του διυλισμένου νερού, για να μην πάει ούτε μια σταγόνα χαμένη… Εδώ και δύο μέρες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαστεργίου, το νερό από το φράγμα της Μόρνας και αφού διυλιστεί από τα υπερσύγχρονα διυλιστήρια της περιοχής, καταλήγει στον αγωγό που το μεταφέρει στη Βόρεια Πιερία.
Περίπου άλλες 48 ώρες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα χρειαστούν μέχρι το νερό να γεμίσει τον αγωγό και το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο έχει συνολικό μήκος πάνω από 180 χιλιόμετρα.
Ο αγωγός από τα διυλιστήρια και προς τη βόρεια Πιερία, δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα και πολύ σύντομα ένα όνειρο πολλών ετών, θα γίνει πραγματικότητα για τους 21 χιλιάδες κατοίκους της Βόρειας Πιερίας, οι οποίοι περιμένουν να υδροδοτηθούν από τη Μόρνα.
Παρόλα αυτά, η διαχείριση του νερού του φράγματος, συνεχίζει να απασχολεί σοβαρά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, αλλά και το Σύνδεσμο της Βόρειας Πιερίας, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη του έργου, εδώ και λίγες μέρες.
Χθες το πρωί, στο Διοικητήριο, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του κ. Παπαστεργίου και με την παρουσία των δημάρχων Κολινδρού, Αιγινίου, Μεθώνης, Πύδνας, Ελαφίνας, Κορινού, αλλά και Κατερίνης.
Αυτό που επισημάνθηκε, είναι ότι όλο το βάρος πλέον θα πρέπει να δοθεί στην σωστή διαχείριση του νερού, ενώ προτεραιότητα στον προγραμματισμό των δήμων θα πρέπει να είναι η κατασκευή υδατοδεξαμενών χωρητικότητας τουλάχιστον 300 κυβικών νερού, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, ώστε τις νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες η κατανάλωση είναι μειωμένη, το διυλισμένο νερό από τη Μόρνα, να καταλήγει σ’ αυτές και όχι να χάνεται άσκοπα. «Το θέμα της διαχείρισης του έργου, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 180 χιλιόμετρα δικτύου αγωγών», είναι από τα σοβαρότερα που πρέπει να διαχειριστεί ο Σύνδεσμος, ανέφερε σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πιερίας, συμπληρώνοντας ότι στις μέχρι τώρα αρμοδιότητες του Συνδέσμου, είναι και η λειτουργία των διυλιστηρίων, από την οποία εξαρτάται η ποιότητα του νερού.
Ο Γιώργος Παπαστεργίου, μιλώντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία από όλους ότι χρειάζεται σωστή, χρηστή και προγραμματισμένη διαχείριση του νερού.
«Όσα φράγματα και να γίνουν, όσο νερό και να στείλουμε, αν δεν υπάρξει καλή διαχείριση του νερού, δεν πρόκειται το νερό να φθάσει. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό, συμφωνήσαμε όλοι μαζί, ότι αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται από το Μέτρο «Διαχείριση και Διανομή Ύδατος για το Πόσιμο Νερό» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» είπε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης, καλώντας τους δημάρχους της βόρειας Πιερίας να καταθέσουν μία συνολική ενιαία πρόταση την οποία θα αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μιας και έχει διαχειριστική επάρκεια για την κατασκευή σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, μεγαλύτερων υδατοδεξαμενών, ώστε να μην πάει ούτε σταγόνα νερού χαμένη.
Στη λειτουργία των διυλιστηρίων σήμερα και μετά την παράδοσή τους στο Σύνδεσμο της βόρειας Πιερίας, αναφέρθηκε και ο Νομάρχης, τονίζοντας ότι για τη λειτουργία τους, χρειάζεται εμπειρία. «Συζητήσαμε το πώς θα λειτουργήσει σωστά ένα τόσο μεγάλο εργοστάσιο το οποίο διασφαλίζει την ποιότητα του νερού», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος, δεν έχει μόνο την οικονομική στήριξη δήμων και Νομαρχίας, αλλά και την τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών τους. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας, με την εμπειρία του Δήμου Κατερίνης και της ΔΕΥΑΚ, σε ό,τι χρειαστεί ο Σύνδεσμος και η Ν.Α. Πιερίας ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα της αποθήκευσης, αλλά και της διαχείρισης του νερού», ανέφερε στις δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κατερίνης, εκτιμώντας ότι η τεχνογνωσία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης, μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά για την καλύτερη λειτουργία των διυλιστηρίων. Στα μέχρι στιγμής προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του έργου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ελαφίνας. Ο Πασχάλης Κατσάρας, δικαιολόγησε τα όποια μικροπροβλήματα έχουν παρατηρηθεί, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε, μικρό ή μεγάλο έργο, από τη στιγμή που παραδίδεται μέχρι που να λειτουργήσει πλήρως, παρουσιάζει προβλήματα στη διαχείριση, ή στις κατασκευές. Κανένα έργο δεν έχει κατασκευαστεί χωρίς να χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές επεμβάσεις, είπε ο κ. Κατσάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι ακόμη και φέτος (η υδροδότηση από τη Μόρνα) θα λύσει το πρόβλημα, ίσως κατά 80% ή και 100%, τουλάχιστον για την περιοχή του.

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: