Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Στα 50 δισ. ευρώ εκτινάσσεται το ύψος του κρατικού δανεισμού για το 2009 Στα ύψη το κρατικό χρέος


ΤΕΤΑΡΤΗ 29.04.2009 (ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ)

Το ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί φέτος κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ, πάνω από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί από την κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστεί πιθανή νέα επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου.

Το 2008, το Δημόσιο είχε αντλήσει από τις κεφαλαιαγορές 43,5 δισ. ευρώ περίπου, έναντι αρχικού στόχου 40 δισ. ευρώ.

Για το 2009, ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προέβλεπε τον δανεισμό κεφαλαίων ύψους 42 δισ. ευρώ.

Ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω ήδη μία φορά, στα 43,7 δισ. ευρώ, και τώρα διά στόματος του κ. Παπαθανασίου αναθεωρείται στα 50 δισ. ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο υπέρβασης και αυτού του στόχου.

Στη δήλωση του ο υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι «κάποιοι κινδυνολογούσαν ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να δανεισθεί από τις διεθνείς αγορές. Προέβλεπαν μάλιστα ότι θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στο ΔΝΤ Όλες αυτές οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν, αφού μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2009 πετύχαμε να καλύψουμε όλο το δανειακό πρόγραμμα του έτους».

«Για να θωρακίσουμε όμως τη χώρα απέναντι σε μια ενδεχόμενη νέα επιδείνωση της κρίσης, αποφασίσαμε, αν και δεν τα έχουμε ανάγκη, να προχωρήσουμε στην άντληση επιπλέον 8 δισ. ευρώ, φθάνοντας το συνολικό δανεισμό του έτους στα 50 δισ. ευρώ. Δημιουργούμε ουσιαστικά ένα μαξιλάρι ασφαλείας, λειτουργώντας υπεύθυνα και με κινήσεις που εξυπηρετούν το συμφέρον της χώρας. Κάτι που σίγουρα δεν ισχύει για όσους συνεχίζουν ανεύθυνα να καταστροφολογούν, βάζοντας πάνω από όλα το κομματικό τους συμφέρον» προσέθεσε.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους (πληρωμή τόκων), το Δημόσιο θα καταβάλει εντός του 2009 ποσό άνω των 12 δισ. ευρώ. Το 2008, οι πληρωμές για τοκοχρεολύσια ανήλθαν σε 11,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 10,5 δισ. ευρώ.

Στo πρώτο τετράμηνο, ο κρατικός δανεισμός ανήλθε στα 46,2 δισ. ευρώ. Από το 2004, το Δημόσιο έχει δανειστεί 240 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν το ΑΕΠ το 2008.
Το κόστος δανεισμού, αν και έχει αποκλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα δανείζεται ακριβότερα έναντι της Γερμανίας κατά 2% με 2,5%.

O εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι όσα ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου «προσβάλλουν την κοινή λογική» καθώς ο υπουργός Οικονομίας «προσπαθεί να μας πείσει ότι τη στιγμή που στο τέλος Απριλίου έχουμε δανειστεί πάνω από 46 δισ. και σύμφωνα με τον υπουργό θα πάμε κοντά στα 50 δισ. ευρώ, εξαντλώντας όλο το δανειακό προγραμματισμό του έτους, δεν θα δανειστούμε άλλο».

* Η Ελλάδα συνεχίζει να εξετάζει την έκδοση ομολόγων σε δολάρια και γεν φέτος, εάν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, είπε την Τρίτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

«Δεν σκοπεύουμε να ακυρώσουμε τις εκδόσεις σε δολάριο και γεν εφόσον οι συνθήκες των αγορών το επιτρέψουν, να πετύχουμε δηλαδή τους επιθυμητούς στόχους από πλευράς κόστους» είπε στο Reuters o Σπύρος Παπανικολάου.

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: