Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

19η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος δηλώνει στην κάμερα του tvxs.gr <<<(video)
ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας Θοδωρής Τενέζος. Απεγνωσμένος, συνεχίζει για 18η ημέρα την απεργία πείνας έξω από το κτίριο της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί της Πατησίων, καταγγέλλοντας τα καρτέλ του χάλυβα, τα οποία οδήγησαν την επιχείρησή του στην καταστροφή.

Ζητάει, μέσω της κινητοποίησής του, να ξεσκεπαστεί ο μηχανισμός συγκάλυψης από τα μεγάλα συμφέροντα, τους πολιτικούς και τους μηχανισμούς, να προστατευτούν όσοι καταγγέλλουν τα καρτέλ, να καλυφθούν τα θύματα των καρτέλ και να αλλάξει το σύστημα για μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Τονίζει, επιπλέον, την αδράνεια και την αδιαφορία της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του πολιτικού κόσμου, αλλά και των ΜΜΕ στη 18ήμερη προσπάθειά του.

Ο Θοδωρής Τενέζος ξεκίνησε ως εργολάβος, εργαζόμενος σε μεγάλες τεχνικές εταιρίες, κάνοντας κατασκευή και τοποθέτηση δομικού χάλυβα. Το 2004, μαζί με το συνέταιρό του, εξαγόρασαν μία επιχείρηση, η οποία είχε κύκλο εργασίας 250 -300 τόνους τον μήνα. Μέσα σε 18 μήνες, ο κύκλος εργασίας αυτής της επιχείρησης έφτασε τους 1.100 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 11% τον μήνα.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η επιχείρηση μεγάλωνε, υπήρχαν παράγοντες που τους περιόριζαν να αναπτυχθούν περαιτέρω. Γι' αυτό το λόγο, όπως τονίζει ο κ. Τενέζος, αποφάσισαν να κάνουν εισαγωγή σιδήρου από το εξωτερικό. Τον Απρίλιο του 2006 έκαναν μια μελέτη στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Έργων μαζί με έναν πανεπιστημιακό καθηγητή για τη σύσταση του σιδήρου σε Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα. Αφού επιβεβαίωσαν ότι η σύσταση του ιταλικού σιδήρου ήταν καλή, ίσως καλύτερη και από εκείνη του ελληνικού, αποφάσισαν να εισάγουν σίδηρο από την Ιταλία.

Στις 25 Μαΐου του 2006, ένας έμπορος ελληνικού σιδήρου θέλησε να τους συναντήσει. Τους είπε πως έμαθε ότι επρόκειτο να εισάγουν σίδηρο από το εξωτερικό και τους παρότρυνε να μην προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Όπως τονίζει ο κ. Τενέζος, τους είπε: «Μην το κάνετε, θα σας δώσουμε εμείς σίδηρο».

Παρά τις συστάσεις του εμπόρου, οι δύο συνέταιροι αποφάσισαν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Στις 30 Μαΐου, ο βασικός τους προμηθευτής, Παντελής Λιανός, ο οποίος κατείχε το 80% του κύκλου εργασίας τους με σίδηρο ΣΙΔΕΝΟΡ, σταμάτησε ξαφνικά να τους προμηθεύει. Όταν τον ρώτησαν τι συμβαίνει, εκείνος ισχυρίστηκε ότι είχε ανοίξει πολύ το πλαφόν και ήθελε να το κατεβάσει. Μέχρι τέλος Ιουνίου του έδωσαν 570.000 ευρώ. Ωστόσο, εκείνος επέμεινε ότι θα τους ξαναδώσει σίδηρο μόνο όταν εξοφλήσουν όλο το υπόλοιπο και του δώσουν και εγγύηση 500.000-600.000 ευρώ.

Ο Τενέζος και ο συνέταιρός του απευθύνθηκαν τότε και σε άλλα κανάλια που προμήθευαν σίδηρο της χαλυβουργίας ΣΙΔΕΝΟΡ. Κανένας, όμως, δεν θέλησε να τους προμηθεύσει, καθώς όπως ισχυρίστηκαν, έχουν άλλο προμηθευτή και πρέπει να απευθυνθούν σε εκείνον.

Τελικά, τέλος Ιουνίου έδωσαν άλλες 200.000 ευρώ στον Λιανό από τις 300.000 που χρωστούσαν. Μετά από λίγο καιρό, πλήρωσαν και τα τελευταία. Όταν εξοφλήθηκαν όλοι οι λογαριασμοί, εκείνος σταμάτησε να τους προμηθεύει σίδηρο. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι υπόλοιποι προμηθευτές καθώς, όπως έλεγαν, είχαν εντολή να μην προχωρήσουν σε καμία συνεργασία μαζί τους. Ακόμα και όταν πήγαιναν να πληρώσουν με μετρητά η απάντηση ήταν η ίδια. Μέσα σε ένα μήνα η εταιρία κατέρρευσε.

APO STOXASMO - POOLITIKH

Δεν υπάρχουν σχόλια: