Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Κώστας Κουκοδήμος: Μικρομεσαίοι εναντίον …οδοντιάτρων


KOYKODHMOS
Ερώτηση για τις αντιδράσεις των οδοντιάτρων στη μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος ενίσχυσης των ελευθέρων επαγγελματιών, μέσω του ΕΣΠΑ, που τους στερεί ευκαιρίες να ανανεώσουν τον ιατρικό τους εξοπλισμό και να παράσχουν έτσι καλύτερη πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη, απηύθυνε στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος. Στην παρούσα φάση προέχουν οι μικρομεσαίοι, φαίνεται να είναι η απάντηση της υπουργού.
Οι οδοντίατροι και οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να απαξιωθούν από το ΕΣΠΑ ήταν  το αντικείμενο της ερώτησης του βουλευτή, αλλά η υπουργός επέλεξε να μη τους αναφέρει καν στην απάντησή της, εστιάζοντας στην ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το ακριβές κείμενο τη απάντησης, που μας έστειλε (ασχολίαστο) ο βουλευτής, έχει ως ακολούθως:
«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την παρούσα
χρονική στιγμή η παγκόσμια οικονομία διέρχεται τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία επηρεάζει το σύνολο των οικονομιών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερο από την κρίση πλήττονται οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις όπως και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Κατά συνέπεια η στήριξη, με τη μορφή της άμεσης κεφαλαιουχικής ενίσχυσης, των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα. Οι περιφέρειες της χώρας, στην παρούσα χρονική και οικονομική συγκυρία βιώνουν προβλήματα προσαρμοστικότητας και έχουν λιγότερες ευκαιρίες ανάπτυξης, έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων ή αυτών που δραστηριοποιούνται σε κεντρικό επίπεδο. Παράλληλα, χαρακτηρίζονται από περιορισμένη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων, εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας πρόσβασής τους στον χρηματοοικονομικό σύστημα, από έλλειψη τεχνογνωσίας, από αδυναμία επέκτασης σε διευρυμένες αγορές, ενώ συνήθως αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος παραγωγής και λειτουργίας.
Η επιλογή της στήριξης και ανάπτυξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο αποβλέπει πρωτίστως στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας, στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων, με απώτερο στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές και στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής.
Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των Δράσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων, για την κοινωνική και οικονομική συνοχή και στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Εν προκειμένω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο της προκήρυξης της δράσης για την «1η Δράση για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2007-2013, δεν γίνεται περικοπή του ποσού του 1.050 εκ. ευρώ, το οποίο είχε ανακοινωθεί, αλλά η παρούσα προκήρυξη θα γίνει σε δυο φάσεις».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: