ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2009
Τις πύλες της για το κοινό ανοίγει μεθαύριο στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη η έκθεση με θέμα «Πρόσωπα και όπλα του αγώνα», η οποία περιλαμβάνει περίπου 8.000 κειμήλια της προσωπικής συλλογής του διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειου Νικόλτσιου.
Γιαταγάνια, καρυοφύλλια, ξιφολόγχες, μετάλλια ανδρείας, πολεμικές στολές και όπλα, σπάνια έγγραφα είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τις αρχές του 1800 μέχρι και σήμερα, αναβιώνοντας στιγμές από την Επανάσταση του 1821, το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικόλτσιος τόνισε ότι η συλλογή είναι αποτέλεσμα αναζήτησης 30 χρόνων. «Το κίνητρο για τη δημιουργία της συλλογής ήταν η αγάπη μου για τη νεότερη ελληνική ιστορία. Ως απόστρατος συνταγματάρχης, ο κ. Νικόλτσιος γνώριζε αρκετά καλά τα στρατιωτικά ιστορικά γεγονότα. Μέσα από τις συχνές επισκέψεις μου στα μουσεία ανακάλυψα την πολύ σπουδαία γνώση που αποκομίζεις από τα κειμήλια. Άρχισαν να με απασχολούν θέματα, όπως ποιοι κατασκευάζουν τα όπλα, τι διακοσμητικά μοτίβα φέρει κάθε αντικείμενο, ποια υλικά χρησιμοποιούσαν κατά τους προηγούμενους αιώνες για την κατασκευή όπλων και από ποιες χώρες προέρχονται αυτά.
Θεωρώ ότι τα ιστορικά κειμήλια δεν ανήκουν στους συλλέκτες, αλλά σε όλο τον κόσμο. Εμείς είμαστε απλά οι διαχειριστές τους. Για το λόγο αυτό είναι πάγια θέση μου να μοιράζομαι τη συλλογή μου με το κοινό, μέσω των μουσείων» είπε ο κ. Νικόλτσιος.
Το πρώτο αντικείμενο μάλιστα που αγόρασε ο κ. Νικόλτσιος είναι μια ιταλική ξιφολόγχη του 1891, που χρησιμοποιήθηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε η συλλογή του εμπλουτίστηκε με χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα, χωρίς όμως η πρώτη αυτή ξιφολόγχη να χάνει την ιδιαίτερη αξία της για τον ιδιοκτήτη της.
Στα σπουδαιότερα κειμήλια της συλλογής συγκαταλέγονται, επίσης, το ξίφος του Τούρκου αρχιστράτηγου, Χασάν Ταχσίν πασά, η προκήρυξη της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία, που φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, καθώς και επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Υψηλάντη. Ξεχωριστή θέση όμως στη συλλογή κατέχει και το γράμμα ενός απλού στρατιώτη, που κρύβει μια πολύ συγκινητική ιστορία. Το γράμμα, που φέρει την ημερομηνία 25 Μαρτίου 1941, βρήκε ο κ. Νικόλτσιος στο εσωτερικό ενός τουφεκιού. Στόχος του στρατιώτη που το έγραψε ήταν να βρει τον επόμενο κάτοχο του τουφεκιού για να τον συντροφεύει στις ριψοκίνδυνες αποστολές του. Το γράμμα βρήκε τελικά ο σημερινός του κάτοχος, ο οποίος και επικοινώνησε με τους απογόνους του στρατιώτη, ενημερώνοντάς τους για την ύπαρξη του γράμματος.
Η συλλογή, ωστόσο, καλύπτει ακόμα και γεγονότα της πολύ πρόσφατης ιστορίας, καθώς σε αυτή συγκαταλέγονται και μετάλλια που απονέμει ο ελληνικός στρατός στους στρατιώτες του, που συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο.
Η έκθεση, με θέμα «Πρόσωπα και όπλα του αγώνα», συμπληρώνεται και από εκθέματα του Μουσείου του Νυμφαίου, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου. Επίσης, αντικείμενα της συλλογής του Βασίλειου Νικόλτσιου εκτίθενται -μεταξύ άλλων- στα μουσεία της Μάχης του Σκρα, της Επανάστασης του 1821 (στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς), των Βαλκανικών Πολέμων και του Μακεδονικού Αγώνα. Επίσης, αντικείμενα της συλλογής έχουν παρουσιαστεί και σε εκθέσεις στις Βρυξέλες, τη Μελβούρνη και το Τορόντο.
Το Μάιο αναμένεται να εγκαινιαστεί η μόνιμη έκθεση του μεγαλύτερου τμήματος της συλλογής στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μετά τη σχετική συμφωνία παραχώρησης της συλλογής από τον κ. Νικόλτσιο στο Μουσείο.
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.comΈνας 42χρονος, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, έχασε το μεσημέρι του Σαββάτου τη ζωή του.
Ο άτυχος άνδρας βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του στο Φρε Αποκορώνου και προσπαθούσε με ένα τροχό να κόψει στα δύο μεταλλικό βαρέλι, από αυτά που περιέχουν το υλικό των διαγραμμίσεων του οδικού δικτύου και το οποίο θα χρησιμοποιούσε ως δοχείο για να ταΐζει τα ζώα του. Ξαφνικά, ακούστηκε μια ισχυρότατη έκρηξη.
Ο άτυχος άνδρας είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από το καπάκι του μεταλλικού βαρελιού το οποίο και βρέθηκε σε απόσταση 100 μέτρων.
Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Η σωρός του 42 χρόνου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για νεκροψία νεκροτομή.
από ΑΠΕ-ΜΠΕ
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com
| ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 |
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο επαναφοράς ως αδικήματος της περιύβρισης αρχής υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αναχρονιστική ρύθμιση. ''ΚΡΑΧΤΗΣ'' kraxtis-gr.blogspot.com |
Σάββατο 21.03.2009
Πριν από λίγο μιλούσα με μια φίλη μου δημοσιογράφο. Νέα δημοσιογράφο, που έχει περάσει ουκ ολίγους μήνες “πρακτικής”. Εργάζεται για περισσότερους από 5 μήνες σε μεγάλη εφημερίδα full time χωρίς να παίρνει όμως ούτε μισό ευρώ. Ή μάλλον για να είμαι σωστός, πήρε κάποια χρήματα τα Χριστούγεννα, λιγότερα από 400 ευρώ.
Χωρίς να παίρνει μισό ευρώ; Ναι, χωρίς να παίρνει ούτε 50 cents! Ούτε έξοδα κίνησης δεν της καλύπτουν, ακόμα και τα τηλέφωνα που πρέπει να κάνει όταν είναι εκτός γραφείου, για να κανονίσει συνάντηση για κάποιο ρεπορτάζ της ή για κάποια συνέντευξη, τα πληρώνει απ΄την τσέπη της, αφού η μεγάλη εφημερίδα θα μπει μέσα αν της δώσει ένα εταιρικό κινητό.
Αυτή η μεγάλη εφημερίδα όμως, όπως και όλες οι άλλες, παίρνει μερικά εκατομμυριάκια κρατική διαφήμιση. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Σε ταξίδια πολυτελείας των εκδοτών; Σε δείπνα σε γκουρμέ εστιατόρια; Σε αγορά πολυτελών lear jet ή πανάκριβων αυτοκινήτων; Στις τσέπες των νέων παιδιών πάντως, που λιώνουν σόλες απ΄το τρέξιμο κάθε μέρα, δεν πάνε!
Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των νέων δημοσιογράφων από τους εκδότες και τους καναλάρχες; Πότε θα γίνει ουσιαστικός έλεγχος σε όλα τα Μ.Μ.Ε. από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Γιατί το κράτος τόσα χρόνια κάνει την πάπια; Πόσα χρόνια έχουν να ελεγθούν οι εκδότες;
Πρόστιμο ύψους 1,28 εκατ. ευρώ επέβαλε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω ανεπαρκών ελέγχων και μη αξιόπιστων στοιχείων που δόθηκαν στην Κοινότητα αναφορικά με εξαγωγές ελληνικής ζάχαρης σε τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες.
Το νέο πρόστιμο επιβλήθηκε στο πλαίσιο εκκαθάρισης λογαριασμών κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων σε αγροτικά προϊόντα, βάσει του οποίου καμπάνες δόθηκαν σε οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ συνολικού ύψους 126,7 εκατ. ευρώ.
Το υψηλότερο πρόστιμο (σ.σ.: 100,6 εκατ. ευρώ) επιβλήθηκε στη Δανία για πλημμελή λειτουργία του συστήματος τηλεανίχνευσης για τις εκτάσεις που βρίσκονται στο καθεστώς της επιδοτούμενης αγρανάπαυσης.
kraxtis-gr.blogspot.com
Μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου υπήρξε χαλάρωση εξαιτίας και των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ.
Xονίζει στο Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης και η τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη, λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.
Εξάλλου, από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν υπερχειλίσει ρέματα στην περιοχή του δήμου Νέας Απολλωνίας, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, όπως δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι νομαρχίες και οι δήμοι βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com
Μα να θες να αγιάσεις και να μη σ'αφήνουν. Να πέφτουν επάνω σου τα θέματα....βρε δεν θέλω... όχι θα το πάρεις.
Σας είχα υποσχεθεί Πέλεκα. Τον έχετε. Όχι τίποτε άλλο αλλά επειδή θα πρέπει όταν μιλάμε να σοβαρολογούμε...
Οι φωτογραφίες -που ενημερωτικά σας λέω πως τραβήχτηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στις 6.15 για πάσα ένα που θα με αμφισβητήσει-δείχνουν πεντακάθαρα ότι γίνονται κανονικότατα εργασίες μέσα στον ποταμό.
Ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Μέσα στον ποταμό.
Έχει καταστραφεί μέρος του πεζοδρομίου, έχουν αποξηλωθεί δέντρα, σωλήνες έκθετοι στο σημείο και οι εργασίες γίνονται μέσα-μέσα στο ποτάμι. Πιο μέσα δεν γίνεται
Και ερωτώ. Εκείνη η τυπική, πλην χρονοβόρα διαδικασία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έτσι όπως εσείς την αποκαλείτε βέβαια, υπάρχει τελικά; Τι προβλέπει; Τι εργασίες μπορούν και τι όχι να γίνουν μέσα σε έναν ποταμό.
Ποιος ελέγχει ποιον;
Ποιος ελέγχει τι μπαίνει και κυρίως τι βγαίνει από το ποτάμι.
Τέρμα τα αστεία. Αν δεν θέλετε να μου απαντήσετε, όπως κάνετε όλο αυτό το διάστημα με μια σειρά θεμάτων, βγείτε στην τηλεόραση.
Ξέρετε το δρόμο. Εγώ γράφω στην εφημερίδα, εσείς απαντήστε στην τηλεόραση. Με πολλές πιθανότητες να μην καταλάβει κανείς τίποτα...να μην ακούσει κανένας....να μην ενημερωθεί αυτός που πρέπει.
Δεν πειράζει. Τα ξέρω αυτά.
Όμως είναι και αγένεια. Θέτει ένας δημοσιογράφος ένα ερώτημα. Δεν μπορεί να απαντάς σε άλλον... δεν τα λέμε στη νύφη να τα ακούει η πεθερά.
Διότι η πεθερά...που μάλλον είμαι εγώ δεν είναι και υποχρεωμένη να παρακολουθεί όλη μέρα όλα τα μέσα ενημέρωσης για να πάρει απαντήσεις.
Αυτή είναι επίσης μια πρωτόγνωρη, δεοντολογική και άκρως δημοσιογραφική διαδικασία.
Η δεοντολογία λοιπόν λέει...πως απαντάς εκεί που σε ρωτάνε.
Επειδή φλομώσαμε στη δημοκρατία τελευταία... στις ανοιχτές πόρτες και στα ανοιχτά μυαλά.
Το΄χουμε ξαναδεί το έργο... λίγους μήνες πριν, που οργανώσατε συνέντευξη τύπου σε όλα τα μέσα ενημέρωσης για να απαντήσετε σε δυο...που έγιναν ένα.
Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε σ'αυτό τον τόπο.
Αλλαγή θέματος όχι όμως πεδίου.
Βρήκα σημαντικά στοιχεία για το περίφημο ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ και σας τα παρουσιάζω.
Ελπίζω ο νέος πρόεδρος της Επιχείρησης να μην ακολουθήσει τα δικά σας πατήματα και βγει κι αυτός σε άλλο μέσο ενημέρωσης να απαντήσει.
Εδώ...οι απαντήσεις σας εδώ.
Θα χαρώ πολύ να υπάρχει και νέα νομοθεσία επί του θέματος και να αποδειχθεί πως το υλικό που συγκέντρωσε η «Η» με τη βοήθεια των σκεπτόμενων και δραστήριων αναγνωστών της, να είναι …μπαγιάτικο.
Ελπίζω να μην πληρώναμε κατά λάθος το ειδικό τέλος επί δυο ή τρία χρόνια.
Πάντως είτε έτσι είτε αλλιώς θα με χαροποιούσε μια απάντηση. Στο κάτω-κάτω της γραφής, εμείς μεταφέρουμε την αγωνία και τις ερωτήσεις των πολιτών κι εσείς …απαντάτε.
Μη το ξαναγράψω…. Εδώ απαντάτε. Το λέει και ο δημοσιογραφικός κώδικας δεοντολογίας. Όπως λέει και κάτι άλλο.
Δεν «παίρνεις» το θεματάκι, χωρίς να αναφέρεις την πηγή του, τα πράγματα με ονοματεπώνυμο και απουσία του μέσου…θέτεις και ερωτήματα.
Άντε παιδιά. Μην κάνουμε μουζαβιές.
Καλή μας ημέρα και σήμερα.
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com
Και είχαμε και τα μέτρα Παπαθανασίου, όπως είχαμε τα μέτρα Αλογοσκούφη και τόσων άλλων. Και είχαμε μέτρα φορολογικά, παρόλο που κάθε φορά ακούγαμε τα ίδια. Κανένας νέος φόρος δεν θα επιβληθεί.
***
Όμως ο πνιγμένος απ’τα μαλλιά του πιάνεται κι όταν φτάνεις στο αμήν και δεν έχεις σωτηρία, επιβάλλεις μέτρα καλού-κακού κι όποιον πάρει ο χάρος.
***
Έτσι κι αυτή τη φορά πήραμε νέα μέτρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, άλλοι μένοντας στον πάγο κι άλλοι συμβάλλοντας με τον οβολό τους.
***
Έτσι θα εξοικονομήσουμε περίπου 270 εκ. ευρώ, ούτε μια τρίχα απ’το ΤΕΜΠΠΕ δηλαδή κι επειδή είμαστε ευαίσθητη ως χώρα θα επιστρέψουμε και τα μισά περίπου στους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας υπό μορφή βοήθειας. Βοήθειά τους.
***
Κάτι είναι κι αυτό. Το να παίρνεις 0,70 λεπτά την ημέρα σε περίοδο κρίσης είναι γενναιοδωρία, άσχετα αν μετά βίας μπορείς να αγοράσεις ένα κουλούρι με μεγάλη ή μικρή τρύπα.
***
Βέβαια έχουμε και κάτι το πρωτότυπο. Τον κεφαλικό φόρο που δεν θα έμπαινε αλλά μπήκε και μάλιστα με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης.
Να πούμε όμως ότι εδώ έχουμε μια εξελιγμένη μορφή κεφαλικού φόρου καθότι δεν επιβάλλεται σ’ολους ανεξαρτήτως εισοδήματος αλλά κλιμακωτά και με βάση το δηλωθέν εισόδημα.
***
Και ίσως δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση (αν και θα μπορούσε να αμβλυνθεί) ως προς την αναλογικότητά του αλλά είναι γενικώς λάθος ως προς τη φιλοσοφία του.
***
Πριν λίγους μήνες αυτή η ίδια κυβέρνηση απέρριψε σχεδόν το πολυσυζητημένο θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης που ήταν προ των θυρών με το σκεπτικό ότι ήταν αναχρονιστικό μέτρο και προφανώς άδικο.
***
Κάτι που δεν με βρίσκει σύμφωνο και επανειλημμένα διατύπωσα την άποψη ότι σ’ένα σύστημα ανίκανο και αναποτελεσματικό να συλλάβει τη φοροδιαφυγή η μόνη επιλογή είναι τα τεκμήρια και η δραστική ενεργοποίηση του πόθεν έσχες σε κάθε φορολογούμενο.
***
Ένα σύστημα λοιπόν που καταλογίζει έστω κατά προσέγγιση τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και επιχειρήθηκε κατά περιόδους στη χώρα μας και καταργήθηκε λόγω πολιτικού κόστους, βαπτίστηκε αναχρονιστικό, που πάει να πει όχι μοντέρνο λες και γεμίσαμε από γαλάζιους οικονομολόγους σύγχρονης οικονομικής σκέψης κι έχουμε πολλές λύσεις.
***
Έτσι λοιπόν επιστρατεύτηκε ο κεφαλικός φόρος ως σύγχρονος τρόπος απονομής φορολογικής δικαιοσύνης, πραγματικά ένα πρωτόγονο μέσο, που έχει τις ρίζες του στην εποχή της φεουδαρχίας.
***
Στην προκειμένη περίπτωση του κεφαλικού φόρου το κράτος δεν λειτουργεί βέβαια σαν μια οργανωμένη οντότητα αλλά σαν ένας θρησκευόμενος τύπος επικεφαλής εράνου που στο όνομα μιας κάποιας σωτηρίας εισπράττει, πάντα με τη μορφή ενός καταναγκασμού άμεσου ή έμμεσου.
***
Δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Η χώρα βρίσκεται σε μια γενική κατάσταση ραθυμίας, η πολιτική ηγεσία δεν έχει την τόλμη να σπάσει τα δεσμά των παραθεσμών, των παράπλευρων δρόμων της οικονομίας, των προνομίων.
Επιδίωξή της είναι να διατηρηθεί στην εξουσία και το επιτυγχάνει εξυπηρετώντας συνωστισμένα συμφέροντα μικρά ή μεγάλα.
''ΚΡΑΧΤΗΣ΄΄
kraxtis-gr.blogspot.com
"Ανθέλλην" , αθυρόστομος, βίαιος, αντιδραστικός, με εμμονές... Με μια λέξη "συφιλιτικός" ...
Σήμερα τα έβαλε με το χριστεπώνυμο πλήθος των Ελλήνων. Σύμπασα τη φυλή. Χαρακτήρισε το Νεοέλληνα, Ελληνάρα. Και σε μια από τις συνήθεις κρίσεις "μαύρου" πυρετού είπε "Αλλά κι αυτή η...
νοοτροπία του Ελληνάρα, που θέλει συνέχεια προγράμματα, ενισχύσεις, έχει κουράσει την Ε.Ε. Ζητάει συνέχεια και κάνει και το μάγκα. Μας έχουν βαρεθεί" ...
Φυσικά, όλους. Εκτός από τον Ντερμπεντέρη...
Παραίτηση Κώστα Μπακογιάννη, αλλά για… καλό
"Η ιδέα επιδότησης με κεφάλαια κίνησης προς τις ΜμΕ ήταν αρκεττά πρωτοποριακή. Το πρόγραμμα μέχρι χθες αποτελούσε ουσιαστικά τη μοναδική συντεταγμένη πολιτική ενάντια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την αγορά. Αν και ο όρος των τριών κερδοφόρων χρήσεων αδικεί αυτούς που έχουν το...
πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας. Πράγματι οι τράπεζες εκβιάζουν τους πελάτες τους να επανατοποθετήσουν τα δάνεια που εκταμιεύουν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς που αυτές τους υποδεικνύουν.
Ωστόσο οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι κανένα κρατικό πρόγραμμα μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να δανειοδοτήσει τόσες ΜμΕ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Κι όμως το ΥΠΑΝ και ο ίδιος ο Καραμανλής δείχνουν ότι δεν κατανοούν την μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουν μια κρατική τράπεζα ειδικών προδιαγραφών και έτσι και επικοινωνιακά να βγούν μπροστά αλλά και πιο κοντά στο λαϊκό και επιχειρηματικό αίσθημα. Αυτό που μάλλον λείπει απο την πολιτική ηγεσία του τόπου είναι η βούληση να ορθώσουν ανάστημα στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς απο μια κυβέρνηση που είναι πηγμένη απο δικηγόρους και μηχανικούς και προπάντων άσχετους..."
ANAΓΝΩΣΤΗΣ