Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010
Καθόλου θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία από Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ και είναι σε γνώση του υπουργείου Παιδείας, για την σχολική διαρροή στη χώρα μας
Οι περιοχές της χώρας που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά αδικαιολόγητης διακοπής της φοίτησης των μαθητών του γυμνασίου, είναι η Ροδόπη με 7,7%, το Ηράκλειο Κρήτης με 7,6%, η Λευκάδα, 7,1%, η Ξάνθη, 7% η Κέρκυρα, 5,9%, το Λασίθι, 5,5% η Ηλεία και τα Δωδεκάνησα 5,2% και ο Πειραιάς με 5%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο το 7,7% της Ροδόπης και το 7% της Ξάνθης αντιστοιχεί σε 503 μαθητές γυμνασίου.
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στις περιοχές αυτές: Χαμηλός δείκτης ευημερίας και ανάπτυξης (Δυτική Αττική, Ροδόπη, Ξάνθη) αλλά και υψηλή τουριστική ανάπτυξη που έχουμε σε νησιωτικές περιοχές της χώρας όπως είναι η Κέρκυρα, η Λευκάδα, το Ηράκλειο, το Λασίθι και τα Δωδεκάνησα.
Στους μαθητές γυμνασίου που απορρίπτονται στη λήξη του σχολικού έτους ο νομός Ξάνθης είναι στην πρώτη θέση με 19% και ακολουθούν η Λακωνία, η Αρτα, η Κοζάνη, η Λευκάδα, η Πιερία, η Ευρυτανία, τα Χανιά, η Καστοριά και η Ηλεία. Σχετικά με την κατηγορία: Μαθητές γυμνασίου που προάγονται σχεδόν οριακά με βαθμολογία 10 έως 12. Η Δράμα, η Κέρκυρα, η Βοιωτία, ο Εβρος, η Κοζάνη, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Κορινθία είναι στις πρώτες δέκα θέσεις μαζί όμως με την Ανατολική Αττική (στην πέμπτη θέση) και την Αθήνα (στη δέκατη θέση).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία
* Το ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρόνων δεν κ....