Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ανένδοτοι οι αγρότες

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μπατζελή για ενισχύσεις 5,5 δις μέσα στο 2010
Ανένδοτοι
οι αγρότες
Στις θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέλλον της γεωργίας αναφέρθηκε η Κατερίνα Μπατζελή μετά το πέρας της διημερίδας στο Ζάππειο, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αθετεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και θα υλοποιήσει το νομοθετικό έργο μέχρι τον Απρίλιο.
Η υπουργός επισήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις.
«Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες» τόνισε.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές παρεμβάσεις, μέσα στο 2010 οι αγρότες θα εισπράξουν 5,5 δισ. ευρώ. Ποσό που αφορά εξόφληση υποχρεώσεων Γ' ΚΠΣ, κοινοτικές επιδοτήσεις, κυβερνητικές ρυθμίσεις (αύξηση επιστροφής ΦΠΑ, ειδικός φόρος, πετρελαίου, ρύθμιση δανείων κλπ).
Παράλληλα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην αγορά. Ετοιμάζεται .......«διατροφικός Τειρεσίας», στον οποίο θα εντάσσονται όσοι παραβιάζουν τη νομοθεσία της αγοράς (αισχροκέρδεια, νοθείες, ελληνοποιήσεις κλπ).
Θα υπάρξει έλεγχος στις τιμές εισροών (λιπάσματα, φάρμακα), ενώ θα ιδρυθούν και παρεμβατικοί φορείς για τον έλεγχο των τιμών και θα προωθηθεί η πώληση αγροτικών προϊόντων μέσω Διαδικτύου. Ακολουθεί η ανασυγκρότηση της έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
Θα υπάρξει παρέμβαση στο θέμα της «πολιτικής γης» και στη διατύπωση των ελληνικών θέσεων για την αναμόρφωση της ΚΑΠ (νέα ΚΑΠ το 2013).
Για τα χρήματα που θα δοθούν φέτος στους αγρότες, ποσόν περίπου 3,5 δισ. ευρώ είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις, ποσόν γύρω στα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τις ρυθμίσεις στα αγροτικά δάνεια και τα υπόλοιπα είναι εξόφληση παραγωγών από χρονίζοντες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός για τα μπλόκα
Από το Στρασβούργο, όπου βρέθηκε για την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι ο αγροτικός τομέας περνά μια βαθιά κρίση και γι' αυτό είναι δύσκολη η επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί.
Μακάρι, είπε, να μπορούσαμε να τα λύσουμε όλα με μία απόφαση, από τη δομή του σοσιαλιστικού κινήματος, το μάρκετινγκ, την εκπαίδευση, την καλύτερη κατανομή των δικαιωμάτων κλπ, που δημιουργούν αυτό το κακό σύστημα στον αγροτικό τομέα.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι κατανοητά και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν το δυναμισμό τους για την ανατροπή αυτού του συστήματος και να γίνει η χώρα πιο παραγωγικη.
Επαφές στη Ρηγίλλης

Λίγο νωρίτερα, η αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοικτοί και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Στα μπλόκα οι αγρότες
Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι, παρά την κακοκαιρία, παραμένουν στα μπλόκα και συνεχίζουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κόμβων.
Εκτός από τους αγρότες, σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν από χθες ιδιοκτήτες λεωφορείων ΚΤΕΛ και εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, οι οποίοι έβγαλαν στους δρόμους δεκάδες λεωφορεία, χωρίς, ωστόσο, να διακόψουν την κυκλοφορία.
Αίτημά τους, η κυκλοφορία των λεωφορείων, που πραγματοποιούν τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Λάρισα-Βόλος-Αθήνα να διεξάγεται μέσω της λεγόμενης παραλιακής διαδρομής (Στομίου, Αγιάς, Αγιόκαμπου Λάρισας), που είναι πολύ πιο σύντομη από τη διαδρομή μέσω Αγίου Δημητρίου-Τυρνάβου.
Λεωφορεία των ΚΤΕΛ βρίσκονται συγκεντρωμένα έξω από το κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, στα διόδια Νέων Μαλγάρων και έξω από την πόλη της Λάρισας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα.
Στον κόμβο του «Φοίνικα», εξάλλου, έξω από τη Θεσσαλονίκη, παραμένουν από χθες το μεσημέρι αγρότες από τη Χαλκιδική με τα τρακτέρ τους.

Πριν το μεσημέρι αντιπροσωπεία τους με 6 τρακτέρ συνοδευόμενα από περιπολικά της Αστυνομίας έφθασαν έξω από το κτήριο του Διοικητηρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα στην υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη.
Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπός τους, Ζαφείρης Καζάκης, οι αγρότες νωρίς το απόγευμα θα επιστρέψουν στα μπλόκα Νέας Τρίγλιας και Γαλάτιστας Χαλκιδικής, χωρίς να αποκλείσουν την ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
Ο μεθοριακός σταθμός Προμαχώνα έκλεισε εκ νέου μετά τις 11 το πρωί, κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός, στα Κερδύλλια Σερρών και στη Χρυσούπολη Καβάλας, καθώς επίσης και ο δρόμος Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση Στρυμωνικού.

Από τις 13.40 διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Νέας Μηχανιώνας στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια».
Κλειστά είναι και τα τελωνεία Εξοχής και Ορμενίου. Στους Ευζώνους οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο στις 12.30 για να ανοίξουν στις 15.00, ενώ στη Δοϊράνη έκλεισαν από τις 12.00-14.00.
Αποκλεισμένος είναι ο κόμβος Βογατσικού (στον κάθετο άξονα της Εγνατίας), η νέα και η παλιά εθνική οδός Καστοριάς-Κοζάνης, ο δρόμος Πτολεμαϊδας-Κοζάνης, Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής (σε απόσταση 11χλμ από τα ελληνοαλβανικά σύνορα) και Φλώρινας-Κοζάνης (στο 40ό χιλιόμετρο)
Στη Θεσσαλία οι αγρότες κρατούν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Αθηνών στη Νίκαια και τις Μικροθήβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: