Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ποιος θα χρεωθεί την αποτυχία;

ΤΕΤΑΡΤΗ 27-1-2010


Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το "χούι" του. Κι' εμένα το δικό μου "χούι" ήταν πάντα το ρεπορτάζ.
Για να δω λοιπόν πόσο "εθνικός" και πόσο "διάλογος" είναι αυτό που γίνεται, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στο Ζάππειο, έκανα μια βόλτα ως εκεί για να έχω άμεση αντίληψη.
Ήξερα βέβαια ότι οι αγρότες που παίρνουν γραμμή από το ΚΚΕ δεν επρόκειτο να είναι εκεί. Αλλά τελικώς διαπίστωσα πως εκτός από αυτούς έλλειπαν και οι "γαλάζιοι" και οι "ροζ" και οι πολιτικοποιημένοι "ανένταχτοι", αλλά ακόμη και τα μαχητικότερα στοιχεία των "πράσινων" στελεχών του αγροτικού κινήματος.
Η  απουσία των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών έδωσε την αφορμή και στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κασαπίδη να κηρύξει την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μακάρι η άρνηση διαλόγου να έλυνε τα προβλήματα. Αλλά δεν τα λύνει. Όπως δεν τα λύνει και κανένας "διάλογος" ανάμεσα μόνο σε υποστηρικτές, ή τους ίδιους τους υπουργούς της κυβέρνησης.
Επομένως όσοι προπαρασκεύασαν αυτή την συνάντηση του Ζαππείου, που καταγγέλλεται ως "φιέστα" από το ΚΚΕ, ελέγχονται για το ότι δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν τις συνθήκες που θα την καθιστούσαν πράγματι "διάλογο" έστω και με απουσίες Και ελέγχονται ακόμη περισσότερο ως αποτυχόντες στο εγχείρημα τους, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μια θετική στάση, αποδοκιμάζοντας τις καταλήψεις.
Για να οργανώσεις όμως ένα διάλογο επί του αγροτικού, πρέπει να έχεις αποδείξει ως τώρα, ότι, επί του συγκεκριμένου προβλήματος, δεν κομματίζεσαι, δεν λαϊκίζεις, δεν γίνεσαι ουρά πίσω από πάντα διαμαρτυρόμενο, δικαίως ή αδίκως, δεν έχεις και εσύ τορπιλίσει κάθε απόπειρα διαλόγου στο παρελθόν.
Δυστυχώς κ. Πρόεδρε, ένα χρόνο πριν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολουθούσατε άλλη πρακτική. Αν και γνωρίζατε ότι και η ελληνική γεωργία δεν είναι δυνατόν να επιζήσει με τις υπό εξαφάνιση επιδοτήσεις και χρειάζεται δομικές αλλαγές, όπως και η ελληνική οικονομία το σύνολο της.
Ως τώρα πολιτευθήκατε όλοι τρέχοντας, ψηφοθηρικά, πίσω από τους καταληψίες. Ε, αυτά πληρώνονται.
Και όμως, η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικό διάλογο και για το αγροτικό της πρόβλημα. Που δεν θα λυθεί επειδή οι "ανεξάρτητοι" των Σερρών αποφάσισαν να κόψουν και τον σιδηρόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: