Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Στην Πράγα θα υπογραφεί η νέα συνθήκη START μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας Στην «τελική ευθεία»

ΠΕΜΠΤΗ 25-3-2010
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να «φιλοξενήσει» την τελετή της υπογραφής της νέας συνθήκης START για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων Ρωσίας-ΗΠΑ. Η συμφωνία θα υπογραφεί κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο.Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ...συνομιλήσει τις επόμενες ημέρες με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας όμως ότι η συμφωνία δεν είναι ακόμη γεγονός και «υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που μένουν να επιλυθούν».
Ο εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείο Εξωτερικών τόνισε, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
Παράλληλα, ο προεδρεύων της Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Τζον Κέρι δήλωσε ότι θα προωθήσει την κύρωση του όποιου κειμένου για τη νέα συμφωνία εντός του έτους.
«Εάν οι τελικές διαπραγματεύσεις κυλήσουν ομαλά, εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι η Γερουσία θα αποφανθεί φέτος επί της συμφωνίας» δήλωσε ο Τζ.Κέρι.
Πρόκειται για ξεκάθαρο σημάδι ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία βρίσκονται πράγματι στην «τελική ευθεία», όπως είχαν δηλώσει οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέι Λαβρόφ σε πρόσφατη συνάντησή τους.
Συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μάλιστα πει ότι η συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη START -τη διμερή στρατηγική συμφωνία του 1991 που εξέπνευσε το 2009- θα επισφραγιστεί πιθανότατα στην Ευρώπη και όχι στην Ουάσινγκτον.(ΝΕΑ)
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: