Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλ. παρουσιάζει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Αυλή των Θαυμάτων»

ΤΕΤΑΡΤΗ 24-3-2010
Δεκαέξι  δικηγόροι της Πιερίας αφήνουν για λίγο τις αίθουσες των δικαστηρίων και αναβαίνουν…
Στη θεατρική σκηνή για να παρουσιάσουν, στο κοινό του νομού μας, το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Αυλή των Θαυμάτων», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του δικηγόρου κ. Γιάννη Σιδηρόπουλου. Θα δοθούν δύο παραστάσεις, το   Σάββατο 27 Μαρτίου και την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 19:30 ... στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Επιτροπή Πολιτισμού του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης,  η οποία ανέθεσε στον κ. Γιάννη Σιδηρόπουλο να συγκροτήσει τη θεατρική ομάδα των δικηγόρων.  Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν δεκατρείς  δικηγόροι (Σοφία Ρεβυθιάδου, Παναγιώτης Ιορδανίδης, Ευθύμιος Χαλατζούκας, Παρασκευή Αδάμου, Μήνα Καραδήμου, Ευάγγελος Μαλάμης, Ισαβέλλα Ασλανίδου, Αθανάσιος Καρασαββίδης, Κώστας Δημόπουλος, Μπίτος Χρήστος, Κώστας Τόνας  και Κωνσταντίνος Δημόπουλος ),  δύο ασκούμενοι (Σοφία Σιδηροπούλου, Νικόλαος Πολιτίδης) και  μία δικαστική υπάλληλος (Γεωργία Βαφάκου ), ενώ η θεατρική ομάδα πλαισιώνεται και από ένα παιδί υπαλλήλου των δικαστηρίων Κατερίνης(Αθανάσιος Τζήμας). Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του κ. Γιάννη Σιδηρόπουλου, τα κουστούμια και το μακιγιάζ της δικηγόρου κας Αικατερίνης Λασκαρίδου, ενώ τη μουσική επιμέλεια της παράστασης έχουν οι κύριοι Ευάγγελος Μαλάμης και Γιάννης Σιδηρόπουλος. Το έργο προλογίζει ο δικηγόρος κ. Γιάννης Σαλπιγγίδης.
Πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου ΚατερίνηςΑς σημειωθεί ότι είναι η  πρώτη φορά που ο  Δικηγορικός Σύλλογος της Κατερίνης δημιουργεί θεατρική ομάδα, αν και η Επιτροπή Πολιτισμού λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, παρουσιάζοντας πολλές και αξιέπαινες πολιτιστικές εκδηλώσεις.   «Η προσπάθεια  αυτή γίνεται μόνον με την  στήριξη του συλλόγου μας και εύχομαι να έχει συνέχεια, με σκοπό να προφέρει στον πολιτισμό της πόλης μας. Να προσφέρουμε αφιλοκερδώς στην πολιτιστική ένδεια που ταλανίζει  χρόνια τώρα την επαρχία . Περιμένουμε τον κόσμο της Κατερίνης να ανταποκριθεί», τόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Χαρίλαος Τζαμακλής, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον δικηγόρο (σκηνοθέτη της παράστασης) κ. Γιάννη Σιδηρόπουλο. 

Ο κ. Σιδηρόπουλος
Δύσκολο εγχείρημα χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της θεατρικής παράστασης  ο κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος, επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία. Οι συντελεστές του έργου συναντήθηκαν τους τελευταίους μήνες 57 φορές για να κάνουν πρόβες, γεγονός – όπως είπε ο κ. Σιδηρόπουλος-  που δείχνει την αποφασιστικότητα τους να συμμετέχουν και να προσφέρουν.  « Η πίστη και η θέληση αυτών των παιδιών επιστράτευσε και εμένα. Εύχομαι να έχει συνέχεια αυτό το δύσκολο εγχείρημα προκειμένου να δείξουμε  στην κοινωνία της πόλης μας ότι ο δικηγόρος δεν είναι μόνον  η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, ένας επαγγελματίας στυγνός των αντιδικιών, των αντεγκλήσεων, και των συγκρούσεων στα ακροατήρια. Έτσι καταφέραμε να αναδείξουμε και μια άλλη πλευρά του δικηγόρου, του επιστήμονα και του πνευματικού ανθρώπου, τις ευαισθησίες του και τις πνευματικές του ανησυχίες, με μια διάθεση προσφορά στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Η επιλογή του έργου
Ο κ. Σιδηρόπουλος σημείωσε ότι επέλεξε το συγκεκριμένο θεατρικό επειδή είναι ένα έργο στο οποίο ο συγγραφέας έχει πρόθεση, έχει κριτική ματιά και δεν κάνει μια απλή απεικόνιση της κοινωνίας. «Είναι το τέλος μια εποχής για την Ελλάδα και η αρχή μιας καινούργιας, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από τον παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της».

Το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη  «Η αυλή των θαυμάτων» έκανε την εμφάνιση του μετά το 1955 όπου μαζί με τα άλλα δυο έργα του («Η ηλικία της νύχτας» και «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας»)  ο θεατρικός συγγραφέας  εγκαινιάζει το νεοελληνικό  θέατρο. Το έργο παίχθηκε  για πρώτη φορά το 1957 από τον Κάρολο Κουν .

Το έργο διαδραματίζεται στη συνοικία  του Βύρωνα, μια λαϊκή γειτονιά, όπου ο Καμπανέλλης χρησιμοποιεί μια αυλή ως θεατρικό χώρο.(ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: