Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Γαλλογερμανική συμφωνία για ευρω-βοήθεια , αλλά...




ΤΕΤΑΡΤΗ 24-3-2010
Διαθέτουν χρήματα που προτιμούν.. να μην χρησιμοποιήσουμε!Να στηρίξουν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόβλημα του ελληνικού δανεισμού φαίνεται να αποφάσισαν από κοινού χθες  Γερμανία και Γαλλία.
Συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές εντός της γερμανικής κυβένησης που επικαλείται το Bloomberg, το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν σε λύση με συμμετοχή του ΔΝΤ δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, έπειτα από εβδομάδες διαφωνίας ανάμεσα στις .....
δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα.

Σκληροί κανόνες


Η Γερμανία έδειξε  χθες για πρώτη φορά ότι μπορεί να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα, αλλά μόνο ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του ΔΝΤ.



Οι όροι του Βερολίνου για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα εν όψει της Συνόδου Κορυφής είναι:
Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές. (Οταν δηλ. αρνηθούν να μας δανείσουν!)
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,
Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση 'επιπρόσθετων εργαλείων' για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη.

Σε συνεδρίαση με μέλη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, και ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή βοήθεια θα πρέπει να συνδυάζεται με εμπλοκή του ΔΝΤ.

Υπό πίεση

Υπενθυμίζεται ότι η Α.Μέρκελ αντιμετωπίζει σημαντική εσωτερική πίεση, τόσο από τη γερμανική κοινή γνώμη όσο και από τους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, για να μην «υποκύψει στα αιτήματα των υπόλοιπων Ευρωπαίων» για αμιγώς ευρωπαϊκή λύση.

Τα ΜΜΕ
Ανάλογη ήταν η αντίδραση των γερμανικών ΜΜΕ στην είδηση αλλαγής στάσης της Γαλλίας: «Η Μέρκελ νικά στο ελληνικό πόκερ» ήταν ο τίτλος του σχετικού κειμένου στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, το οποίο αναφέρει πως μετά τα όσα «υπέφερε» η φήμη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ευρώπη, η Mέρκελ φαίνεται ότι αναδεικνύεται σε «νικήτρια της τελευταίας στιγμής».

Μεικτή λύση


Η μεικτή λύση φαίνεται ότι θα συμπεριλαμβάνει με διμερή δανεισμό στην Ελλάδα από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τμηματικά δάνεια από το ΔΝΤ, αλλά με αυστηρούς όρους.
Τα «ανάμεικτα σημάδια» από την Ευρωζώνη τις τελευταίες ημέρες έχουν οδηγήσει το spread των δεκαετών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 25 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: