Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Σε έκτακτη Σύνοδο της ιεραρχίας το φορολογικό

iera_sinodosΘυελλώδης υπήρξε η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αντικείμενο συζήτησης την φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην απόφαση της παρά τη διαφωνία που έχει εκφράσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η Εκκλησία προτείνει φορολόγηση επί των καθαρών εσόδων και όχι επί του συνόλου των εισπράξεων. Το θέμα λόγω της σοβαρότητας παραπέμπεται στην Ιεραρχία που θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή. Οι αντιδράσεις των... Ιεραρχών συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά διαμηνύεται ότι θα ισχύσει ότι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο.  Φορολόγηση με λογιστικό προσδιορισμό δηλαδή επί των καθαρών εσόδων είναι ο βασικός άξονας της πρότασης που θα τεθεί στην Ιεραρχία η οποία συγκαλείται εσπευσμένα αφού οι συνοδικοί Ιεράρχες βλέπουν ότι τα χρονικά περιθώρια έως την ψήφιση του φορολογικού ν/σ στενεύουν.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο εμφανίστηκε αμετακίνητος και στο Υπ. Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη, ενώ ο Υπ. Οικονομικών διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει την τήρηση διπλών βιβλίων.
Αυτού του είδους η φορολόγηση που προτείνει τώρα η εκκλησία και μάλιστα με 35% ίσχυε έως το 2004 όποτε και καταργήθηκε ως μη αποδοτική αφού τα έξοδα που έίχαν τη δυνατότητα να εμφανίζουν κεντρική υπηρεσία, ναοί και μονές ήταν υψηλά με αποτέλεσμα να προκύπτει χαμηλός φόρος.
Αυτή τη στιγμή η εκκλησία πληρώνει μόνο το ΕΤΑΚ το οποίο τριπλασιάστηκε το Νοέμβριο αφού είχε ακολουθήσει φθίνουσα πορεία: Το 1997 που θεσπίστηκε φόρος επί των ακινήτων ήταν 10% την ίδια χρονιά μάλιστα είχε εξαιρεθεί η εκκλησία από το ΦΜΑΠ. Λίγο πριν τις εκλογές του 2004 και μετά από 4 χρόνια οξύτητας στις σχέσεις εκκλησίας πολιτείας καταργείται ο φόρος 35% επί των καθαρών εσόδων. Το 2006 ο φόρος στα ακίνητα μειώνεται στο 7% και την επόμενη χρονιά πέφτει στο 4% για να εξανεμιστεί πλήρως το 2008.

Αναδρομή στους χαμένους φόρους

1997... 10% επί των ακινήτων(ενοίκια)
1997 εξαίρεση από Φ.Μ.Α.Π πριν από εκλογές 2004 .... κατάργηση του 35% επί των εσόδων
2006..... μείωση φόρου στα ακίνητα στο 7%
2007......μείωση φόρου στα ακίνητα στο 4%
Στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ την Τρίτη επικράτησε η άποψη αν και όχι ομοφώνως ότι η ευθύνη της απόφασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να βαρύνει το σύνολο της Ιεραρχίας γιατί ήδη κάποιοι Ιεράρχες ασκούν δριμεία κριτική για τους έως τώρα χειρισμούς
Δύο τουλάχιστον μητροπολίτες πάντως εξέφρασαν την άποψη ότι είναι άστοχη η σύγκλιση της Ιεραρχίας τώρα, ενώ ο αρχιεπίσκοπος δέχεται εισηγήσεις να επιδιώξει συνάντηση με το Πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατόν.ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: