Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Βουλή: Φ. Γεννηματά - 6.000 αναμονές στις λίστες μεθαδόνης

GennimataFofiΜια πρώτη ενημέρωση στη  συνεδρίαση της υποεπιτροπής της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, έκανε η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από τη νέα πρόεδρο του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ) Μένη Μαλλιώρη. Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά: "Έξι χιλιάδες αναμονές στις λίστες της ντροπής, στις λίστες της μεθαδόνης και έξι χρόνια κατά μέσο όρο αναμονής για μια θέση σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα υποκαταστάτων, ως ..ύστατη ελπίδα για τη ζωή, είναι η σκληρή πραγματικότητα που παρέλαβε το υπουργείο Υγείας στο χώρο των ναρκωτικών". 
"Στερούμε το δικαίωμα ζωής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους".
Φώφη Γεννηματά
Η υφυπουργός Υγείας έκανε τη γενική εκτίμηση για το ότι παρελήφθησαν χρέη, κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων του Οργανισμού. Τα χρέη, είπε, κυρίως για τις μισθοδοσίες ανέρχονταν στα 14 εκ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν και καταβλήθηκαν αμέσως, ενώ εξασφαλίσθηκε ειδικός κωδικός για τα Κέντρα Πρόληψης, την ίδια ώρα που ο ΟΚΑΝΑ εξαιρέθηκε από τη μείωση του 10% που επεβλήθη ως περικοπή λόγω της κρίσης.
Το μεγαλύτερο χρέος που ξεπερνά τα 15 εκ. αφορούν τις φαρμακευτικές δαπάνες, δηλαδή την αγορά υποκαταστάτων, ανέλαβε να το διαπραγματευθεί το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με τα χρέη των νοσοκομείων, ενώ εντοπίσθηκε ότι όλες οι αγορές γίνονταν αποκλειστικά από φαρμακείο δίπλα στο υπουργείο, το οποίο σταμάτησε να πουλά, όταν το χρέος έφθασε τσε υπέρογκο ποσό.

Η υφυπουργός μίλησε για σπατάλες που εντοπίσθηκαν, όπως η δαπάνη φύλαξης των χώρων του Οργανισμού αντί 3,3 εκ. ευρώ ετησίως, η σπατάλη καθαριότητας (800.000), η πραγματοποίηση 222 δρομολογίων για 23 μόλις άτομα που λάμβαναν κατ' οίκον υποκατάστατα μόνον το Φεβρουάριο, υπέρογκες δαπάνες φιλοξενίας (350.000) σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο μόλις για 24 άτομα. Επισήμανε ακόμη ότι με απόφαση του ΔΣ του οργανισμού, ορίσθηκε αποζημίωση 1500 ευρώ ανά μέλος των επιτροπών επιλογής προσωπικού ή προμηθειών και 800-1000 ευρώ για γραμματειακή υποστήριξη.
Στις άμεσες προτεραιότητες η κ. Γεννηματά έθεσε ως πρώτο τον διϋπουργικό συντονισμό, με τον ΟΚΑΝΑ στρατηγείο, ταυτόχρονα με τη θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης 5ετούς διάρκειας.
Ακόμη την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών με μείωση της «λίστας της ντροπής», την ενεργοποίηση της απογευματινής λειτουργίας, τη συνταγογράφηση σταθεροποιημένων χρηστών και τη λειτουργία μονάδων μέσα στα νοσοκομεία. Ακολουθούν μέτρα εναλλακτικά της φυλάκισης, μείωσης της κοινωνικής όχλησης.
Από την πλευρά της η κ. Μαλλιώρη τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων υπό το συντονιστικό όργανο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης αποκέντρωσης των θεραπευτικών προγραμμάτων.
Οι βουλευτές συμφώνησαν εν πολλοίς με τις θέσεις της υπουργού.
Ο Κώστας Κιλτίδης (ΝΔ) τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του Ο.ΚΑ.ΝΑ σε διϋπουργικό οργανισμό, ενώ ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος (ΝΔ) συμφώνησε τυχόν διαχειριστικές αποκλίσεις να σταλούν στον εισαγγελέα, ενώ την ίδια θέση εξέφρασε και η Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).
Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους (ΚΚΕ) είπε ότι το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα φταίει για τα ναρκωτικά, ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος τάχθηκε υπέρ του να μπορεί το τελευταίο και πιο απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας να μπορεί να δίνει υποκατάστατα «για να σπάσει το παιχνίδι των εμπόρων».
Το φόβο της οικονομικής κρίσης για τη μη διάθεση των αναγκαίων εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας (ΝΔ), ενώ απαραίτητο έκρινε τον διϋπουργικό συντονισμό ο Θανάσης Τσούρας (ΠΑΣΟΚ).
Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε μεγάλο βάρος στη φύλαξη να δοθεί στη Ρόδο, στη Κέρκυρα και στην Κρήτη που είναι πύλες εισόδου των ναρκωτικών.ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: