Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Σχέδιο στήριξης ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

papandreou_brikseles_mΠυκνό πρόγραμμα επαφών θα έχει στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός με στόχο όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την αλλαγή συσχετισμών όσον αφορά το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται πηγή που δεν κατονομάζεται οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αναμένεται να παρουσιάσουν τα σχεδία τους για τη δημιουργία δανειακού μηχανισμού... στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης. Περιμένουμε ευρωπαϊκή λύση τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα περιμένει η ένωση να επιδείξει  κοινοτική αλληλεγγύη και πολιτική στήριξη.

Σχέδιο ευρωσοσιαλιστών για μηχανισμό στήριξης

Σχέδιο για τη δημιουργία μηχανισμού αναμένεται να παρουσιάσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που θα συνεδριάσουν στις 12 το μεσημέρι παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί λίγο πριν από τη σύνοδο τη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα υποστηριχθεί από τον Ισπανό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε ., Χοσέ Λουί Θαπατέρο.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία για το σχέδιο οι σοσιαλιστές ηγέτες συμβουλεύτηκαν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
"To ταμείο θα μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές χρησιμοποιώντας την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε εκδόσεις ομολόγων. Στη συνέχεια με τα κεφάλαια που θα έχουν συγκεντρωθεί το ταμείο θα μπορεί να δανείσει χρήματα σε κράτη μέλη που τα χρειάζονται" δήλωσαν αξιωματούχοι των σοσιαλιστών στο πρακτορείο Reuters.

Πεταλωτής: "Περιμένουμε ευρωπαϊκή λύση"

Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα περιμένει ευρωπαϊκή λύση τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν, αλλά προτείνει και αυτό είναι κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης στην σύνοδο κορυφής για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που τυχόν έχουν πρόβλημα εντός της ευρωζώνης, ώστε να μπορούν ο χώρες αυτές να δανειστούν με λογικά επιτόκια.
"Είναι πλέον η ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δει το μέλλον της ευρωζώνης",οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η κρισιμότητα τους δεν επιτρέπει προβλέψεις. τόνισε ο κ. Πεταλωτής δηλώνοντας ταυτόχρονα  
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί ανάμιξης του ΔΝΤ στη λύση για την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η στήριξη πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και πως τα ευρωπαϊκά όργανα θα αποφασίσουν τους τρόπους που θα υπάρξουν για την εξεύρεση λύσης.
"Εμείς δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, η απόφαση είναι της ΕΕ", σημείωσε και τόνισε ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι Εταίροι επιμείνουν σε ανάμειξη του ΔΝΤ, ότι οι όποιες λύσεις προκριθούν θα διαμορφωθούν με τη συμμετοχή όλων των χωρών και της Ελλάδας.ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: