Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΑΕΙ: «Παράθυρο» για παράταση στην ψήφιση του νόμου-πλαίσιο Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατεθεί στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/E40F5867C795838ACFFD6B4258DA42FC.jpg


Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ανοιχτό παράθυρο για αλλλαγές στο χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αφήνει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με... πληροφορίες από την σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, το θέμα του χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου τέθηκε επί τάπητος και εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μετατεθεί η ψήφισή του στα τέλη Αυγούστου ή ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η τακτική αυτή, εφόσον επιλεγεί, θα έχει στόχο την διενέργεια διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τα κόμματα, εφόσον υπάρξουν προτάσεις και υποβληθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή τους πανεπιστημιακούς. Παρά ταύτα, στην ίδια σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου σημείωσε μεταξύ των άλλων τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «πρέπει να μετατρέψουμε τις ημέρες σε μήνες, σε σχέση με την αποτελεσματικότητά μας».
«Θέλουν τρεις μήνες, τους δίνουμε ενάμιση»
«Αφού θέλουν κάποιο χρόνο για το διάλογο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τους τον παρέχουμε. Δεν έχουμε περιθώριο για τρεις μήνες, αλλά ενάμισης μήνας μπορεί να δοθεί», σημείωσε κυβερνητικός παράγων μετά το τέλος της σύσκεψης.
Πάντως πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν την ίδια στιγμή ότι δεν έχει αποφασιστεί καμία αλλαγή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει αντικείμενο.

Όπως αναφέρουν, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κανονικά στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου. Με βάση αυτά, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε σχετική συζήτηση στη σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν συμφωνήθηκε καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα - κάτι που θα εμφάνιζε την κυβέρνηση να υποχωρεί στις αντιδράσεις και να κάνει πίσω.

Σύμφωνα με συνεργάτες της υπουργού Παιδείας και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ, μία υπαναχώρηση στην μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα προξενούσε σημαντικούς κινδύνους ακόμη και για την ίδια τη δυνατότητα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Όπως επισημαίνεται, ο διάλογος μπορεί να παρατεθεί όνον εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορέσουν να συζητηθούν ή και να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, κάθε καθυστέρηση θα συνιστούσε σημαντική απειλή ουσιαστικής αναβολής, με κίνδυνο να συμπέσει η ψήφιση του νομοσχεδίου με το άνοιγμα των πανεπιστημίων στις αρχές του φθινοπώρου.

Μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται εκ προοιμίου πηγή εντάσεων και ανοιχτών συγκρούσεων με την πανεπιστημιακή κοινότητα, στοιχεία που το υπουργείο Παιδείας θέλει πάση θυσία να αποφύγει, υπό τον φόβο πυροδότησης ευρύτερων κοινωνικών εντάσεων μετά το καλοκαίρι.

Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσής, Υγείας, κ. Α. Λοβέρδος, Περιβάλλοντος, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε το με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όπου κύριο θέμα ήταν οι αποκρατικοποιήσεις.
ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: