Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ Τρία σενάρια αποκρατικοποίησης

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110708/engine/assets_LARGE_t_420_53628072_type12128.jpg

Παρασκευή 08 Ιουλίου 2011

"Θέλουμε τη ΔΕΗ ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης, να κάνει επενδύσεις και η πολιτεία να έχει τον βασικό λόγο στις υποδομές", είπε.. ο υπουργός ΠΕΚΑ,αναφέροντας τα τρία σενάρια: 1. Πώληση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. 2. Είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης (Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ αυτής της λύσης). 3. Πώληση μέρους των θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ.

Τρία σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, ενώ, προς το παρόν, δεν έχει εξεταστεί η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για το 2012.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε τον προγραμματισμό των δράσεων στον τομέα της ενέργειας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να αποκρατικοποιηθεί περαιτέρω η ΔΕΗ (17%).
Ο ίδιος έκανε γνωστό πως τρία είναι τα σενάρια που διερευνά γι΄ αυτό τον σκοπό και διευκρίνισε πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν έχει ως σκοπό μόνο την αναζήτηση εσόδων. "Θέλουμε τη ΔΕΗ ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης, να κάνει επενδύσεις και η πολιτεία να έχει τον βασικό λόγο στις υποδομές", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΚΑ και περιέγραψε τα τρία σενάρια:
1 Η πώληση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως αυτή η ενέργεια δεν είναι η καλύτερη επιλογή.
2 Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ αυτής της λύσης.
3 Η πώληση μέρους των θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ. Να σημειώσουμε ότι ο... δρόμος ανοίγει με το "σπάσιμο" της ΔΕΗ και τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών. Την ΑΔΜΗΕ Α.Ε., που είναι το σύστημα Μεταφοράς, και την ΑΔΔΗΕ στην οποία μεταφέρεται το δίκτυο Διανομής. Οι ιδιώτες θέλουν να μπουν στο δίκτυο διανομής προκειμένου να έχουν ευκολότερη πρόσβαση και χαμηλότερα κόστη στην πώληση ενέργειας προς τους τελικούς καταναλωτές. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και για τη "ΔΕΗ Ανανεώσιμες".
Ιδιώτες παραγωγοί
Πριν, όμως, γίνει η επιλογή ενός εκ των τριών σεναρίων -με πιο πιθανό το δεύτερο- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσβαση των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας στο λιγνίτη. Η φθηνότερη πρώτη ύλη, το μεγάλο πλεονέκτημα, που έχει η ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρ. Επιτροπή (σ.σ. η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρ. Δικαστήριο για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες) για το θέμα της λιγνιτικής παραγωγής.
Αρχικά είχε προωθηθεί η λύση του swap, δηλαδή της ανταλλαγής παραγόμενης από λιγνίτη ενέργειας με ενέργεια που έχει ως πρώτη ύλη άλλο καύσιμο. Με πιο απλά λόγια, η ΔΕΗ να προσφέρει μέρος λιγνιτικής ενέργειας και να παίρνει από μονάδες άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε. ενέργεια που παράγεται π.χ. από φυσικό αέριο.
Ωστόσο, με παρέμβαση πια της τρόικας για ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζεται το ενδεχόμενο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως "το θέμα αυτό με εκείνο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ δεν είναι ταυτόσημα αλλά συνδέονται.
Ξέρουμε ότι η πώληση μονάδων επηρεάζει την αποκρατικοποίηση, όπως για παράδειγμα την αξία της εταιρείας".
Ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε "ότι σύντομα θα έχουμε καταλήξει στις διαπραγματεύσεις".
Τέλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ ερωτηθείς για το αν έχει σχεδιάσει τις αποφάσεις του για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2012, απάντησε πως "δεν έχω δει ακόμη το θέμα".
ΕΘΝΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: