Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Εγκαίνια έκθεσης για τα 100χρονα του θωρηκτού «Αβέρωφ» Την Κυριακή 10 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου - * Μέχρι τις 28 Αυγούστου θα εκτίθεται για πρώτη φορά το αρχείο με την καθέλκυση και παραλαβή του θρυλικού πλοίου * Θα πραγματοποιηθούν και δυο ακόμη εκθέσεις: 1. «Περίπλους ελληνικών νησιών» 2. «Αριστουργήματα μικροναυπηγικής»

Παρασκευή 08 Ιουλίου 2011
Στο πλαίσιο προγράμματος καλοκαιρινών εκδηλώσεων το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου διοργανώνει δίμηνη έκθεση, έως 28 Αυγούστου 2011, σε αίθουσα του Μουσείου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την.. ερχόμενη Κυριακή 10/7 στις 8.30 το βράδυ.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση περιλαμβάνει τα «100χρονα του θωρηκτού Αβέρωφ», τον «περίπλου ελληνικών νησιών», τα «αριστουργήματα ξύλινης μικροναυπηγικής» καθώς και «ελαιογραφίες Λιτοχωρινών καραβιών του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου, με τέτοιου είδους δράσεις η διοίκηση υλοποιεί τους σκοπούς της ιδρυτικής διακήρυξης του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου για «διάσωση, διατήρηση και προβολή» της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της αποστολής που αυτή η κληρονομιά καθόρισε την πορεία του έθνους.
«ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ»
Μια από τις εκθέσεις αναφέρεται σε «περίπλους ελληνικών νησιών» όπως αυτά αποτυπώνονται σε χάρτες μεγάλων ευρωπαίων γεωγράφων – χαρτογράφων του 16ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.
Πρόκειται για συλλογή του ναυάρχου Δημητρίου Παπαλεξόπουλου (1878 – 1959), που δώρισαν στο «ναυτικό μουσείο Ελλάδος» οι επίγονοί του, Έλενα Συκιαρίδη και Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.
100 ΧΡΟΝΙΑ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΑΒΕΡΩΦ»
Μια ακόμη έκθεση είναι αφιερωμένη στο θωρηκτό καταδρομικό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και συγκεκριμένα στα 100 χρόνια (1911 – 2011) από την καθέλκυση και παραλαβή του από το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Είναι το πλοίο που με τη δράση του καθιέρωσε διεθνώς το Αιγαίο ως θάλασσα αποκλειστικά ελληνική. Το εν λόγω αρχείο εκτίθεται για πρώτη φορά από τα ναυτικά μουσεία «Ελλάδος», « Ύδρας», «Κρήτης» και «Λιτοχώρου».
ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΞΥΛΙΝΗΣ ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Τέλος, στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου εκτίθενται και αριστουργήματα ξύλινης μικροναυπηγικής αυθεντικών πλοίων όλων των εποχών και συγκεκριμένα από τον 20ο π.Χ. έως τον 19ο μ.Χ. αιώνα, πλοία που κυριολεκτικά όργωσαν τις ελληνικές θάλασσες, συμμετείχαν σε αγώνες και δημιούργησαν μια ένδοξη παράδοση.
Πρόκειται για 12 έργα του Δημήτρη Μάρα, μηχανολόγου μηχανικού και ερευνητή της ελληνικής ναυτικής κληρονομιάς, μέλους του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου.
Κοντά σ’ αυτά τα έργα προστίθενται και πέντε έργα του Αστέριου Παρλίτση, ερασιτέχνη μοντελίστα ξύλινης μικροναυπηγικής και μέλους του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου.
Επιπλέον δε εκτίθενται ελαιογραφίες Λιτοχωρινών καραβιών του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα. Έργα του τμήματος ζωγραφικής του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου (Π.Ο.Λ.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: