Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Όχι» σε επιλεκτική χρεοκοπία - Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων για το ελληνικό χρέος συνιστά το πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ


Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 Οικονομία
Κατά μίας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος που ενδεχομένως οδηγήσει στην υποβάθμιση της χώρας σε...
καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ή προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός», τάχθηκε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε μία περίοδο που ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γερμανική και η ολλανδική, δείχνουν να αποδέχονται αυτό το ρίσκο, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Όχι σε επιλεκτική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός», τόνισε, υπογραμμίζοντας τις «ευθύνες των κυβερνήσεων να συζητήσουν με τους ιδιώτες επενδυτές» τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο στήριξης.
Σε ό,τι αφορά τους οίκους αξιολόγησης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η «μικρή ολιγοπωλιακή δομή» των οίκων «δεν είναι επιθυμητή».
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έλαβε μία πολύ σημαντική απόφαση για την Πορτογαλία, καθώς ανέστειλε την ισχύ του κανόνα της «ελάχιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης», ώστε να συνεχίσει να αποδέχεται τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα ως εξασφάλιση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες της χώρας.
Με την απόφαση αυτή, η οποία de facto αγνοεί την εκτίμηση της Moody's για την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, η ΕΚΤ έδωσε μια «άμεση απάντηση» στην Moody's, τόνισε ο κ. Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή απόφαση είναι ότι ίσως δείχνει τη στάση που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ σε ενδεχόμενη υπoβάθμιση της χώρας σε καθεστώς «περιορισμένης» ή «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ και τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο κ. Τρισέ, αν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους συνιστά χρεοκοπία η ΕΚΤ θα πρέπει να αρνηθεί να δεχθεί το ελληνικό χρέος ως εγγύηση για δανεισμό.
Οι κανονισμοί της ΕΚΤ βασίζονται στην αξιολόγηση μεμονωμένων περιπτώσεων χρεών. Όμως, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η Moody's δεν έχει κατάταξη πτώχευσης για κρατικά ομόλογα.
Οι αξιολογήσεις του βασίζονται στο αν ένα γεγονός, όπως για παράδειγμα το rollover ενός ομολόγου, αποτελεί πτώχευση. Η κατάταξη των τίτλων βασίζεται στο «ρυθμό ανάκαμψης» (αυτός ο ρυθμός ανάκαμψης είναι οι πιθανότητες που δίνει ο οίκος για πτώχευση πολλαπλασιασμένες με τις αναμενόμενες απώλειες). Η χαμηλότερη βαθμολόγηση είναι «C», που σχετίζεται με απώλειες 65% και πάνω.
Αυτό οδηγεί στο ερώτημα αν η ΕΚΤ μπορεί να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα, βασιζόμενη στο γεγονός ότι οι οίκοι δεν δίνουν αξιολόγηση πτώχευσης. Όμως αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΚΤ.
Επιπλέον, οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης συνήθως ακολουθούν την ίδια γραμμή. Συνεπώς, αν και η S&Ps είναι ο μόνος οίκος που έχει, προς το παρόν, προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει το rollover πτώχευση, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.
Επίσης, η ίδια η ΕΚΤ δεν άφησε στον εαυτό της μεγάλα περιθώρια ελιγμού, εφόσον ανακοίνωσε ότι στην περίπτωση πτώχευσης δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα.
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται από τους εγγυητικούς της κανονισμούς. Ήδη, χαλάρωσε της απαιτήσεις της όταν η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχασισμό ευρω-στήριξης.
Εφόσον η ΕΚΤ δέχεται εγγυήσεις μόνο από «οικονομικά εύρωστες» τράπεζες, μια πτώχευση της Ελλάδας σημαίνει ότι θα αμφισβητηθεί η ευρωστία όλων των τραπεζών που συνεργάζονται με την ΕΚΤ.
Παρ' όλα αυτά, αν η ΕΚΤ θέλει να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση μπορεί να το κάνει, ανεξαρτήτως των οίκων αξιολόγησης.
Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητας προσφυγής των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance), που ήδη, από τα τέλη του 2010, χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας για να χρηματοδοτεί τις ιρλανδικές τράπεζες.
Εφαρμογή των μέτρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ απαιτητικό και απαιτεί αποφασιστική δράση. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει, κατ' ελάχιστον, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το 2011 και μετά, όπως προβλέπεται και από τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε.
Η ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων για το 2012 και μετά θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για τη διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή και οποιεσδήποτε καλύτερες από τις αναμενόμενες εξελίξεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να είναι εφικτή η ταχύτερη μείωση του ελλείμματος, σημείωσε.
Την ίδια ώρα, προσέθεσε, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η ευελιξία και οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σημείωσε, για τις χώρες με μεγάλα ελλείμματα στα δημοσιονομικά και το ισοζύγιο συναλλαγών ή με απώλειες στην ανταγωνιστικότητα κατά το παρελθόν, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την Ελλάδα.
Ακόμα, υπογράμμισε ότι η μετακίνηση (περιορισμός) της «ακαμψίας» στην αγορά εργασίας θα στηρίξει τη διαδικασία προσαρμογής (μείωσης του ελλείμματος), όπως και τα μέτρα που ενισχύουν την ευελιξία στο μέτωπο των μισθών, αναφέροντας τον περιορισμό της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (σ.σ. όπου υφίσταται ακόμα).
Για τις τράπεζες, επανέλαβε ότι «τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας θα είναι προσωρινά» και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τις αδύναμες τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές.
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: