Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Δευτέρα 31 Μαΐου

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά,
σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο
syriza_1
Εκδήλωση πολιτικού πολιτισμού η εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας το Σάββατο στο στέκι του.
Καλεσμένοι, για να καταθέσουν τις απόψεις τους για την οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και τις προτάσεις της Αριστεράς, δυο ομιλητές από διαφορετικά αριστερά συμμαχικά σχήματα: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο εκπρόσωπος της εξωκοινοβουλευτικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοσιογράφος (της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ) και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
Και οι δυο έθεσαν θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα για τους μισθωτούς, ρίχνει στον Καιάδα τους συνταξιούχους και στο λάκκο με τα λιοντάρια τους μικρομεσαίους.
Στο κάτω-κάτω, είπαν, τι χειρότερα θα πάθουμε από αυτά που παθαίνουμε σήμερα και από τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν;
Στο μεταξύ, το στέκι του ΣΥΡΙΖΑ, μετονομάστηκε σε Στέκι Πολιτών και ετοίμασε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Ιούνιο που περιλαμβάνει:
-Ζωντανή μουσική βραδιά με «Μπαλάντες για ύπνο», από τον Soto (Παρασκευή 4 Ιουνίου, στις 9.00 το βράδυ)
-Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οργισμένος Δεκέμβρης», σεσκηνοθεσία-παραγωγή Άκη Κερσανίδη και Χρύσας Τζελέπη, που θα είναι παρόντες (Τετάρτη 9 Ιουνίου, 9.00 το βράδυ)
-Προβολή της ταινίας «Η χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001» (Τετάρτη 16 Ιουνίου, 9.00 το βράδυ)
.. και την Τρίτη 22 Ιουνίου .. Βλέπουμε Μουντιάλ 2010, τον αγώνα Ελλάδα-Αργεντινή, «έναν αγώνα ποδοσφαίρου με συμβολικό χαρακτήρα»,όπως αναφέρει το έντυπο προγραμματάκι του Στεκιού.
syriza_2

130 εκατ. ευρώ χρωστούν (λέει)  ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, που έχουν προεισπράξει, μέσω τραπεζικών δανείων, την κρατική χρηματοδότηση έως και το 2016!
Και περιμένουμε απ’ τους χρεωμένους να μας σώσουν απ’ τα χρέη;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το 50+1% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου που προβλέπει ο «Καλλικράτης», αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
«Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα», είπε ο υπουργός εσωτερικών, «ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση-και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε-για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων».
Ζόρικα τα πράγματα φαίνεται για το ΠΑΣΟΚ.
Και να σκεφτείς ότι γι’ αυτό τα 42% είχαμε σύρει στα δικαστήρια τη προηγούμενη κυβέρνησης. Όχι εμείς, ορισμένοι του ΠΑΣΟΚ, όπως καλή ώρα αν ενθυμείσθε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας και νυν υποψήφιος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου
Στην Πιερία πάντως, αν ισχύσει και σ’ αυτές τις εκλογές το πλαφόν του 42% και αν τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν απώλειες (σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές) η Ν.Δ κερδίζει δυο δήμους: τον δήμο-τέρας της Κατερίνης (είχε στους 6 δήμους 46,07%) και τον δήμο Πύδνας-Κολινδρού (όπου κατέγραψε στους 4 δήμους 43,46%.
Στον δε δήμο Δίου-Ολύμπου πιο κοντά είναι η Ν.Δ στο πλαφόν (είχε 40,9%) παρά το ΠΑΣΟΚ (37,66%).
Επειδή όμως έχουν γνώση οι φύλακες, υπάρχει κι ένα άλλο σενάριο. Που λέει ότι για την εκλογή του δημάρχους από τον α΄ γύρο δεν θα είναι αρκετό το 42%, όταν ο δεύτερος βρίσκεται κάτω από το 34%.
Σ’ αυτήν την περίπτωση η Ν.Δ θα είχε πρόβλημα και στο δήμο Κατερίνης και στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού.
Όλα αυτά βέβαια, με βάση τις παλιές δόξες των δυο μεγάλων κομμάτων και υπό την προϋπόθεση ότι θα κατέβουν … μπετόν αρμέ στις δημοτικές εκλογές.

1Συμπάσχει με τους καταναλωτές της η ΔΕΥΑ Κατερίνης, η οποία ανακοίνωσε μείωση των τιμολογίων της έως και 15%, καθότι η οι οικονομική κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της για τα καλά και στην πόλη μας και πρέπει να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει τους αδύναμους.
Αυτό σημαίνει, ότι μέχρι πριν λίγους μήνες δεν υπήρχαν αδύναμοι ή αν υπήρχαν δεν χρειαζόταν βοήθεια οπότε δε βαριέσαι, ας πλήρωναν κάτι παραπάνω.
Το καλύτερο όμως είναι το εξής: Οι τρεις από τους τέσσερις λογαριασμούς θα είναι έναντι και θα βγαίνουν από το μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας… Ο δε εξοφλητικός, θα έρχεται στο τέλος του έτους, που φέτος όλως τυχαίως θα είναι μετά τις δημοτικές εκλογές! Εξάλλου είναι νόμος η «λυπητερή» να ακολουθεί των εκλογών…
Επικροτούμε την απόφαση της ΔΕΥΑΚ η οποία επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι θα ζούσαμε λίγο πιο άνετα (οικονομικά), αν οι εκλογές ήταν συχνότερα, αλλά και τους οπαδούς του «Τσοβόλα δώστα όλα»!

2
Πιέσεις στον βουλευτή του Πα.Σο.Κ., Θανάση Παπαγεωργίου να ηγηθεί σχήματος για το Δήμο Κατερίνης, αναμένεται να ασκηθούν το επόμενο διάστημα, αναφέρουν πληροφορίες.
Οι συσχετισμοί, θεωρητικά δεν ευνοούν το κυβερνών κόμμα στον υπερ-Δήμο Κατερίνης και όπως λένε στελέχη του Πα.Σο.Κ. επιβάλλεται να τεθεί επικεφαλής ένα πολύ δυνατό πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να «αντλήσει» ψήφους και από τις περιοχές της Πέτρας και των Πιερίων.
Πρόβλεψη πιθανοτήτων αποδοχής της πρόκλησης από τον κ. Παπαγεωργίου, δεν μπορεί να γίνει. Το αν θα είναι πολλές ή λίγες, εξαρτάται μάλλον από το… ποιος θα τον καλέσει να ηγηθεί του σχήματος.

3
«Γελιούνται αν νομίζουν ότι θα μας ξεγελάσει, θα μας τρομάξει η ισχυρή προπαγάνδα τους, οι προβοκάτσιες, οι εκβιασμοί και τα πλαστά διλήμματα. Ότι θα αφήσουμε αυτή τη βαρβαρότητα να περάσει αμαχητί και ότι θα νομιμοποιηθεί στη συνείδησή μας», ανέφεραν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Πιερίας σε συνέντευξη που παραχώρησαν το Σάββατο το πρωί.
Το ΠΑΜΕ, οργανώνει μια ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τρίτη στις το απόγευμα στον πεζόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: