Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ακριβότερο 25% το iPad στην Ευρώπη Σε σχέση με τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Η Ευρώπη είναι το ακριβότερο μέρος για να αγοράσει κανείς το νέο iPad του, καθώς οι τιμές του διαμορφώνονται μέχρι και 25% πάνω σε σχέση με τις τιμές του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη της αυστραλιανής εταιρίας... CommSec, που ανήκει στην Τράπεζα της Κοινοπολιτείας.
Ενώ οι τιμές του νέου προϊόντος θα έπρεπε να είναι πάνω-κάτω οι ίδιες παγκοσμίως, μετά την κατάλληλη αναπροσαρμογή για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της CommSec Κρεγκ Τζέημς, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να αγοράσουν το iPad τους όχι από την Ευρώπη, αλλά από τις ΗΠΑ, την Ασία ή την Αυστραλία.
  
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, στη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία το iPad κοστίζει 20-25% περισσότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις άλλες περιοχές.

«Το ερώτημα είναι αν η Apple έχει τιμολογήσει το προϊόν της πολύ ψηλά για την ευρωπαϊκή αγορά ή αν το ευρώ και η βρετανική λίρα πρέπει να υποτιμηθούν κι άλλο για να ευθυγραμμιστούν οι τιμές του iPad διεθνώς», δήλωσε ο Τζέημς.

  
Ο δείκτης τιμών CommSec iPad Index της CommSec, ο οποίος συγκρίνει την τιμή του iPad σε δέκα χώρες, αποτελεί μια παραλλαγή του δείκτη Big Mac Index, που έχει δημιουργηθεί από τον «Εκόνομιστ».
Οι τιμές για το φθηνότερο μοντέλο iPad, με σύνδεση μόνο Wi-Fi και μνήμη 16 GB, κυμαίνονται από 499 δολάρια στις ΗΠΑ έως το ισοδύναμο των 620 δολαρίων στη Βρετανία.

Για το ακριβότερο μοντέλο, με σύνδεση Wi-Fi, 3G και μνήμη 64 GB, οι τιμές κυμαίνονται από 829 δολάρια στις ΗΠΑ έως 1.010 δολάρια στη Βρετανία και 980 δολάρια (ισοδύναμα σε ευρώ) σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

  
Η συσκευή είναι παρόμοια σε όλες τις αγορές, συνεπώς, σύμφωνα με την CommSec, διαφορές τιμών θα δικαιολογούνταν μόνο με βάση τις διαφορές στα μεταφορικά έξοδα και τους τοπικούς φόρους.
Σύμφωνα με τον Τζέημς, ο δείκτης τιμών για το iPad υποδηλώνει ότι το αμερικανικό δολάριο πρέπει να ανατιμηθεί έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων, ιδίως του ευρώ και της λίρας.(ΠΗΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: