Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Αναβρασμός για τα όρια ηλικίας


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - NEWS24/7.GR
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η καταδικαστική απόφαση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών.
Η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό ότι η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδοτήσεως και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία βάσει του ελληνικού συστήματος συντάξεων δεν συμπίπτει με την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου.
Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει την εκτέλεση της απόφασης, αφού πλέον δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει την απόφαση χωρίς δεύτερη κουβέντα, αλλά μέσω διαβουλεύσεων με την ΑΔΕΔΥ και την ΕΕ, θα πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος εκτέλεσης και τα χρονικά περιθώρια.
Η ρύθμιση αφορά γυναίκες που μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά (προβλεπόμενη αύξηση χρόνου εργασίας 5-15 έτη)
-Μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 είτε μετά το 1993 (προβλεπόμενη αύξηση χρόνου εργασίας 10-15 έτη)
-Μητέρες με τρία παιδιά (για τις ασφαλισμένες από το 1983-1992 προβλέπεται αύξηση 15 ετών). Επιβάρυνση θα έχουν και οι ασφαλισμένες μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά οι οποίες ασφαλίστηκαν μετά το 1993 (αύξηση χρόνου εργασίας 6 έτη)
-Γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά (προβλεπόμενη αύξηση χρόνου εργασίας 5 έτη).
Από τη ρύθμιση δεν θα θιγούν όσες γυναίκες έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς, περίπου 100.000 γυναίκες βρίσκονται σε αυτή την περίπτωση και δεν κινδυνεύουν.
Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίστηκε το εγχώριο καθεστώς των ηλικιακών ορίων, με βαθύτερο σκοπό, να ξανανοίξει το φάκελο του Ασφαλιστικού.
"Οι γυναίκες λειτουργούν σε δυσμενές εργασιακό περιβάλλον και η διαφοροποίηση των ορίων ηλικίας ήταν για να βοηθήσει στην άρση αυτής της ανισότητας. Όλοι ξέρουμε ότι προοπτικά τα όρια ηλικίας εξισώνονται και σε όσες χώρες έχει γίνει αυτό υπήρχε κοινωνικό κράτος που έλειπε από την χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και που δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί" είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σε ότι αφορά την σχετική απόφαση για την χώρα μας ο κ. Παπακωνσταντίνου διαπίστωσε "έλλειμμα διαπραγμάτευσης" και είπε ότι «"από δω και πέρα πρέπει να γίνει ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο και δεν έχω ακούσει την κυβέρνηση να τοποθετείται άμεσα για παράδειγμα για τις γυναίκες που έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικά δικαιώματα".
"Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου που δήθεν στο όνομα της ισότητας εξισώνει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών είναι εχθρική, αντιλαϊκή και πρέπει να απορριφθεί από το σύνολο των εργαζομένων διότι στρέφεται συνολικά κατά των εργαζόμενων γυναικών, αλλά και κατά των εργαζόμενων ανδρών, καθώς σπρώχνει τα όρια συνταξιοδότησης προς τα πάνω" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
"Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί ενώ γνώριζαν τις αποφάσεις της ΕΕ, συμφωνούσαν και τις υλοποιούσαν ψηφίζοντας αντιασφαλιστικούς νόμους" αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι "η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εντάσσεται στο σχεδιασμό κλιμάκωσης της επίθεσης στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά δικαιώματα".
Να μην εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ως μη έχουσα κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό έρεισμα ως προσβλητική για τη χώρα μας και ως επιζήμια για τις γυναίκες, κάλεσε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής.
"Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί δεν έκανε απολύτως τίποτε για να αποτραπεί η παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, παρότι αυτή ήταν απαράδεκτη, αφού η Ε.Ε. δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα ζητήματα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία προβλέπεται να λύνονται με βάση την αρχή της επικουρικότητας από τις χώρες - μέλη", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Στρατούλης
"Ακόμη μια αποτυχία πρόνοιας προστίθεται στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το ασφαλιστικό μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την χώρα μας" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση που προβλέπει την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
"Εμείς εμμένουμε στις προτάσεις μας για το ασφαλιστικό και αναφορικά για την συνταξιοδότηση των γυναικών, προτείνουμε αφαίρεση δύο ετών χρόνου εργασίας για κάθε παιδί και την πλήρη σύνταξη για τις μητέρες 5 παιδιών" πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

ΚΡΑΧΤΗΣ
kraxtis-.gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: