Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η νέα γενιά τοκογλύφων φέρεται... με το γάντι!


Την ύπαρξη μιας νέας γενιάς τοκογλύφων, οι οποίοι φέρονται...
με το γάντι, σε σχέση με παλιότερους «συναδέλφους» τους, και περνούν από αυστηρό έλεγχο τις οικονομικές δυνατότητες των πελατών τους, δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρχές από πρόσφατες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η σύλληψη δύο ατόμων, ηλικίας 61 και 54 ετών, στη Θεσσαλονίκη. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί, οι σκληρές μέθοδοι του παρελθόντος με τις εκφοβιστικές βολές στο Σέιχ Σου, τις «επισκέψεις» φουσκωτών σε σπίτια και τους άγριους ξυλοδαρμούς, που χρησιμοποιούσαν κατά το παρελθόν πέντε μεγάλα κυκλώματα, - που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από το τμήμα Εκβιαστών -, φαίνεται πως έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο ήπιες πρακτικές είσπραξης χρημάτων. Πλέον οι τοκογλύφοι είναι πιο διαλλακτικοί, δεν προχωρούν εύκολα σε άμεσες απειλές, ενώ για να μη «ζορίζουν» τα θύματα τους και καταφύγουν στις διωκτικές αρχές, φροντίζουν κατά διαστήματα να «παγώνουν» τους τόκους που ζητούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δύο άτομα που συνελήφθησαν στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα με την ΕΛΑΣ, ο ένας από αυτούς - ο 61χρονος - είναι αδερφός του αρχηγού μιας από τις σκληρότερες ομάδες μπράβων, που πέρασαν πριν από χρόνια από το χώρο της νύχτας στη Θεσσαλονίκη, του «Κόνι», ο οποίος είχε δολοφονηθεί έξω από νυχτερινό κέντρο στην Ν. Κρήνη το 2001. Τότε, σύμφωνα με τις αρχές, ο «Κόνι» ήταν ένα από τα θύματα της διαμάχης που είχε ξεσπάσει για την προστασία σε καταστήματα πέφτοντας νεκρός με περίπου δέκα σφαίρες.
Βρήκε το θύμα σε... καφενείο
Οπως εξηγούν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι δύο άντρες, ηλικίας 61 και 54 ετών, που συνελήφθησαν πρόσφατα από το τμήμα Εκβιαστών κατηγορούμενοι για τοκογλυφία, φέρεται να ζητούσαν από θύμα τους τόκο, που έφτανε σε 30% το μήνα. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν ο ένας από τους φερόμενους ως δράστες και ένας 50χρονος εισοδηματίας συναντήθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 σε καφενείο της δυτικής Θεσσαλονίκης και εκεί το θύμα του ανέφερε πως χρειαζόταν χρήματα για κάποιο ιατρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε συγγενικό του πρόσωπο. Η συζήτηση συνεχίστηκε αρκετή ώρα και τελικά οι δύο άντρες συμφώνησαν στο ποσό των 5.000 ευρώ. Ο 50χρονος, όπως είπε αργότερα στους αστυνομικούς, πήρε τα χρήματα, αφού υποσχέθηκε να επιστρέψει 6.500 ευρώ ένα μήνα αργότερα. Μάλιστα, αναγκάστηκε να υπογράψει μία συναλλαγματική χωρίς ποσό και ημερομηνία ως εγγύηση.
Η ώρα της εξόφλησης
Οταν, όμως, έφτασε η ώρα της εξόφλησης το θύμα ανέφερε πως αδυνατούσε να βρει χρήματα, ενώ αναγκάστηκε να δανειστεί και άλλα 5.000 ευρώ. Μετά από συζητήσεις, απειλές και τηλεφωνήματα το θύμα έδωσε τελικά τμηματικά το ποσό των 15.000 ευρώ, ωστόσο ο 61χρονος απαιτούσε, όπως εξηγούν αξιωματικοί, άλλες 35.000 ευρώ, ποσό που έπειτα από... διαπραγμάτευση «έπεσε» στις 25.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της έρευνας βρήκαν στοιχεία και για ένα ακόμη θύμα, έναν 51χρονο πολιτικό μηχανικό, ο οποίος φέρεται να δανείστηκε 4.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2010 και οι φερόμενοι ως δράστες του ζητούσαν να επιστρέψει το ποσό των... 25.000 ευρώ. Μάλιστα, για να είναι κατοχυρωμένοι ανάγκασαν το θύμα να υπογράψει και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για ενδεχόμενη αγορά διαμερίσματος, ώστε η οφειλή να αποκτήσει και μία διάσταση... νομιμότητας και να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.
Πώς ενεργούν
Οπως εξηγούν αξιωματικοί, αυτό που φαίνεται πως διαφοροποιεί τους συγκεκριμένους φερόμενους ως δράστες από παλαιότερα κυκλώματα τοκογλυφίας είναι το γεγονός πως ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και φέρονταν στα θύματα με το... γάντι. Οπως αναφέρει στέλεχος της ΕΛΑΣ, ο 61χρονος φερόμενος ως δράστης φρόντιζε να... υπενθυμίζει στο θύμα το χρέος του με τηλεφωνήματα, αλλά και επισκέψεις στο σπίτι του, ωστόσο ποτέ δεν εκτόξευε άμεσες απειλές, ενώ κατά καιρούς φρόντιζε να βάζει τρίτους να επικοινωνούν μαζί του και να... κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα, κάποια στιγμή επικοινώνησε με το θύμα και του... ζήτησε το αυτοκίνητό του, ώστε να το πουλήσει στη Γερμανία και να βγάλει τα χρήματα για το χρέος.
Επίσης, όπως προκύπτει από πληροφορίες, όταν το δεύτερο θύμα, ο πολιτικός μηχανικός, του είπε σε κάποια στιγμή πως δεν είχε χρήματα να πληρώσει, ο 61χρονος φρόντισε να... ελέγξει την οικονομική του κατάσταση. Οταν, λοιπόν, βεβαιώθηκε πως πραγματικά δεν είχε ρευστό «πάγωσε» τους τόκους, για να τον διευκολύνει. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θύμα δεν απευθύνθηκε στις διωκτικές αρχές, αλλά οι αστυνομικοί του τμήματος Εκβιαστών κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα ίχνη του από ένα έγγραφο – ιδιωτικό συμφωνητικό, που βρέθηκε στην κατοχή ενός από τους φερόμενους ως δράστες.
Αποφεύγουν τα ακίνητα
Είναι χαρακτηριστικό, όπως εξηγούν αξιωματικοί, πως τα άτομα που «δανείζουν» χρήματα με τοκογλυφικούς όρους αποφεύγουν πλέον τα ακίνητα, καθώς όπως λένε δεν μπορούν να τα «ξεφορτωθούν», αφού η αγορά δεν κινείται. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία υπόθεση τοκογλυφίας, που εξιχνίασε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ένα από τα θύματα θέλησε να ξεπληρώσει το χρέος του δίνοντας στο φερόμενο ως τοκογλύφο ένα οικόπεδο που υπερκάλυπτε την αξία του «δανείου» που είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η απάντηση που φέρεται να έλαβε ήταν: «Τι να το κάνω το ακίνητο; Θέλω χρήματα». Στέλεχος της ΕΛΑΣ αναφέρει πως τοκογλύφοι έχουν «γεμίσει» με ακίνητα, τα οποία δεν μπορούν να πουλήσουν και γι' αυτό πλέον αρνούνται να πάρουν σπίτια ή ακόμη και αυτοκίνητα από τα θύματά τους.
Παλαιότερα τα μέλη των κυκλωμάτων τοκογλυφίας είχαν γεμίσει τα γκαράζ των σπιτιών τους με πολυτελή αυτοκίνητα που έπαιρναν από τα θύματά τους, πλέον όμως αυτή η πρακτική δε χρησιμοποιείται αφού τα ΙΧ μεγάλου κυβισμού έχουν χάσει την αξία τους και πωλούνται σε μάντρες μεταχειρισμένων σε απίστευτα χαμηλές τιμές. «Τα πράγματα έχουν στενέψει ακόμη και για τους τοκογλύφους. Γι' αυτό έχουν “χαλαρώσει”, τόσο όσον αφορά τη δράση τους όσο και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να διεκδικήσουν τα χρέη», εξηγεί αξιωματικός.
Δε δανείζουν εύκολα και ελέγχουν τους πελάτες τους
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ, οι τοκογλύφοι που «δραστηριοποιούνται» σήμερα είναι πολύ πιο προσεκτικοί από ό,τι παλαιότεροι «συνάδελφοί» τους, δε δανείζουν εύκολα χρήματα, ελέγχουν τους «πελάτες» και την οικονομική τους κατάσταση και δεν καταφεύγουν εύκολα σε ακραίους και σκληρούς τρόπους για να αναγκάσουν τα θύματα να πληρώσουν.
Αλλωστε η οικονομική κρίση και οι κλειστές «στρόφιγγες» από τις τράπεζες αναγκάζουν κάποια άτομα να στραφούν σε τοκογλύφους για ρευστό. «Κρατάνε χαμηλό προφίλ», λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί και προσθέτουν ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος άσκησης πίεσης είναι τα καθημερινά τηλεφωνήματα, που μπορεί να φτάνουν και τα τέσσερα – πέντε στη διάρκεια ενός 24ώρου, ενώ πραγματοποιούν και κατ' οίκον επισκέψεις, συνήθως ώρες που βρίσκεται στο σπίτι όλη η οικογένεια, ώστε το θύμα να νιώσει την απειλή, ακόμη και αν δεν είναι ξεκάθαρη. Με τον τρόπο αυτό, όπως λένε αστυνομικοί, οι τοκογλύφοι φροντίζουν ώστε τα θύματά τους να μην καταφύγουν στις αρχές, αλλά και να νιώθουν ευγνωμοσύνη για τους δανειστές τους.
Οι παλαιοί τοκογλύφοι
Στην απέναντι όχθη βρίσκονται τα κυκλώματα που εξαρθρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τα μέλη των οποίων θεωρούνταν από τις αρχές ιδιαίτερα σκληρά, καθώς χρησιμοποιούσαν τρόπους πίεσης που ξεπερνούσαν το συνηθισμένο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το κύκλωμα του 35χρονου Γ.Σ., ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛΑΣ χρησιμοποιούσε τέσσερα στάδια πίεσης μέχρι τελικά να κάνει τα θύματά του να «σπάσουν» και να πληρώσουν. Ξεκινούσε με καθημερινά τηλεφωνήματα, ακολουθούσαν επισκέψεις από «φουσκωτούς», άγριες απειλές και τελευταίο ήταν το στάδιο του... βουνού.
Σύμφωνα με τα όσα είχαν καταγγελθεί, κάποια από τα θύματα οδηγήθηκαν σε περιοχές του Σέιχ Σου, όπου είτε ξυλοκοπήθηκαν είτε τα μέλη του κυκλώματος έριχναν εκφοβιστικές βολές, με τις σφαίρες να περνάνε σε απόσταση αναπνοής από τα θύματα. Ξυλοδαρμούς, προσημειώσεις σπιτιών και άλλων ακινήτων, απειλές, «φουσκωτούς» και κουκουλοφόρους χρησιμοποιούσαν όμως και τα άλλα κυκλώματα, όπως αυτό στο οποίο κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και μέλη άλλων ομάδων, που ενέχονται σε υποθέσεις τοκογλυφίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση θύματος του οποίου το όχημα τα μέλη κυκλώματος περιέλουσαν με βενζίνη ως προειδοποίηση, για να πληρώσει.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 
ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: