Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ραντεβού – φωτιά και τρικλοποδιές στο δρόμο για τη λύση – Πόλεμος για ομόλογα και χρέος με σχέδιο... Μέρκελ

Ραντεβού – φωτιά και τρικλοποδιές στο δρόμο για τη λύση – Πόλεμος για ομόλογα και χρέος με σχέδιο... Μέρκελ

Στον “πάγο” προσπαθεί να βάλει η Γερμανία το ελληνικό σχέδιο.
- “Όχι” από την ΕΚΤ στην αύξηση εντόκων και τα κέρδη από τα ομόλογα.
- Τσίπρας - Βαρουφάκης μετρούν δυνάμεις μια μέρα πριν το ραντεβού με τον Σόιμπλε.
- Οι αγορές προεξοφλούν λύση με εκρηκτική άνοδο....


Ένα απίστευτο παρασκήνιο εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα γύρω απ' το ελληνικό ζήτημα με δηλώσεις και διαρροές που αλλάζουν συνεχώς την... τράπουλα για τη λύση.

Όλα δείχνουν, τουλάχιστον απ' όσα ακούστηκαν χθες από Γιούνκερ και Ρέντσι, αλλά και τις διαρροές της ΕΚΤ ότι το Βερολίνο προσπαθεί να “ψαλιδίσει” τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς για άμεση λύση και η Γερμανία μοιάζει ακόμη μια φορά να θέλει να μεταθέσει το πρόβλημα για το ... μέλλον, εμμένοντας στην υπάρχουσα λύση και φυσικά στη λιτότητα.

Πριν τις επαφές Τσίπρα η Γερμανίδα Καγκελάριος φρόντισε να έχει επαφή τόσο με τον Μ. Ρέντσι, όσο και με τον Φ. Ολάντ. Οι δηλώσεις που ήρθαν αμέσως μετά τόσο από την ιταλική όσο και τη γαλλική πλευρά ήταν τουλάχιστον συγκρατημένες, ενώ παράλληλα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έστελνε μήνυμα πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην ελλάδα δεν θα αλλάξει τα πάντα στην Ευρώπη.

Παράλληλα και αμέσως μετά το μπαμ ανόδου στις αγορές ύστερα απ' τις δηλώσεις Βαρουφάκη με το “όχι στο κούρεμα” και την εναλλακτική λύση, ήρθαν, το βράδυ, οι διαρροές από την ΕΚΤ να ψαλιδίσουν και πάλι τις ελπίδες.

Η ΕΚΤ σύμφωνα πάντα με διαρροές και πληροφορίες δεν δέχεται ούτε την αύξηση κατά 10 δισ. των εντόκων όπως φέρεται να ζητά στο σχέδιό του ο κύριος Βαρουφάκης, ενώ φέρεται να αρνείται στην Ελλάδα και τα 1,9 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων.

Αφαιρεί δηλαδή η ΕΚΤ μια ρευστότητα της τάξης των 11,9 δισ. που θα μπορέσει να δώσει μια άμεση ανάσα στην Οικονομία της Ελλάδας και να αποτελέσει τη βάση για το νέο σχέδιο.

Ωστόσο απ' την ελληνική κυβέρνηση θεωρείται πως η μη αναφορά του Ιταλού Πρωθυπουργού σε τρόικα και πρόγραμμα σε συνδιασμό με την στάνταρ έκφραση για τήρηση των δεσμέυσεων δείχνει μια κάποια διαφοροποίηση από τα σχέδια της Μέρκελ.
Παράλληλα η αναφορά του Γάλλου υπουργού Οικονομικών σε διαφορές με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά στην τρόικα αφήνει ελπίδες διαπραγμάτευση ειδικά λίγο πριν την συνάντηση Τσίπρα – Ολάντ.

Οι συναντήσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη με Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι σε σχεδόν παράλληλο χρόνο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά πολύ σήμερα το τοπίο, λίγο πριν την επίσκεψη Βαρουφάκη στον Β. Σόμπλε.

Οι αγορές ωστόσο ήδη από προχθές, διαβάζοντας τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για λύση, προεξοφλούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει ένας συμβιβασμός.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: