Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Με Μ. Ντράγκι σήμερα και Β. Σόιμπλε αύριο ο Γ. Βαρουφάκης

Εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο υπουργός Οικονομικών...
Γιάνης Βαρουφάκης.
Με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, θα συναντηθεί σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ενώ αύριο θα ολοκληρωθεί η παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Β. Σόιμπλε. Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των κ. Βαρουφάκη - Ντράγκι θα βρεθεί το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Ηδη, ο κ. Βαρουφάκης έχει ζητήσει από την Κομισιόν να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων που εκδίδει η Ελλάδα στα 25 δισ. από 15 δισ. που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Το αίτημα αυτό γίνεται με στόχο να διασφαλισθεί η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους έως την 1η Ιουνίου, που σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Βαρουφάκης τότε θα είναι έτοιμη η συνολική συμφωνία για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι αυτή τη στιγμή τα έντοκα γραμμάτια τα αγοράζουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες το πράττουν με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ. Οπότε το θέμα θα απασχολήσει τις συζητήσεις των δύο ανδρών σήμερα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν δείχνει διατεθειμένη αυτή τη στιγμή να εγκρίνει το αίτημα του κ. Βαρουφάκη.

Παράλληλα, σήμερα το βράδυ συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα ανανέωσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), μέσω του οποίου οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την ΤτΕ και καλύπτουν τις ανάγκες τους. Το πρόγραμμα ELA έχει ισχύ δύο εβδομάδων και σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό, οι κ. Βαρουφάκης και Ντράγκι αναμένεται να συζητήσουν και για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει πως θα ενημερώσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ και για την πρότασή του σχετικά με την αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με νέα ομόλογα εις το διηνεκές (perpetual bonds). Στελέχη με γνώση των συζητήσεων εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει μία τέτοια πρόταση, καθώς αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση, ενώ η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχόταν κάποια αλλαγή στους όρους των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

Το θέμα του χρέους και εν γένει οι ελληνικές προτάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Σόιμπλε. Χθες, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν, και αμέσως μετά δήλωσε ότι η Αθήνα ζητεί 4 με 6 εβδομάδες για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και να επιτύχει την τελική συμφωνία με την Ευρώπη έως τον Ιούνιο. Ο Κ. Παντοάν έκανε λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις με τον κ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι αισθάνεται αισιόδοξος πως θα βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα προς το συμφέρον της Ευρωζώνης. Υπογράμμισε δε πως η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: