Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Τραπεζικός έβαζε χέρι σε λογαριασμούς πελατών

 
Τραπεζικός κατηγορείται ότι για διάστημα δύο χρόνων αφαιρούσε χρήματα από λογαριασμούς πελατών, χωρίς εκείνοι να το αντιληφθούν, και...
τα τοποθετούσε σε λογαριασμούς γνωστών του. Ο υπάλληλος φέρεται ότι υπεξαίρεσε ποσό 0,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος ύστερα από αναφορά της τράπεζας και έρευνα που ακολούθησε παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του υπαλλήλου για υπεξαίρεση σε βάρος της τράπεζας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, πλαστογραφία με χρήση και υπεξαγωγή εγγράφων. Η τρύπα σε λογαριασμούς δύο μεγάλων πελατών έγινε αντιληπτή από εσωτερικό έλεγχο της Εμπορικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την κατηγορία ο υπάλληλος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος εκτέλεσης εργασιών υποκαταστήματος, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι το Νοέμβριο του 2012 έβαλε χέρι σε έξι τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το πρώτο διάστημα κατηγορείται ότι πήρε από τρεις λογαριασμούς ενός πελάτη ποσό 215.900 ευρώ, αφήνοντας μόνον 84.000 ευρώ ως υπόλοιπο. Δικαιολογούσε τις αναλήψεις βάζοντας υπογραφές αντί του πελάτη, όπως κατηγορείται. Τα χρήματα διοχετεύονταν σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς δύο γνωστών του, ενός εμπόρου και ενός δημοτικού υπαλλήλου. Αφού άδειασαν οι λογαριασμοί του ενός πελάτη, ο τραπεζικός κατηγορείται ότι το ίδιο έπραξε και σε δεύτερο, ο οποίος επίσης διατηρούσε τρεις λογαριασμούς με συνολικό ποσό 450.000 ευρώ. Από αυτούς φέρεται ότι πήρε 294.300 ευρώ με τον ίδιο τρόπο και τα χρήματα διοχετεύτηκαν στους ίδιους λογαριασμούς των γνωστών του.

ΣΥΝΕΡΓΟΙ
Οι πελάτες στους λογαριασμούς των οποίων κατέληγαν τα υπεξαιρεθέντα χρήματα κατηγορούνται επίσης -με τη δίωξη που ζήτησε να ασκηθεί ο εισαγγελέας διαφθοράς- για απλή συνέργεια σε κακουργηματική υπεξαίρεση. Ακόμη στην παραγγελία με την οποία ασκείται η δίωξη ζητήθηκε από τον ανακριτή να εξετάσει εάν έχουν τελέσει το αδίκημα της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος. Πάντως οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστήριξαν πως είχαν εμπιστοσύνη στον υπάλληλο, ο οποίος χειριζόταν τα χαρτοφυλάκιά τους. Από την πλευρά του ο τραπεζικός στην κατάθεση που έχει δώσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας αρνείται πως υπεξαίρεσε τα χρήματα και υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τι συνέβη, επειδή έχουν εξαφανιστεί τα σχετικά έγγραφα.
Του Κώστα Καντούρη
ckantouris@yahoo.gr
http://www.makthes.gr/news/reportage/133231/

Δεν υπάρχουν σχόλια: