Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Διαφορές αλλά και συγκλίσεις Τσίπρα-Ρέντσι

Ενα συμβολικό δώρο έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα με το πέρας της συνέντευξής τους, λέγοντας ότι «όταν έρθει η στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα θα βγει από την κρίση», ο κ. Τσίπρας να μπορεί να βάλει μια ιταλική γραβάτα. 

Ενα συμβολικό δώρο έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα με το πέρας της συνέντευξής τους, λέγοντας...
ότι «όταν έρθει η στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα θα βγει από την κρίση», ο κ. Τσίπρας να μπορεί να βάλει μια ιταλική γραβάτα.
ΡΩΜΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τη γενικής κατεύθυνσης υποστήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στην ανάγκη να προωθήσει η Ευρώπη πολιτικές ανάπτυξης, αλλά και μία γενναία δόση παραινέσεων για την υποχρέωση συμμόρφωσης με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες εισέπραξε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του στο Palazzo Chigi δεν κατέληξε σε θεαματικά αποτελέσματα, ούτε στην παροχή μιας γενναιόδωρης υποστήριξης. Αντιθέτως, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φρόντισε στις δηλώσεις του να βάλει τέλος στην προεκλογική ρητορεία του για μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
«Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο», επισήμανε ο πρωθυπουργός στον απόηχο των διαβεβαιώσεων του κ. Ρέντσι προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας συντονισμένης προσπάθειας των χωρών του Νότου. Αντ’ αυτού, κάλεσε σε μία «συμμαχία λογικής» για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, ενώ χαρακτήρισε «αυτονόητο» να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα.

Ο κ. Ρέντσι απέφυγε να τοποθετηθεί επί του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» μέχρι τη μορφοποίηση ενός νέου «συμβολαίου» με εταίρους και δανειστές τον προσεχή Ιούνιο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σε μία έμμεση προτροπή αποφυγής σκηνικού ρήξεων.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την παρουσία του στην ιταλική πρωτεύουσα για να ζητήσει για άλλη μια φορά να επιστρέψει η ατζέντα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής «αντί των πολιτικών που έφεραν φόβο και αβεβαιότητα». Ο κ. Ρέντσι συμφώνησε ότι «θα πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη και όχι μόνο για λιτότητα», ωστόσο έδειξε να επιδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ήδη έχει επιλέξει να κινηθεί η Ευρώπη, αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα που έχουν φανεί στην Ιταλία από το πακέτο Γιουνκέρ, την ποσοτική χαλάρωση, την ισοτιμία μεταξύ δολαρίου και ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα επί του οποίου επιζητεί το ευρωπαϊκό «πράσινο φως», μίλησε για άρτια επεξεργασμένες προτάσεις, ενώ έσπευσε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τους πιστωτές ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτε από την υλοποίησή τους.

Εμμέσως, δε, εξέφρασε για άλλη μία φορά την αντίθεσή του να συνεχίσει να συνομιλεί με την τρόικα, αναφέροντας ότι η τριμερής εφάρμοσε μία πολιτική που τα έκανε όλα χειρότερα, εκτίναξε το χρέος, διέλυσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έδιωξε επενδύσεις, έφερε ανθρωπιστική κρίση.

Ως απτό κέρδος της επίσκεψης στη Ρώμη, ο κ. Τσίπρας έλαβε μία γραβάτα, δώρο του κ. Ρέντσι, για να τη φορέσει όταν δοθεί λύση στην ελληνική κρίση, εξέλιξη για την οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίσθηκε βέβαιος. Ο κ. Τσίπρας ανταπέδωσε το δώρο με ένα cd με ελληνόφωνα τραγούδια από τη Μεγάλη Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός μετέβη αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι για μία εξίσου καθοριστική συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη στήριξη του οποίου επίσης προσβλέπει η Αθήνα, ιδιαίτερα για την ενίσχυση του «οπλοστασίου» της έναντι της γερμανικής πλευράς. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα και τη φημολογία για ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ εκεί, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποβάλει σχετικό αίτημα και ότι όλες οι μέχρι τώρα συναντήσεις του έχουν γίνει σε ανταπόκριση προσκλήσεων που δέχθηκε.

Ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: