Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ανταλλαγή πυρών για F.T. και Κάννες

Σε υψηλούς τόνους και με ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους αναφορικά με το...
αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times για το παρασκήνιο της συνόδου των Καννών, τον Νοέμβριο του 2011, ενώ στο θέμα παρενέβη εκ νέου ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Από την πλευρά του Μαξίμου, που δεν έχει σχολιάσει τα όσα ανέφεραν οι FT, διευκρινιζόταν και χθες ότι οι απαντήσεις του κ. Σ. Κεδίκογλου αφορούν αποκλειστικά τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι το δημοσίευμα, για το οποίο, πάντως, οι ίδιες πηγές έσπευδαν να επισημάνουν ότι βρίθει ανακριβειών. Η Κουμουνδούρου καταλόγισε στον κ. Σαμαρά «άθλια στάση, με στόχο την υποταγή της χώρας στους πιστωτές» και «βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού με στόχο να αποφευχθούν οι εκλογές και να μετατρέψει τη χώρα σε μια οιονεί αποικία χρέους».
Ο κ. Κεδίκογλου απάντησε χαρακτηρίζοντας τον κ. Τσίπρα «συστηματικό υβριστή και συκοφάντη», προσθέτοντας ότι «το όραμα της επιστροφής στη δραχμή δεν έχει σβήσει από το μυαλό του». Αφού υπενθύμισε, δε, ότι τον Νοέμβριο του 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς «αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος και υπερήφανος που απέτρεψε εκείνη την εποχή το δημοψήφισμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Για «ξαναζεσταμένο φαΐ της δραχμής που το θυμούνται πριν από τις εκλογές» μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας. Ο κ. Κεδίκογλου επανήλθε αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση πρόκλησης πολιτικής ανωμαλίας «στην πιο καθοριστική φάση του εθνικού αγώνα για την έξοδο από την κρίση».
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ουσιαστικά διέψευσε συνομιλία του με τον κ. Μπαρόζο. «Δεν ήμουν συνομιλητής του κ. Μπαρόζο, ομόλογός μου ήταν ο κ. Ρεν», είπε, ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι ο κ. Μπαρόζο δεν είπε κάτι για τον Λουκά Παπαδήμο στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, καθώς, όπως πρόσθεσε, «τον κ. Παπαδήμο τον πρότειναν πολλοί παράγοντες στην Ελλάδα».
Η Κουμουνδούρου, που το τελευταίο που θα επιθυμούσε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες είναι η αναζωπύρωση μιας συζήτησης πάνω στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», έσπευσε με non paper να σχολιάσει τις αναφορές στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που επεξεργαζόταν ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας σε δήλωση της κ. Μέρκελ ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και η εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Αννα Ασημακοπούλου, αναφέροντας ότι το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία Die Linke προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η δυνατότητα απεριόριστης βοήθειας σε χώρες όπως η Ελλάδα, μέσω μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: