Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Bundesliga: Τα καλύτερα ταλέντα (vids) Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης παρουσιάζει το top 5 ταλέντων, που έκαναν φέτος το ντεμπούτο τους στην Bundesliga.


Bundesliga: Τα καλύτερα ταλέντα (vids)




Τα τελευταία χρόνια παραδοσιακά η Bundesliga μας προσφέρει τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό σε ό,τι αφορά τα ταλέντα, καθώς η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες είναι εκπληκτική, ενώ οι Γερμανοί δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να δώσουν ευκαιρίες σε…
αμούστακα ακόμα παιδιά. Έτσι και φέτος.
Παρακάτω θα διαβάσετε το top 5 από τα ταλέντα, που έκαναν το ντεμπούτο τους στην Bundesliga φέτος, όχι όμως σε άλλη κορυφαία κατηγορία νωρίτερα. Ο Γιόζιπ Ντρμιτς για παράδειγμα μπορεί να έπαιξε για πρώτη φορά στην Γερμανία τον περασμένο Αύγουστο με τη φανέλα της Νυρεμβέργης, όμως νωρίτερα αγωνιζόταν με την Ζυρίχη στην 1η κατηγορία της Ελβετίας. Αντίστοιχα, ο Χακάν Τσαλχάνογλου μπαίνει στη λίστα, καθώς επαγγελματικά είχε παίξει μόνο στην 2η και στην 3η κατηγορία της Γερμανίας με την Καρλσρούι.
*Μην ψάξετε να βρείτε ονόματα, όπως εκείνα των Μαξ Μάιερ (Σάλκε), Μάξι Άρνολντ (Βόλφσμπουργκ), Νίκλας Ζίλερ (Χόφενχαϊμ) ή Ματίας Γκίντερ (Φράιμπουργ), καθώς είχαν κάνει ντεμπούτο σε προηγούμενες σεζόν.
Έρικ Ντουρμ (Ντόρτμουντ, 12/05/1992)
Η καριέρα του στο χάντμπολ κράτησε μόλις 3 προπονήσεις, πριν ο Ντουρμ αποφασίσει να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Τελικά δεν του βγήκε σε κακό. Το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να μην υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με την Μάιντς, αλλά να την αφήσει για την Ντόρτμουντ. Ο λόγος; Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Τούχελ δεν μπορούσε να του εγγυηθεί μόνιμη θέση στην προπόνηση με τους επαγγελματίες.
Ο Ντουρμ πήγε στην Μπορούσια ως επιθετικός. Μετά από σχεδόν έναν χρόνο υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2017 και άλλαξε θέση. Ήδη στη δεύτερη ομάδα είχε παίξει ως αριστερό εξτρέμ, όμως ο Κλοπ αποφάσισε να του προτείνει κάτι ριζοσπαστικό. Να γυρίσει στην άμυνα. «Ο Κλοπ μου είπε το πλάνο του και με ρώτησε πως το βλέπω. Του είπα ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα, αρκεί να με φέρει στην Μπουντεσλίγκα. Δε με ένοιαζε και τόσο η θέση, καθώς ήμουν ενθουσιασμένος με την ευκαιρία να βρεθώ στην πρώτη ομάδα», σχολίασε ο Ντουρμ σε συνέντευξή του στο Spox.
Οι πολλοί τραυματισμοί των Βεστφαλών, του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο μόλις στην 1η αγωνιστική, όταν στο Άουγκσμπουργκ μπήκε στο 88’. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και το πρώτο ξεκίνημα ήρθε με τη Νυρεμβέργη και στη συνέχεια στο Champions League με την Μαρσέιγ. «Σαν παραμύθι», χαρακτήρισε το δεύτερο ο νεαρός Γερμανός.
Η ικανότητά του να χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, δε δίνει λύση μόνο στο άκρο που κατά περίπτωση έχει ανάγκη η Ντόρτμουντ, αλλά κάνει πολυδιάστατο το παιχνίδι του. Τα στατιστικά του είναι ακόμη καλύτερα σε σχέση με του Σμέλτσερ και το μέλλον του ανήκει. Η συζήτηση και κατά κάποιον τρόπο η πίεση στον Λεβ να τον καλέσει για το Μουντιάλ είχε ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο. «Ο Ντουρμ εξαφάνισε τον Μπέιλ. Αυτό μιλάει από μόνο του για την ποιότητά του», είπε στην Bild ο Ματέους. «Η εξέλιξή του είναι εκπληκτική», σχολίασε ο Κλοπ, ο οποίος έχει πει ότι ο 21χρονος αμυντικός είναι ο πιο δυνατός και με την καλύτερη φυσική κατάστασή στην άμυνά του. «Είναι δυνατός σαν αρκούδα», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.
Τελικά, ο Λεβ έκανε αυτό που έμοιαζε σωστό. Κάλεσε τον Ντουρμ στην προεπιλογή για το Μουντιάλ και μαζί με τους Σμέλτσερ και Γιάνσεν θα διεκδικήσουν 2 θέσεις. Με δεδομένο ότι η σεζόν του τελευταίου με το Αμβούργο δεν είναι καθόλου εντυπωσιακή, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του εκπληκτικού πιτσιρικά. Στην πρώτη του σεζόν σε υψηλό επίπεδο, στη σεζόν που έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας, πιθανότατα θα βρεθεί και σε Μουντιάλ. Απίστευτο…
Χακάν Τσαλχάνογλου (Αμβούργο, 08/02/1994)
Αν υπάρχει ένας λόγος που το Αμβούργο δεν είναι στην 2η κατηγορία και θα παίξει μπαράζ παραμονής με την Γκρόιτερ Φιρτ είναι ο Χακάν Τσαλχάνογλου. Το καλοκαίρι του 2012 ο Όλιβερ Κρόιτσερ αποφάσισε να ξοδέψει περίπου 3 εκατ. ευρώ για τον Τούρκο, ο οποίος έμεινε ως δανεικός για ακόμη μία σεζόν στην Καρλσρούι. Μετά από 17 γκολ σε 36 αγώνες στην πρωταθλήτρια της 3η κατηγορίας και εξαιρετικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20, είχε φτάσει η ώρα για την Bundesliga.
Το ντεμπούτο ήρθε άμεσα, με τον Τσαλχάνογλου να ξεκινάει βασικός στο ματς της 1ης αγωνιστικής με την Σάλκε εκτός έδρας. Το πρώτο γκολ δεν άργησε να έρθει, καθώς στην τελευταία ημέρα του Αυγούστου ο νεαρός μέσος σκόραρε δύο φορές στην εντός έδρας νίκη με 4-0 επί της Μπράουνσβαϊγκ. Οι αγωνιστικές περνούσαν και σιγά-σιγά μέσα στο μαύρο χάλι του Αμβούργου ξεπρόβαλε ο απρόσμενος ηγέτης, που ώρες-ώρες έμοιαζε να παλεύει μόνος.
Σπεσιαλίστας στα στημένα (έχει ήδη 4 γκολ με εκτελέσεις φάουλ), έχει το καλύτερο δεξί στην κατηγορία. Δοκιμάζει από παντού να σκοράρει και το ποσοστό ευστοχίας του είναι εκπληκτικό, αν αναλογιστεί κανείς την απόσταση. Στο παιχνίδι με τη Νυρεμβέργη έκανε ρεκόρ για τη φετινή Bundesliga, έχοντας κάνει 10 σουτ, όλα εκτός περιοχής, ενώ από τα 11 γκολ που έχει πετύχει, τα 7 είναι με σουτ εκτός περιοχής. «Για την ηλικία του ο Χακάν έχει εκπληκτική αντίληψη του παιχνιδιού», σχολίασε ο τεχνικός των «Δεινοσαύρων», Μίρκο Σλόμκα. Η κάθετη πάσα του είναι επίσης καλή, με τους συνδυασμούς του με τον Λασόγκα να έχουν δώσει πολύτιμους βαθμούς.
Στην Καρλσρούι μετά το τέλος κάθε προπόνησης, έκανε έξτρα πρόγραμμα περίπου 30’, βελτιώνοντας το σουτ του. «Πάντα μελετάω τον τρόπο που εκτελούν τα φάουλ παίκτες όπως ο Ρονάλντο. Το είδωλό μου, όμως, είναι ο Ζουνίνιο. Ήταν πραγματικά πρωτοπόρος στην τεχνική και αυτό θέλω να πετύχω και εγώ», είχε αποκαλύψει ο Τσαλχάνογλου. Στο Αμβούργο οι δικές του έξτρα προπονήσεις έχουν κεντρίσει μέχρι και το ενδιαφέρον του κόσμου, που πηγαίνει μόνο και μόνο να τον δει να σουτάρει από… παντού.
*Στο γράφημα τα σουτ του Τσαλχάνογλου (πηγή Squawka)

Και ο ίδιος το παίρνει πολύ σοβαρά. Οι σκηνές, που όταν χάνει από τον Ντρόμπι (τον 2ο τερματοφύλακα) και κάνει τον ένα γύρο μετά τον άλλο είναι συχνές. Ο Τούρκος κάνει συνήθως 20 με 30 σουτ από μακρινή απόσταση στο… Hakan-Show, όπως το χαρακτήρισε η FAZ.
Τον περασμένο Φεβρουάριο υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2018. «Θέλω να θέσω ένα παράδειγμα. Μου αρέσει η πόλη και η ομάδα και δεν σκέφτομαι να φύγω. Θα ήθελα, όμως, και κάποια μέρα να παίξω στο Champions League», είχε πει. Βλέποντας, όμως, ότι δύσκολα θα έρθει η βελτίωση, σύμφωνα με την Hamburger Morgenpost ζήτησε να φύγει. Ο τεχνικός διευθυντής, Όλιβερ Κρόιτσερ, επιμένει ότι δεν είναι προς πώληση, όμως και αυτός γνωρίζει ότι τα πράγματα πλέον είναι πολύ δύσκολα. Η τιμή εκκίνησης αναμένεται να οριστεί στα 12 εκατ. ευρώ και το φαβορί φαντάζει η Λεβερκούζεν. Άλλωστε, μοιάζει λογικό ο Τσαλχάνογλου να κάνει το… μικρό βήμα, προτού κάνει το άλμα.
Γιούλιαν Μπραντ (Λεβερκούζεν, 02/05/1996)
Τον περασμένο Ιανουάριο η Λεβερκούζεν έκανε την έκπληξη και απέκτησε τον Γιούλιαν Μπραντ από την Βόλφσμπουργκ. Το συμβόλαιο του 17χρονου μέσου με τους Λύκους έφτανε στο τέλος του το προσεχές καλοκαίρι και είναι παράδοξο το γεγονός ότι ο Ντίτερ Χέκινγκ δεν του είχε δώσει ούτε λεπτό συμμετοχής.
Έτσι, Φέλερ και Ρένσκε αποφάσισαν να κάνουν την κίνησή τους. Γνωρίζοντας ότι με το τέλος της σεζόν θα έχαναν τον Σαμ, που τελικά υπέγραψε στη Σάλκε (είχε ρήτρα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ), ήθελαν ο αντικαταστάτης του να είναι «μακροπρόθεσμος» ή σε διαφορετική περίπτωση να φέρει πολύ περισσότερα χρήματα στα ταμεία. Κατέληξαν στον 17χρονο Γιούλιαν Μπραντ, για τον οποίο τελικά πλήρωσαν ένα ποσό κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, για να τον εντάξουν ένα 6μημνο νωρίτερα στην ομάδα και να τον βοηθήσουν στην προσαρμογή. Ο νεαρός υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2019.
«Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι η εξέλιξή μου θα ήταν τόσο γρήγορη. Είχαμε εξαιρετικούς τεχνικούς στην Βόλφσμπουργκ, στην οποία είμαι ευγνώμων», σχολίασε ο Μπραντ, που αποκάλυψε και τους λόγους, για τους οποίους επέλεξε την Λεβερκούζεν. «Γιατί πολλά ταλέντα εξελίσσονται με τον καλύτερο τρόπο στην Μπάγερ».
Το ντεμπούτο το δεν άργησε να έρθει. Στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη έπαιξε για λίγα λεπτά στο εντός έδρας ματς με την Σάλκε, ενώ στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Άουγκσμπουργκ λίγες εβδομάδες αργότερα πέτυχε και το πρώτο του γκολ. Ένα γκολ που τον έκανε τον νεότερο σκόρερ της Λεβερκούζεν στην ιστορία της στην Bundesliga σε ηλικία 17 ετών, 11 μηνών και 2 ημερών (8ος συνολικά)!
Για το στυλ του μίλησε ο ίδιος, οπότε θα πάρετε και εσείς μία εικόνα. «Παίζουμε στην ίδια θέση με τον Ρόις, που είναι και το πρότυπό μου», σχολίασε ο Μπραντ, που ξεκινάει από αριστερά, για να συγκλίνει στον άξονα και να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. «Όταν βρίσκομαι στον αγωνιστικό χώρο, δε νιώθω πίεση, που μπορεί να με επηρεάσει. Το μόνο που με νοιάζει είναι να περνάω καλά, να το διασκεδάζω», είχε πει ο 18χρονος άσος, που είναι προσγειωμένος και αναμένεται να μας απασχολήσει πολύ την επόμενη σεζόν.
Τίμο Βέρνερ (Στουτγκάρδη, 06/03/1996)
Το όνομά του ήταν ήδη γνωστό, πριν κάνει το ντεμπούτο του στην Bundesliga, όταν στο παιχνίδι εντός έδρας παιχνίδι με την Λεβερκούζεν, μπήκε αλλαγή στο 77’. Στο επόμενο ματς που έπαιξε με την Χόφενχαϊμ έγραψε το όνομά του στην ιστορία, καθώς έγινε ο νεότερος σε ηλικία που δίνει δύο ασίστ (στο ίδιο παιχνίδι) στην Bundesliga σε ηλικία 17 ετών και 5 μηνών. Μετά από λίγες ημέρες ήρθε και το πρώτο του γκολ. Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη οι Σουηβοί υποδέχθηκαν την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και ο Βέρνερ άνοιξε το σκορ, για να γίνει ο νεότερος σκόρερ της Στουτγκάρδης και συνολικά 3ος νεότερος (μετά τους Σαχίν και Ντράξλερ) στην Bundesliga!
Η θέση του είναι αριστερό εξτρέμ, όμως άνετα μπορεί να παίξει και δεύτερος επιθετικός, μία λύση στην οποία κατέφυγε ο Σνάιντερ, όταν η ομάδα του είχε πρόβλημα στο να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες από τον άξονα. Η εξαιρετική του ντρίμπλα και τεχνική κατάρτιση τον κάνουν να ξεχωρίζει, όπως και το θράσος του. Ο μέσος όρος ταχύτητάς του φέτος μετρήθηκε στα 35,27 χλμ/ώρα, που είναι ο 3ος καλύτερος συνολικά στο πρωτάθλημα! Τα ρεκόρ δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Φράιμπουργκ σκόραρε δύο φορές και έγινε ο νεότερος στο πρωτάθλημα που τα καταφέρνει.
Για καλή του τύχη κοντά στο Μπράισγκαου είναι και το σπίτι του Γιόακιμ Λεβ, ο οποίος συχνά-πυκνά πηγαίνει να δει τα εντός έδρας παιχνίδια της Φράιμπουργκ. «Είναι εκπληκτικός», είπε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας. Το νεαρό της ηλικίας του είναι κρίσιμος παράγοντας και μετά από εκείνο το ματς, στη Στουτγκάρδη αποφάσισαν να τον προστατεύσουν. Έτσι, τέρμα οι συνεντεύξεις (κακό για εμάς και το υλικό που μαζεύουμε), τέρμα τα μεγάλα λόγια. Ο Βέρνερ δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να «καεί».
«Τι κι αν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα δείχνουν ενδιαφέρον; Δεν πρόκειται να τους δώσουμε το νούμερό του», σχολίασε αστειευόμενος ο τότε τεχνικός των Σουηβών, Τόμας Σνάιντερ. Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε ως ο καλύτερος rookie στην Bundesliga, ενώ τελείωσε τη σεζόν με 4 γκολ και 5 ασίστ. Τα καλά νέα για την Στουτγκάρδη ήρθαν τον Μάρτιο, όταν οι διαπραγματεύσεις είχαν αίσιο τέλος και ο Βέρνερ υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2018.
«Η Στουτγκάρδη είναι η ομάδα μου από πολύ μικρή ηλικία. Περισσότερο γι’ αυτό είμαι ενθουσιασμένος με το νέο μου συμβόλαιο. Ήρθα από τις μικρές ομάδες και είμαι πολύ χαρούμενος εδώ. Θα ήθελα να μάθω ακόμη περισσότερα», σχολίασε ο 18χρονος επιθετικός. Το επόμενο βήμα καλώς ή κακώς μοιάζει με θέμα χρόνου, όμως όσο είναι εκεί οι οπαδοί της Στουτγκάρδης θα τον απολαμβάνουν.
Κάαν Αϊχάν (Σάλκε, 10/11/1994)
Αν βάζαμε ένα κουίζ για το ποιος είναι ο πιο παλιός παίκτης της Σάλκε, λίγοι θα επέλεγαν τη σωστή απάντηση. Ο Κάαν Αϊχάν έκανε φέτος το ντεμπούτο του και είναι στους μπλε από 4 ετών, περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον. Γέννημα-θρέμμα του Γκελζενκίρχεν, ο 19χρονος μέσος κατάφερε να εντυπωσιάσει άμεσα.
Ο τεχνικός διευθυντής της Σάλκε, Χορστ Χελντ, του είχε προτείνει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο τον Ιανουάριο του 2012 και ο Αϊχάν το είχε υπογράψει χωρίς δεύτερη σκέψη μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Τον Νοέμβριο του 2013 ήρθε και η δεύτερη επιβράβευση. Νέο, καλύτερο συμβόλαιο, που αυτή τη φορά θα φτάσει στο τέλος του το 2017.
Ο Γιενς Κέλερ τον πήρε μαζί του στη χειμερινή προετοιμασία στην Ντόχα και η αποχώρηση του Τζερμέιν Τζόουνς για την Μπεσίκτας, του άνοιξε την πόρτα για την πρώτη ομάδα. Ντεμπούτο με το ξεκίνημα του δευτέρου γύρου στο εντός έδρας ματς με την Βόλφσμπουργκ, όταν και μπήκε στο 87’ και πρώτη φορά βασικός λίγες εβδομάδες αργότερα απέναντι στην Μπράουνσβαϊγκ. «Όποιος έβλεπε από την εξέδρα δεν μπορούσε να πιστέψει ότι βλέπει έναν 19χρονο, που έκανε το ντεμπούτο του με την Μπράουνσβαϊγκ. Έμοιαζε με βετεράνο», έγραψε η Süddeutsche, που τον είχε στην καλύτερη 11άδα της αγωνιστικής.
Τα αποθεωτικά σχόλια είχαν ξεκινήσει από το δεύτερο ματς με την Ρεάλ στη Μαδρίτη για το Champions League λίγες ημέρες νωρίτερα. Όταν η Σάλκε είχε παίξει με 8 παίκτες από τις ακαδημίες της στην 11άδα! Το 6άρι της, όμως, ίσως εντυπωσίασε περισσότερο από όλους. Πολύ ώριμος, με εξαιρετικές κινήσεις και τεχνική κατάρτιση ο Αϊχάν έπαιξε στη μεσαία γραμμή και στο κέντρο της άμυνας, όμως πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Bundesliga στο ματς που έπαιξε… αριστερό μπακ! Σπελιαλίστας στα στημένα, ήρεμος, έχει βάλει δύσκολα στον δικό μας, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, που επέστρεψε, όμως είδε τον Κέλερ να έχει ως πρώτη επιλογή τον νεαρό άσο.
«Παρακολουθώ τον Αϊχάν από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ. Χρειάζεται μεγάλο κουράγιο για να παίξεις στο κέντρο της άμυνας αυτές τις ημέρες», σχολίασε ο Ομπάσι, που ήταν ένας από εκείνους που εντυπωσιάστηκαν. Φυσικά, τα καλύτερα έρχονται για τον 19χρονο μέσο, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες έκανε γνωστό ότι διάλεξε την Εθνική ομάδα της Τουρκίας, για να αγωνιστεί στην Ανδρών (είναι διεθνής με τις μικρές ομάδες της Γερμανίας).
Εκτός από τους 5 προαναφερθέντες, ξεχώρισαν οι Γιόναταν Τα (Αμβούργο), Ράνι Κεντίρα (Στουτγκάρδη), έστω και αν έπαιξε λίγο λόγω τραυματισμών, και Μαρτέν Ανγκά (Νυρεμβέργη).
Follow me @entanovasilis
Follow me @entanovasilis

erik durm trailer








Hakan Çalhanoğlu | Skills & Goals 2013/2014 Part 1 | ᴴᴰ








Hakan Çalhanoğlu | Skills & Goals 2013/2014 Part 2 | ᴴᴰ








Julian Brandt ● German Talent ● Future Star ● Skills, Goals and Assists 13/14 [HD]








Timo Werner - Young Star - 2013-14 - Reusko








Kaan Ayhan | Goals, Skills and Assists | Rising Star | 13/14 [HD]








Δεν υπάρχουν σχόλια: