Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Προανακριτική για το Βατοπέδι - Πέντε πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της Ν.Δ. στη λίστα

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
▅Θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους πρώην 
υπουργούς και  υφυπουργούς της Ν.Δ. κ.κ. Αλ. Κοντό, Ε. Μπασιάκο, Π. 
Δούκα, Γ. Βουλγαράκη,  Θ. Ρουσόπουλο ενώ ακόμα δεν έχει αποφασισθεί αν 
θα είναι στη λίστα και ο κ.  Γιάννης Αγγέλου
Ολοταχώς προς σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι οδεύει η κυβέρνηση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία θα υποβάλει πρόταση για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών και υφυπουργών της Ν.Δ. κ.κ. Αλ. Κοντού, Ε. Μπασιάκου, Π. Δούκα, Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλου ενώ... ακόμα δεν έχουν καταλήξει εάν στη λίστα των 5 θα προστεθεί και ο κ. Αγγέλου.
Να σημειωθεί όμως ότι ο τελευταίος δεν καλύπτεται από την ομπρέλα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά η ενδεχόμενη δίωξή του εάν προκύψει θα είναι αποτέλεσμα της τακτικής Δικαιοσύνης.

Στο πόρισμα που η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι θα παραδώσει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει ακόμα καταλογισμός πολιτικών ευθυνών σε άλλα 4 πρώην κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ., στους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη, Αντ. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Β. Μαγγίνα, ενώ- όπως και στο προηγούμενο πόρισμα- θα αναφέρεται ρητά πως υπήρξε «κεντρικός συντονισμός» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή οι ευθύνες των πρώην υπουργών και υφυπουργών συνίστανται κυρίως στο ότι το Δημόσιο παραιτήθηκε από κερδισμένη δίκη- η δίκη της Κομοτηνής κατά της Μονής Βατοπεδίου- ενώ αποφάσισαν να ανταλλάξουν τα δημόσια κτήματα με «δημόσια γη» (όπως χαρακτηρίζεται η λίμνη Βιστωνίδα- Νταλιάνη) με αποτέλεσμα «να υπάρξει τεράστια ζημιά του Δημοσίου».

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν στο πόρισμα της πλειοψηφίας θα καταλογίζονται συγκεκριμένα αδικήματα στους πρώην υπουργούς, αφού υπάρχουν μέλη της επιτροπής που προτείνουν να γίνεται λόγος για πράξεις και παραλείψεις τους.

Σε ό,τι αφορά το αγκάθι της παραγραφής, υπενθυμίζεται πως οι διώξεις υπουργών και υφυπουργών μπορούσαν να ασκηθούν μέχρι τον Μάιο του 2009, όταν η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή υπό την προεδρία της Βουλής του Δημήτρη Σιούφα αποφάσισε να κλείσει νωρίτερα τις εργασίες της συνόδου- γεγονός πρωτοφανές που είχε προκαλέσει τη γενική κατακραυγή. Και όπως έγινε σαφές από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών που προωθεί η κυβέρνηση με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της παραγραφής, δεν θα προβλέπει αναδρομική ισχύ του.

ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Οι ευθύνες των πρώην υπουργών και υφυπουργών συνίστανται κυρίως στο ότι το Δημόσιο παραιτήθηκε από κερδισμένη δίκη
(ΝΕΑ)
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: