Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Γρήγορη εκτίμηση ζημιών, άμεση καταβολή αποζημιώσεων

RAXI_1
Γρήγορη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί του νομού από τη σφοδρή ανεμοθύελλα των τελευταίων ημερών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, ζητά ο ...Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε επιστολή του προς την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή και τον υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει πως η παρατεταμένη σφοδρή ανεμοθύελλα (το τριήμερο 15, 16 και 17 του μηνός Μαΐου) εντάσεως 8 μποφόρ και διάρκειας 60 ωρών, κατέστρεψε τις κύριες καλλιέργειες του νομού, οι οποίες αυτή την εποχή βρίσκονται τόσο στο στάδιο της ανθοφορίας (ακτινίδια, επιτραπέζια σταφύλια), όσο και στο αρχικό στάδιο συλλογής για τις πρώιμες ποικιλίες κερασιάς.
«Η εκτίμηση μας για τις πρώιμες ποικιλίες κερασιάς είναι ότι το προϊόν έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή (ποσοστό 100%) για δε τις υπόλοιπες καλλιέργειες ακτινίδια, δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, η ζημιά ανέρχεται σε ποσοστό που κυμαίνεται από 60% έως 100%», τονίζει, προσθέτοντας πως ζημίες αφορούν 3.500 στρέμματα περίπου πρότυπων κερασώνων στα χωριά Ράχη, Λόφος και στην κωμόπολη του Κολινδρού, (το ύψος των ζημιών στα κεράσια αποτιμάται σε 2.000.000 ευρώ) και στο δήμο Δίου σε 750 στρέμματα αμπελώνων κυρίως επιτραπέζιου σταφυλιού και 10.000 στρέμματα ακτινιδίων.
«Σας είναι γνωστό ότι με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στο νομό μας (λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειας του καπνού), οι παραπάνω δενδρώδεις καλλιέργειες αποτελούν την κύρια πηγή αγροτικού εισοδήματος για τους αγρότες μας», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου και καταλήγει:
«Κυρία Υπουργέ,
Οι παραγωγοί μας πλέον βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν την στήριξη και τη συμπαράστασή της πολιτείας. Επιβάλλεται η γρήγορη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων».
Πολιτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: