Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μεταφέρθηκε η διαμάχη για τον «Καλλικράτη» Διοικητική μεταρρύθμιση

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2010
Με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να υπεραμύνεται της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης που προωθεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και με...
τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην «πρόχειρη» και «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση», - όπως την χαρακτήρισαν - η οποία στερεί από πόρους την Αυτοδιοίκηση, εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο «Καλλικράτης».

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως η σύνταξη του νομοθετήματος έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και τόνισε πως δεν αποδέχεται την λογική περί «ΠΑΣΟΚικών και νεοδημοκρατικών δήμων», απαντώντας έτσι ειδικά στην κριτική της ΝΔ (αλλά και του ΛΑΟΣ) πως συνενώσεις δήμων γίνονται με γνώμονα κομματικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός υπογράμμισε πως το νομοθέτημα είναι απόρροια πολύμηνης διαβούλευσης και επίπονης εργασίας χιλιάδων στελεχών της αυτοδιοίκησης και επιστημόνων, τονίζοντας πως ενσωματώνει κατά 95% τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΚΕ και κατά 90% το χωροταξικό.

Αναφερόμενος ειδικά σε δύο ενστάσεις -μία για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και μία για τη Θεσσαλονίκη- απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι αν η συνένωση των μικρών δήμων Κορδελιού και Μαινεμένης, έκαστος με τους μεγαλύτερους δήμου Αμπελοκήπων και Ευόσμου, έγινε με κομματικά κριτήρια, τότε η ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ προχωρά στη συνένωση τριών ισχυρών δήμων Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης αντί να τους αφήσει μόνους τους.

«Αν εσάς δεν σας πειράζει η προσέγγιση τέτοιων μείζονων θεμάτων με κομματικά γυαλιά να ξέρετε ότι αυτό για μας αποτελεί μομφή», ανέφερε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Π.Ρήγας, χαρακτήρισε ιδιαίτερου πολιτικού βάρους και σημασίας πολιτική αλλαγή το πρόγραμμα Καλλικράτης. «Ανατρέπουμε μία αρχή που στην πατρίδα μας έχει γίνει καθεστώς να συζητάμε αενάως και να αποφασίζουμε σπανίως. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλάζουν κεκτημένα, νοοτροπίες, θέσφατα, ξεβολεύει, αλλάζει συνήθειες και πρακτικές ετών» είπε και χαρακτήρισε «υποκρισία» το να επιζητούν κάποιοι το γκρέμισμα του Καλλικράτη ενώ «στήριζαν στα λόγια τις αλλαγές, κουβέντιαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σήμερα έρχονται να επικαλεστούν δευτερεύοντα και ανούσια ζητήματα».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης είπε «απερίφραστα ναι» στην ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση καθώς η ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τους ΟΤΑ δρομολόγησε τις εξελίξεις, απέρριψε όμως το κυβερνητικό σχέδιο Καλλικράτης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η ΚΕΔΚΕ κι ακόμη είπε πως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να απορρυθμίσεις μηχανή της οποίας την ανάγκη όλοι αναγνωρίζουμε. Καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση ότι πήρε το πράσινο φως από ελεγκτές ΔΝΤ.

Ζήτησε από τον κ. Ραγκούση να αιτιολογήσει από πού θα εξοικονομηθούν τα 1,2 δισ. ευρώ, να αποκαλύψει ποια είναι τα 4.000 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργούνται και συγχωνεύονται και από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί ο Καλλικράτης. Δήλωσε ότι το κόμμα του δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο ούτε επί της αρχής και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών είπε: «Αναλάβετε ακέραια την ευθύνη».

Καταψηφίζοντας, εκ μέρους του ΚΚΕ το νομοσχέδιο ο Ν. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για σχέδιο ξένο με τις προσδοκίες του συνόλου του ελληνικού λαού και ανέφερε ότι είναι «χρυσοποίκιλτα ντυμένο για να παραμένουν αθέατες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις του και το τσαλάκωμα των λαϊκών κατακτήσεων. Όπως είπε το πρόγραμμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και με το οποίο επιχειρείται η πλέον βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.

Από τον ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης διατύπωσε την διαφωνία του κόμματός του στο σχέδιο νόμου και είπε πως το Πρόγραμμα θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Πασοκράτης» αντί για «Καλλικράτης», υποστηρίζοντας ότι συντάχθηκε με κομματικά κριτήρια και στοχεύει στην επικράτηση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Ζήτησε από τον υπουργό να βγει στην Περιφέρεια να μιλήσει και να διαβουλευτεί, να ακούσει που όλοι διαμαρτύρονται.

Ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι υπάρχει αντιφατικότητα στο νομοσχέδιο, «πλήρης αντινομία που προσδιορίζει την ποιότητά του», ενώ είναι μη επαρκώς τεκμηριωμένο. Είπε ακόμη ότι η ΟΚΕ με διακριτικό πλην σαφή τρόπο ανατρέπει όλο το νομοσχέδιο στις βασικές του δομές.

Σε παρέμβασή της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι οι όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν θα πρέπει να επιλυθούν με συναινέσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τους βουλευτές και την Περιφέρεια και να μην επιδείξει αλαζονεία.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για μια θεσμική πολυεπίπεδη και σημαντική αλλαγή, που της χρωστάμε «όλοι μία προσεκτική και αληθινή προσέγγιση». Στην αναφορά του κ. Τσούκαλη περί αντισυνταγματικότητας είπε ότι επικεφαλής της επίπονης διαδικασίας ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κι ακόμη ότι η ΟΚΕ είναι θετική. Στον εισηγητή της ΝΔ, Χρ Ζώη απάντησε ότι σημασία έχει ποιος παίρνει αποφάσεις και ποιος αναμετράται με τις δυσκολίες. Υπογράμμισε ότι η εξοικονόμηση πόρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη εκτίμηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που αναφέρει ότι τον πρώτο κιόλας χρόνο θα εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ. Για τις δημοτικές επιχειρήσεις ειδικά τόνισε ότι από 6.000 που είναι σήμερα θα μείνουν 2.000, ενώ οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα ενταχθούν υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.
Τέλος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις έκανε λόγο για αδυναμία εκείνων που τις οργανώνουν.(ΝΕΑ)

ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: