Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Δευτέρα 13 Ιουλίου


ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα
Πανταχού παρών ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Εδώ, μπροστά από το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, όπου εγκαινιάστηκε η έκθεση ομοιωμάτων ιστορικών ξύλινων ιστιοφόρων σκαφών.
Παρών ήταν και στις εργασίες του Παμμακεδονικού Συνεδρίου στο Αλεξάνδρειο, όπου καταχειροκροτήθηκε από τους απόδημους, δηλώνοντας από του βήματος ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.


Πήγαμε με την ελπίδα να συμμετάσχουμε σε μια μυσταγωγία.
Και φύγαμε με ένα περίεργο, ενοχλητικό κενό.
Μπορεί το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις» να έχει ως κύριο στόχο την αυθεντική παρουσίαση του έργου του συνθέτη, ο ερμηνευτής όμως (και λυπούμαστε πολύ που το λέμε), δεν είχε καμία σχέση με τις αυθεντικές φωνές του συνθέτη.
Προφανώς ο Μάριος Φραγκούλης το ήξερε αυτό, γιατί, παρόλο που τιτλοφόρησε τη συναυλία του «Η εποχή της αγάπης», δεν τόλμησε να αναμετρηθεί με τον Μεγάλο Ερωτικό.
Όσοι πάλι δεν ενοχλούνται απ’ αυτήν τη …λεπτομέρεια και την έχασαν τη συναυλία (το βράδυ του Σαββάτου στο αρχαίο θέατρο του Δίου) μπορούν να την ακούσουν και αλλού. Στη γειτονιά μας θα είναι. Στις 10 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας, στις 5 Σεπτεμβρίου στη Βέροια και στις 14 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο της Γης.
Τελικά το μόνο «αυθεντικό» στην επίσημη έναρξη του 38ου Φεστιβάλ Ολύμπου ήταν η παρουσία (για πρώτη φορά) του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πράγμα για το οποίο, τα εύσημα δεν μπορεί να τα χρεωθεί το Φεστιβάλ. Καλεσμένος του δήμου Δίου ήταν ο Πρόεδρος.
Επίσης, κάποιος να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΟΡΦΕΟ ότι η συναυλία της Σεζάρια Εβόρα, στις 24 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο του Δίου, δεν είναι η μοναδική της στη Βόρεια Ελλάδα, όπως προφανώς πίστευε και μας είχε πει στην επίσημη παρουσίαση του φετινού προγράμματος.
Η «ξυπόλητη ντίβα», από το Πράσινο Ακρωτήρι θα τραγουδήσει την επόμενη μέρα, 25 Ιουλίου και στο Φεστιβάλ της Κασσάνδρας.
Το οποίο παρεμπιπτόντως μας τρώει κι όλη τη δόξα, αφού (όπως ανακάλυψα σερφάροντας στο διαδίκτυο) όλα τα μεγάλα ΜΜΕ το έχουν περί πολλού και το διαφημίζουν συνεχώς. Με το δικό μας, κυρίως οι δικοί μας (τα τοπικά ΜΜΕ) ασχολούνται.
Να το επισημάνουμε αυτό στα γραφεία τύπου που (όπως διαβάζω στο πρόγραμμα) διατηρεί (και συντηρεί) ο ΟΡΦΕΟ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Ευρηματικότατος και ευαίσθητος ο χορηγός του Φεστιβάλ Ολύμπου «tsialos». Διένειμε δωρεάν στους θεατές μαξιλαράκια από φελιζόλ, καλυμμένα όμως με πανί (αφού η χρήση του συγκεκριμένου υλικού απαγορεύεται στο θέατρο), διακοσμημένα διακριτικά με τη φίρμα της επιχείρησης.


Δυο συναυλίες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι σύνεδροι του 10ου Παμμακεδονικού Συνεδρίου.
Την Παρασκευή, στο καινούργιο ανοικτό θέατρο του δήμου Λιτοχώρου (φωτό) ακροάσθηκαν τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ι. Σακκελαρίδης» σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Το Σάββατο, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, άκουσαν τον Μάριο Φραγκούλη να τραγουδά Χατζιδάκι.
Οι ίδιοι βέβαια στις εργασίες του Συνεδρίου τους ήταν πιο παραδοσιακοί, αφού φρόντισαν να έχουν μαζί τους χορευτικά συγκροτήματα από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που χόρεψαν μακεδονικούς χορούς.
Στο μεταξύ, τα πράγματα στο Παμμακεδονικό Συνέδριο στο Λιτόχωρο δεν ήταν και τόσο ρόδινα και γιορτινά.
Για παράδειγμα διαβάσαμε στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ότι ο πρόεδρος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας Δημήτρης Μηνάς, χαρακτήρισε «πανηγύρι» την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, μιλώντας για τους πολιτικούς και τους τοπικούς άρχοντες που έσπευσαν να παραβρεθούν και να χαιρετίσουν τις εργασίες του.
«Οι περισσότεροι», εκτίμησε «μας είπαν ξανά χιλιοειπωμένα πράγματα, ότι είμαστε δυο φορές έλληνες, ότι μας αγαπάμε, ότι μας χρωστάν. Βαρεθήκαμε τα λόγια, θέλουμε έργα. Όλοι αυτοί οι τοπικοί άρχοντες και οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση».
Βέβαια, πολλοί πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες έχουν ξεκάθαρη θέση, αλλά πώς να την πουν στους απόδημους, που δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους! Ούτε η ευγένεια το επιτρέπει (φιλοξενούμενοι είναι οι άνθρωποι, άσχετα αν πλήρωσαν για το κτίριο του Συνεδρίου, το Αλέξανδρειο), ούτε (εννοείται) το πολιτικό κόστος τους αφήνει να τη μαρτυρήσουν.
Πολλές αντικυβερνητικές κορώνες είχε το Συνέδριο των αποδήμων που φιλοξένησε η Πιερία.
Πιο χαρακτηριστική αυτή του πρέσβη επί τιμή Ελευθέριου Καραγιάννη, ο οποίος από του βήματος του Συνεδρίου υποστήριξε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Νίμιτς ούτε ο κ. Ομπάμα, δεν βρίσκεται ούτε στα Σκόπια ούτε στην Ουάσιγκτον, αλλά 514 χιλιόμετρα νότια από εδώ»..


Το μισό καλοκαίρι (παρά κάτι μέρες) έφυγε (ημερολογιακά) και ακόμη δεν το καταλάβαμε…
Το χειρότερο όμως είναι, ότι φροντίζει ο καιρός να μας θυμίζει ότι το καλοκαίρι δεν ήρθε ακόμα κάθε Σαββατοκύριακό!
Τα ξαφνικά μπουρίνια και τα εκνευριστικά παιχνίδια του καιρού, αποτρέπουν ακόμη και τους Κατερινιώτες να κατευθυνθούν παραλιακά, πόσο μάλλον εκείνους τους κατοίκους άλλων περιοχών.
Και όχι τίποτα άλλο, δώσαμε και τόσα χρήματα σε φυλλάδια…


Μόλις ανέβηκε στο βήμα ο καθηγητής Παντερμανλής, το Σάββατο το μεσημέρι στην εκδήλωση που είχε ετοιμάσει ο Δήμος προς τιμήν του, έπεσαν οι πρώτες ψιχάλες…
Ο καθηγητής, δεν φάνηκε να πτοείται, φροντίζοντας να καθησυχάσει τους παρευρισκόμενους, λέγοντας ότι πρόκειται για καλό σημάδι, αφού «και ο Δίας βρίσκεται κοντά μας».
Ένα λεπτό αργότερα, διαλύθηκε κάθε υποψία βροχής, την ώρα που στην Κατερίνη γινόταν χαλασμός από βροχή και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.


Τρεις φορές, διέκοψαν την Νίνα Γκατζούλη οι απόδημοι, την ώρα που εκείνη διάβαζε το ψήφισμα του 10ου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων.
Με παρατεταμένα χειροκροτήματα, οι απόδημοι έδειξαν ότι είναι υποστηρικτές μια άλλης πολιτικής για την ονομασία των Σκοπίων, από εκείνης που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση.
Ή είναι πολύ μακριά από την πατρίδα και δεν γνωρίζουν τι γίνεται ή είναι μακριά και βλέπουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα και σφαιρικά.
Διαλέγετε και παίρνετε!


Περίπου 30 λεπτά πριν έρθει ο πρόεδρος στο Δίον έφτασε στο χώρο Αντώνης Καρπούζας. 10 λεπτά πριν τον πρόεδρο ήρθε και ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
15 λεπτά μετά τον πρόεδρο και ενώ η εκδήλωση είχε ξεκινήσει, κατέφθασε ο Κώστας Κουκοδήμος και ο Σάββας Χιονίδης, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε αρνητικά.


Στη γωνία προσπαθούν να στριμώξει η εκάστοτε εξουσία τον τύπο με την απειλή των αγωγών για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Και θα το κάνει, ελπίζουμε χωρίς επιτυχία, όσο δεν θα θεσπίζεται ένα νόμος για «διασπορά ψευδών προεκλογικών και μη υποσχέσεων»
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: