Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Τις μαστίγωσαν επειδή φορούσαν παντελόνια

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Αστυνομικοί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, συνέλαβαν σε εστιατόριο και μαστίγωσαν γυναίκες με την κατηγορία ότι ήταν άσεμνα ντυμένες. Όπως προκύπτει από μαρτυρία δημοσιογράφου που συνελήφθη για τον ίδιο λόγο, υπέπεσαν στο ποινικό αδίκημα της άσεμνης πράξης επειδή φορούσαν παντελόνια.

Η Σουδανή δημοσιογράφος, Λούμπνα Αχμεντ αλ Χουσέιν, η οποία αρθρογραφεί στην εφημερίδα της αριστεράς «αλ-Σαχάφα» και εργάζεται για την αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν (Unmis), συνελήφθη μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες την περασμένη εβδομάδα στο Χαρτούμ και της έχει απαγγελθεί κατηγορία επειδή ήταν άσεμνα ντυμένη.

Εάν βρεθεί ένοχη από το δικαστήριο κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή 40 χτυπημάτων με μαστίγιο, σύμφωνα με το άρθρο 152 του σουδανικού ποινικού κώδικα που προβλέπει την τιμωρία όποιου «διαπράττει μια άσεμνη πράξη ή μια πράξη που προσβάλλει τη δημόσια αιδώ ή είναι άσεμνα ενδεδυμένος».

Η ίδια περιγράφει την εμπειρία της: «Στις 3 Ιουλίου, βρισκόμουν σε ένα εστιατόριο. Αστυνομικοί μπήκαν μέσα και ζήτησαν από τις κοπέλες που φορούσαν παντελόνια να τους ακολουθήσουν».

Τη συνέλαβαν μαζί με άλλες 12 γυναίκες. Δύο ημέρες αργότερα, 10 από αυτές εκλήθησαν στο αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Χαρτούμ και μαστιγώθηκαν 10 φορές η καθεμία, σύμφωνα με τη Σουδανή δημοσιογράφο, η οποία φοράει την ισλαμική μαντίλα.

Στις τρεις άλλες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η ίδια, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για άσεμνη ενδυμασία ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της δίκης.

«Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν τί συνέβη», αναφέρει η δημοσιογράφος.

Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της περιοχής, οι γυναίκες έχουν μεγάλη παρουσία στη δημόσια ζωή στο Σουδάν, στο οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ωστόσο, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ορισμένοι νόμοι εξακολουθούν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: