Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

«Λύση που θα σέβεται την Ιστορία»

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009
Στη λήξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων που έγινε στο Λιτόχωρο
Μήνυμα Παπούλια στα Σκόπια
«Λύση που θα σέβεται την Ιστορία»
Παμμακεδονικές Ενώσεις: Δεν δεχόμαστε σύνθετη ονομασία πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις
Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από το Λιτόχωρο και τις εργασίες λήξης των Παμμακεδονικών Ενώσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: "Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ και σας συγχαίρω για ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο. Θέλω να ευχαριστήσω εσάς και όλα τα μέλη σας για την δύναμη και την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίζεστε όχι μόνο το θέμα της Μακεδονίας αλλά και όλα τα θέματα της Πατρίδας μας. Οι Απόδημοι Μακεδόνες αλλά και όλοι οι Απόδημοι Έλληνες έχετε αποδείξει έμπρακτα την πίστη σας στην Ελλάδα και στην δύναμη του Ελληνισμού", ανέφερε αρχικά ο Παπούλιας.
"Όλοι μας μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας και για το μέλλον των Βαλκανίων: Ευημερία, ειρήνη, οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης. Ένα όραμα που όλοι οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Ένα όραμα που απαιτεί πίστη, σκληρή δουλειά, πραγματικά φιλικές σχέσεις και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Και σ΄ αυτό τον κοινό στόχο θέλω να καλέσω την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει τα αλυτρωτικά της οράματα. Να εγκαταλείψει έμπρακτα την κλοπή της ιστορικής και εθνικής κληρονομιάς της Ελλάδας", υπογράμμισε μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την στάση της ΠΓΔΜ.
"Να αποδεχθεί αμοιβαία λύση στο θέμα του ονόματος που θα σέβεται την ιστορία. Nα επιδείξει επιτέλους την πολιτική βούληση που απαιτείται, να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με το αναγκαίο εποικοδομητικό πνεύμα, χωρίς εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της", κατέληξε.
"Θα ήθελα ακόμη μία φορά να σας συγχαρώ για την προσφορά σας και να ευχηθώ καλή συνέχεια στους αγώνες σας και πίστη στον κοινό μας στόχο", ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις
Λίγο νωρίτερα στο δικό της χαιρετισμό η Ύπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Νίνα Γκατζούλη, η οποία πέραν του ψηφίσματος κατέθεσε και επιστολή πανεπιστημιακών και διανοουμένων της Αμερικής που τάσσονται ανεπιφυλάκτως στο πλευρό της Ελλάδας : "Διαφωνούμε έντονα με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί σύνθετη ονομασία πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και η ελληνική ονομασία της δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ως ιστορική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους. Προσμένουμε όπως η μόνιμη ονομασία της χώρας ΠΓΔΜ θα εκφράζει την πολυεθνική της υπόσταση και θα επιτρέψει όλους τους κατοίκους της να συνυπάρχουν ειρηνικά. Επομένως στο όνομα πρέπει να υπάρχει εθνολογικός και όχι γεωγραφικός προσδιορισμός. Πότε δεν θα δεχτούμε για τη χώρα της ΠΓΔΜ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του και να μην αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της.
Ζητούμε όπως δοθούν σε ελληνικής προελεύσεως κατοικούντων στις χώρες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα για τα δίκαια της Μακεδονίας μας. Το απαιτεί η ιστορία.
Ζητούμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ".
Το ψήφισμα υπογράφουν η Ύπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Νίνα Γκατζούλη, ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας Δημήτρης Μηνάς, Ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Παντελεήμων και ο Πρόεδρος των Μακεδονικών τμημάτων Αφρικής Αμύντας Παπαθανασίου».
Ο νομάρχης Πιερίας
Στο δικό του χαιρετισμό ο νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τελετή λήξης του Συνεδρίου τόνισε: «Εδώ κάτω από τον Πιερικό Όλυμπο, δίπλα από το Αρχαίο Δίον, το σημείο που ξεκίνησε τη μεγάλη πολιτιστική εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος για να μεταλαμπαδεύσει στα πέρατα του τότε κόσμου το ελληνικό φως, οι ομογενείς μας δημιούργησαν έναν χώρο που θα αντιστρατεύεται την οποιαδήποτε απόπειρα παραχάραξης της ιστορικές αλήθειες.
Φιλοδοξούμε ο χώρος αυτός του Ιδρύματος να γίνει μια κυψέλη πολιτισμού και Παιδείας και ζητούμε τη στήριξή σας, ούτως ώστε οι επισκέπτες του Ιδρύματος να μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία που βιώνει ο κόσμος μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε μια κρίσιμη περίοδο όπου εθνικές συνειδήσεις ξεθωριάζουν ή ισοπεδώνονται τέτοιες συναντήσεις αποδεικνύονται ακόμη σημαντικότερες.
Εύχομαι να ξανασυναντηθούμε σύντομα, καθώς η ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία μας αλλά κυρίως απέναντι στις επόμενες γενιές Μακεδόνων είναι μεγάλη».
Ο κ. Τσιφοδήμος
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε στο Λιτόχωρο ο δήμαρχος Θανάσης Τσιφοδήμος τονίζοντας το μήνυμα που σηματοδοτεί η παρουσία του κ. Παπούλια στις εργασίες του Παμμακεδονικού Συνεδρίου.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: