Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Ανησυχία για τη ρευστότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 Απριλίου 2009

Έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας σήμερα με τους διοικητές των τραπεζών

Ανησυχία για τη ρευστότητα

Σήμερα θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου με τους τραπεζίτες προκειμένου να συζητήσουν την πορεία του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας, ύψους 28 δισ. ευρώ, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση.

Με την Αντιπολίτευση να την κατηγορεί για παταγώδη αποτυχία, αναζητά επειγόντως τρόπους για επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων από τις τράπεζες και κυρίως για την διοχέτευσή τους στην πραγματική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο Εποπτείας των τραπεζών, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και τη συμμετοχή του διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλου, αποφάσισε τη στενή μηνιαία παρακολούθηση της ροής των κεφαλαίων από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας υπόδειγμα καταγραφής στοιχείων για τα πιστωτικά ιδρύματα: ένας πίνακας με συγκεκριμένους δείκτες, που αποτυπώνει όλα τα στοιχεία της διοχέτευσης ρευστότητας σε μηνιαία βάση.

Για παράδειγμα μεταξύ των πεδίων του πίνακα που καλείται να συμπληρώσει η τράπεζα, περιλαμβάνεται ο αριθμός των νέων χορηγήσεων σε υπάρχοντες και νέους πελάτες, ο αριθμός των αιτήσεων για δάνεια, οι εγκρίσεις που τελικά δίνονται, κτλ για τον τομέα στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, αλλά και για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία του σχεδίου και η διοχεύτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Την ελπίδα ότι μετά τη συνάντηση δεν θα υπάρξει άλλη μια ανακοίνωση του τύπου «αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης προς τις τράπεζες», εξέφρασε ο Γιώργος Παπακωνταντίνου του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έπρεπε εδώ και μήνες να είχε σχεδιάσει έναν μηχανισμό για να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε η ρευστότητα που απέκτησαν οι τράπεζες να περάσει στην πραγματική οικονομία.

Οι τράπεζες συνεχίζουν τις καταχρηστικές πρακτικές, αλλά και τους εκβιασμούς τους για ακόμη ευνοϊκότερους όρους προκειμένου να απορροφήσουν τα υπόλοιπα κονδύλια του πακέτου των 28 δισ., καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναφέρει το αίτημα για κρατικοποίηση της Εθνικής και ενίσχυσης του ρόλου του Δημοσίου στο ΤΤ και στην Αγροτική Τράπεζα.

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν.Λαφαζάνης: «παρά το ότι οι τράπεζες έχουν απορροφήσει 10 δισ. ευρώ από το συνολικό κρατικό πακέτο των 28 δισ., όχι μόνο συνεχίζουν τις αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές τους σε βάρος καταθετών και δανειοληπτών, αλλά και πολιτεύονται όλο και περισσότερο με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο τα κέρδη τους, αγνοώντας το κοινωνικό συμφέρον, ενώ εκβιάζουν κι από πάνω το κράτος για να αποσπάσουν ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να απορροφήσουν και τα υπόλοιπα 18 δισ. ευρώ».

»Σήμερα, επιβεβαιώνεται απολύτως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως το κρατικό πακέτο των 28 δισ. θα ωφελήσει αποκλειστικά και μόνο τις τράπεζες και όχι τη διέξοδο από την κρίση, ενώ δεν υπάρχουν μαγικοί 'όροι' σε μια απελευθερωμένη χρηματοπιστωτική αγορά που θα υποχρέωναν τους τραπεζίτες να χρησιμοποιήσουν τα 28 δισ. με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, όπως παραπλανητικά ισχυριζόταν το ΠΑΣΟΚ».

kraxtis-gr.blogspot.com. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: