Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Σκηνικό διάλυσης

Σκηνικό διάλυσης

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι η παραδοσιακή θερινή ραστώνη στη χώρα μας έχει την ιδιότητα να καλύπτει τα πολιτικά προβλήματα μιας κυβέρνησης και να αναστέλλει τις διαδικασίες εκδήλωσης μιας σοβούσας κρίσης στο εσωτερικό της. Το γεγονός όμως ότι, στην..
παρούσα συγκυρία, ο πολιτικός χρόνος τρέχει πολύ πιο γρήγορα για την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου βγάζει στην επιφάνεια -για πρώτη φορά τόσο νωρίς- φαινόμενα διάλυσης, η εκδήλωση των οποίων αναμενόταν τουλάχιστον δύο εβδομάδες αργότερα, εν όψει ΔΕΘ. Στη δραματική αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, ήλθαν να προστεθούν σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις, που καθιστούν εξαιρετικά δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κλίμα. Από τη χθεσινή παραίτηση Παμπούκη, η οποία προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς, μέχρι τη «βόμβα» 28 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταγγέλλουν τις πελατειακές προσλήψεις μέσω ΜΚΟ, όλα δείχνουν ότι έχει απολεσθεί ο έλεγχος. Και από την επίθεση των «πράσινων» βουλευτών στον Μόσιαλο για το θέμα της ΕΡΤ, έως τις ανακολουθίες Βενιζέλου, που άλλα λέει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και άλλα στην Τρόικα, είναι προφανές ότι ο καθένας έχει σηκώσει το δικό του «μπαϊράκι».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ πλέον σε κατάσταση αποσύνθεσης. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται αδύναμος να παρέμβει και περιορίζεται απλώς στο να παρακολουθεί τους υπουργούς να παραιτούνται βροντερά ή να τσακώνονται με τους βουλευτές του κόμματός τους, οι οποίοι, κι αυτοί, έχουν ανέβει «στα κεραμίδια» με όσα βλέπουν να γίνονται. Αν όλα αυτά συμβαίνουν τον Αύγουστο, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί πόσο «θερμό» αναμένεται το φθινόπωρο για την κυβέρνηση. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα σημερινά φαινόμενα διάλυσης αποτελούν προάγγελο των ραγδαίων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό που θα έχουν ως συνέπεια να συρθεί ο Γ. Παπανδρέου σε πρόωρες εκλογές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: