Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το χρονικό της παραίτησης - Η επανασύσταση του ΥΕΝ «έφαγε» τον Χάρη Παμπούκη


http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110823/engine/2010101902380_144981941_type11585.jpg 

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με την απόφαση του Χάρη Παμπούκη να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Η παραίτησή του.. συνοδεύτηκε από μια δήλωση με αρκετές αιχμές, αλλά και γεύση πικρίας για την εξέλιξη των πραγμάτων και δεν είναι άσχετη με την απόρριψη του αιτήματός του να επανασυσταθεί υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν Τα Νέα, δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης με αρμοδιότητες στη ναυτιλία. Αντιθέτως, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν κάτι που ανέφερε και το περιβάλλον του κ. Παμπούκη, ότι δηλαδή είχε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό στον πρωθυπουργό την πρόθεσή του να τα αποχωρήσει σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνταν η πρότασή του.

Η απόφαση του Χ. Παμπούκη προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός υπήρξε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου από την εποχή που ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό κάποιοι είχαν πει ότι ενδεχομένως ο κ. Παμπούκης να δυσαρεστήθηκε, διότι από υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις μεγάλες επενδύσεις υποβιβάστηκε σε αναπληρωτή υπουργό. Ο ίδιος πάντως, τουλάχιστον δημοσίως, δήλωνε ικανοποιημένος, καθώς όπως χαρακτηριστικά έλεγε, ο τομέας της ναυτιλίας ήταν πολύ μεγάλος.

Η ναυτιλία και το αίτημά του να επανασυσταθεί το υπουργείο με την επιστροφή σε αυτό του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής αποτέλεσαν και την αφορμή για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Όλα έγιναν σχεδόν δημοσίως μέσα σε τρεις ημέρες.

Ο κ. Παμπούκης έθεσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση το αίτημά του για επανασύσταση του Ναυτιλίας, προκαλώντας μία μέρα μετά την έκρηξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος μίλησε για υπονόμευση στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Παμπούκης υπέβαλε την παραίτησή του δεν ήταν ούτε η παρέμβαση Παπουτσή ούτε -όπως λέει το περιβάλλον του- η αναφορά του πρωθυπουργού σε υπουργούς που δεν πρέπει να είναι κολλημένοι στις καρέκλες τους.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τον Χ. Παμπούκη ενόχλησε η διαρροή πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στη δομή της κυβέρνησης, αφού ο ίδιος είχε μείνει με την εντύπωση πως η κυβέρνηση εξέταζε το αίτημά του.


Κατόπιν τούτου έστειλε email στον κ. Παπανδρέου ζητώντας διευκρινίσεις. ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: