Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ανω Γλυφάδα- Σε ύφεση στην Πάρνηθα Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχωρίου και Αγίου Θωμά στο δήμο Μεσολογγίου


http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/DFA33C176F2A9E0E48C173425B696D4D.jpg

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Υπό  έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 8.30 το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην οδό Πορταριάς 54 στην Άνω Γλυφάδα κοντά σε κατοικίες.
Σύμφωνα με τα...
πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε ένα παράπηγμα, μια αποθήκη και μια οικοδομή ωστόσο στο σημείο μεταβαίνουν αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος για να κάνουν καταμέτρηση των ζημιών και να διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.
Λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στη περιοχή εντάσεως 5 - 6 μποφόρ η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς την Άνω Βούλα και αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να προστατευτούν ενώ κάποιοι, κυρίως ηλικιωμένοι, λόγω των πυκνών καπνών αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.
Στην περιοχή επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα προκειμένου να σβήσουν και οι τελευταίες εστίες φωτιάς.
Παράλληλα σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά. Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων και αναμένεται να κάνουν ρίψεις νερού αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Υπό έλεγχο τέθηκε επίσης στις τρεις τα ξημερώματα δασική πυρκαγιά στην Αργυρούπολη.
Στην υπόλοιπη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχωρίου και Αγίου Θωμά στο δήμο Μεσολογγίου λόγω της πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη περιοχή και ξέσπασε χθες.
Επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε την Πέμπτη και η περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Λευκίμη, Σαράντα Σπίτια, Ερείπια Βυρίνης, Ερείπια Κιτρινόπετρας, Ύψωμα Καρβουνιάρης, Μέλια, Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς, αμέσως μετά από το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης.

Ακόμη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εστάλη αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα πυροσβεστικών αεροσκαφών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον Έβρο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Θετικά απάντησαν Γαλλία και Ισπανία που στέλνουν συνολικά τέσσερα κανανταίρ. Τα δυο γαλλικά αεροσκάφη αναμένονταν στην Ελλάδα σήμερα το πρωί.


Πάντως στον Έβρο παρά την ένταση της πυρκαγιάς δεν απειλείται το δάσος της Δαδιάς, ούτε υπάρχει κίνδυνος για οικισμούς. 


Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στις Φυτείες και στο Στάνο Αιτωλοακαρνανίας, στις Νεγράδες Ιωαννίνων και στο Κοιλιώμενο Ζακύνθου.
Για σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας όπως στην Αττική, στην Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Φθιώτιδα, στην Κόρινθο, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στην Λακωνία, στην Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Μύκονο, στη Σύρο, στην Κύθνο, στην Μήλο, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στην Πρέβεζα, στη Λήμνο, στην Λέσβο, στη Χίο και στον Έβρο.
Ωστόσο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ζητηθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή έως και την Κυριακή καθώς λόγω των δυνατών ανέμων υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο και να μην ανάβουν φωτιές για κανέναν λόγο. Είναι χαρακτηριστικό πως ζητήθηκε από ιερείς να καλέσουν τους πιστούς στα κηρύγματα τους να αποφύγουν να ανάψουν ακόμα και καντήλια στα νεκροταφεία καθώς αν τους ξεφύγει η φωτιά και πέσει σε ξερά χόρτα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: