Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ομπάμα-Μέρκελ: Αναγκαιότητα η στήριξη της Ελλάδας

http://photo.kathimerini.gr/xtra/media/photos/obamamerkel0806.jpg 

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Του Αθανασιου Ελλις
Η οικονομική στήριξη της Ελλάδας και η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί αναγκαιότητα για τη διατήρηση της σταθερότητας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που παραμένει....
ευάλωττο, συμφώνησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Αγκελα Μέρκελ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
«Συμφωνήσαμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κρίση της ευρωζώνης να επεκταθεί σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Γερμανία «έχει ευθύνη για την παγκόσμια οικονομία. Η σταθερότητα του ευρώ επηρεάζεται όταν μια χώρα έχει προβλήματα, για αυτό θα κινηθούμε έτσι ώστε αυτή να αντιμετωπισθεί».
Η κα Μέρκελ τόνισε ότι «συζητήσαμε εκτενώς το θέμα – και εμείς οι και οι υπουργοί Οικονομικών μας – και είπα ότι για τη Γερμανία η Ευρώπη είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Η Γερμανία θα επιδείξει αλληλεγγύη, αλλά δίνουμε έμφαση στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας».
Η κ. Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει κριτική στη χώρα τους από όσους φοβούνται ότι η Γερμανία θα γίνει χρηματοδότης άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είπε ότι η Γερμανία θα πράξει ό,τι πρέπει. «Είδαμε ότι η σταθερότητα του ευρώ θα πληγεί αν μία χώρα βρεθεί σε δυσκολίες», είπε. «Βλέπουμε καθαρά την ευθύνη μας προς την Ευρώπη και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, σε συνεργασία με το Δ.Ν.Τ.».
Ειδικότερα, ο Ομπάμα, μεταξύ άλλων σημείωσε πως έγινε «εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα. Το ελληνικό χρέος είναι σημαντικό. Η Ελλάδα κάνει δύσκολα βήματα για βελτίωση, αλλά βρίσκεται υπό την απειλή των διεθνών αγορών. Κοιτάζει σε άλλες χώρες της ευρωζώνης για βοήθεια. Είναι πολιτικά δύσκολο να παρθούν αποφάσεις όταν εμπλέκονται 27 χώρες. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Γερμανία θα ασκήσει τον ηγετικό της ρόλο και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα αυτό, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΔΝΤ. Αν και στο τέλος, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό.».
»Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και διαφάνεια και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της. Ομως, με δεδομένο το ύψος του χρέους της, άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμβάλουν. Εμείς είπαμε στη Γερμανία ότι θα είμαστε εκεί, και θέλουμε να είμαστε υποστηρικτικοί. Η οικονομική ανάπτυξη της Αμερικής εξαρτάται από την πορεία της Ευρώπης. Δεν θα θέλαμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Πρέπει να διαχειριστούμε το ζητημα μεθοδικά.».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: