Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πυρ ομαδόν - Σκληρή κριτική των βουλευτών στον Γ. Παπακωνσταντίνου για το Μεσοπρόθεσμο


Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 Οικονομία
Το λιγότερο θυελλώδης μπορεί να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εν όψει της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου...
προγράμματος στη Βουλή, με τις αντίθετες φωνές να είναι πολλές και εξαιρετικά επικριτικές.
Ψηλά σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης η Βάσω Παπανδρέου, η οποία εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία. Αυτό που έγινε πέρυσι αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε πέρυσι. Αυτό που πάτε να κάνετε και φέτος έχει μικρά ποδάρια.

Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Χρειάζονται περισσότερα αποτελέσματα. Αφήστε τα κόλπα με το opengov που συγκαλύπτει τις επιλογές των κολλητών σας", για να αποκαλύψει πως "τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου και σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες ως... ούφο (sic)" ρωτώντας χαρακτηριστικά: "Τι έχεις κάνει με τους κερδοσκόπους;".

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει: "Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή τη δανειακή σύμβαση την έχει υπογράψει Έλληνας υπουργός. Χρειάζεται αλλαγή προσώπων", την ώρα, μάλιστα, που η δυσφορία του υπουργού Οικονομικών ήταν έκδηλη.

Ο Κώστας Γείτονας είπε "όχι" στο δημοψήφισμα, επειδή είναι προθάλαμος εκλογών και τόνισε: "Χάσατε το επικοινωνιακό παιχνίδι και αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ κάνετε καταστολή όπως π.χ. με την ανακοίνωση που βγάλατε την Κυριακή". Επιπλέον ζήτησε να μη γίνουν μειώσεις στα αφορολόγητα όρια.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος σχολίασε δηκτικά το τηλεοπτικό σποτ "20 μήνες αγώνας" με τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας πως "έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα".

Αμφισβητώ ότι δεν μπορείτε να φορολογήσετε επιτέλους τους λαθρέμπορους και τους μαυραγορίτες επεσήμανε ο Λάμπρος Μίχος. Εμείς αρμενίζουμε στραβά, δεν είναι στραβός ο γιαλός ανέφερε ο Έκτωρ Νασιώκας. Κάθε προσπάθεια κρίνεται από το τελικό αποτέλεσμα και αυτό τώρα είναι οι πλατείες είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Η Έλενα Παναρίτη διερωτήθηκε, απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου: "Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρεις κι άλλα μέτρα;". Η κ. Παναρίτη ζήτησε "δομικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη. Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα τους πολίτες. Ο λόγος που παίρνουμε τα μέτρα είναι ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαιακής επάρκειας όπως θα έπρεπε".

"Ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει την ευθύνη, αυτό, όμως, οφείλουν να το κάνουν πρώτα η κυβέρνηση και οι υπουργοί", δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ ο Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει την ανάπτυξη και ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας". Παράλληλα, παρουσιάστηκε διαλλακτικός για το φορολογικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσουν τα μέτρα, ενώ εξήγησε ότι ασκείται μεγάλη πίεση από την Τρόικα για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός σημείωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έρθει μεν στη Βουλή ως ένα άρθρο, όμως, οι βουλευτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το περιεχόμενο των νόμων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτό να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, αλλά δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου, κάτι που ο ίδιος φέρεται να κατέστησε γνωστό κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: