Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ψυχιατρικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στις δομές του ΨΝΠΟ

Tετάρτη 8 Ιουνίου 2011 Τοπικά

Εγκρίθηκαν οι Εσωτερικοί Κανονισμοί Λειτουργίας από τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο
Η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, έχοντας ως κύριο στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών αυτών, ζήτησε από ομάδες εργαζομένων των δομών να συντάξουν και να προτείνουν προς έγκριση από την πολιτεία, τους εσωτερικούς κανονισμούς των....
διαφόρων δομών του ΨΝΠΟ (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα) και Κέντρων Ημέρας.

Γενικός στόχος, είναι, η παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, λαμβάνοντας υπ' όψη τα επιτεύγματα και τις εξελίξεις στη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται στη χώρα μας και διεθνώς.

Με το που ανέλαβε η νέα Διοίκηση του ΨΝΠΟ, δεν προχώρησε μόνο στην εξοικονόμηση των πόρων του ιδρύματος, αλλά και στη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Έτσι εκπονήθηκαν Εσωτερικοί Κανονισμοί Λειτουργίας για όλες τις δομές Ψυχιατρικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου, οι οποίοι και εγκρίθηκαν με απόφαση του Υποργού ΥΥΚΑ κ. Ανδρ. Λοβέρδου.

Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι παρακάτω εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας:

- Των τριών Κέντρων Ημέρας ("Οι 4 Εποχές", "Το σπίτι των Μουσών" και το Κέντρο Ημέρας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενών).

- Οι Εσωτερικοί κανονισμοί των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των Ξενώνων «ΕΡΑΤΩ», «ΘΑΛΕΙΑ», «ΑΡΜΟΝΙΑ», «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», «ΠΟΛΥΜΝΙΑ», του Ξενώνα για «ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ» αλλά και των οικοτροφείων « ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» και «ΔΑΦΝΗ».

- Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των Προστατευμένων διαμερισμάτων.

- Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Ξενώνα «ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ» (μετανοσοκομειακός).

Το γεγονός ότι οι υποβληθέντες Εσωτερικοί Κανονισμοί Λειτουργίας, πληρούσαν τις προυποθέσεις για τον καθορισμό του τρόπου οργάνωσης των, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και οδηγίες που είχαν δοθεί από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ και ολοκληρώθηκαν ως προς το περιεχόμενο τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων του ΨΝΠΟ.

Με τους νέους εγκεκριμένους από το Υπουργείο Υγείας ως προς το περιεχόμενο και τους στόχους τους Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας, το ΨΝΠΟ κάνει ένα ακόμα βήμα βελτίωσης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ανεβάσαμε τον πήχη ποιότητας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα και προσδοκούμε ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με την εφαρμογή τους, λέει σχετικά ο κ. Κοσμαδάκης Εμμανουήλ, Διοικητής του ΨΝΠΟ.

Συνεχίζουμε με στοχευμένες δράσεις ποιότητας που τυγχάνουν καθολικής αποδοχής σε όλα τα επίπεδα, από τους εργαζόμενους που είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια, από τους πολίτες που βλέπουν τη βελτίωση καθημερινά, από τους ίδιους τους χρήστες των υπηρεσιών που τις ζούν καθημερινά στις δομές και λειτουργίες του Νοσοκομείου.

Στόχος μας τώρα είναι οι Κανονισμοί αυτοί να περάσουν στην ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή τους από τους ίδιους τους εργαζόμενους των δομών του ΨΝΠΟ, και να γίνουν εργαλείο διάδωσης ως ενέργειες καλής πρακτικής και από τους άλλους φορείς ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: