Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ο Νομπελίστας Μάριο Βάργκας Λιόσα γράφει για το «χαρακίρι» της Ελλάδας

..

Παρέμβαση στις εξελίξεις στην Ελλάδα επιχείρησε με άρθρο του στη μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» ο διάσημος Περουβιανός συγγραφέας και νομπελίστας Μάριο Βάργκας Λιόσα.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Λιόσα δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα.
Τον Ιούνιο του 2012, παραμονές των δεύτερων κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας, είχε στείλει επιστολή και πάλι στην «Ελ Παΐς» με την οποία αναφερόταν με θαυμασμό και αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.
«Η Ελλάδα», έγραφε, «δεν μπορεί να πάψει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης χωρίς η τελευταία να μετατραπεί σε μια γκροτέσκα καρικατούρα του εαυτού της, καταδικασμένη στην πιο παταγώδη αποτυχία. Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της Ευρώπης». Αφορμή εκείνες τις ημέρες ήταν και πάλι οι εικασίες για πιθανή έξοδο της χώρας μας από τη Ζώνη του Ευρώ. Τώρα, σε ένα κείμενο με τον εύγλωττο τίτλο «Χαρακίρι» (μτφρ. Κώστας Κουτσουρέλης), επανέρχεται κάνοντας παραλληλισμούς με την πραγματικότητα χωρών της Λατινικής Αμερικής: «Οι Ιάπωνες ευγενείς πια δεν αυτοκτονούν, αλλά η θυσιαστική τελετουργία τους παραμένει ζωντανή, και πλέον είναι συλλογική. Σ’ αυτήν έχουν επιδοθεί χώρες όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα. Τώρα, είναι η σειρά της Ελλάδας [...]».
Αφού χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα δημαγωγικό, λαϊκίστικο αριστερό κόμμα», υποστηρίζει ότι υποσχέθηκε στους Ελληνες «μια Επανάσταση και τον Παράδεισο. Αλλά στην ολέθρια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, που υπήρξε γενέτειρα της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού, αυτή η σκοτεινή κάθαρση των Ελλήνων εκλογέων είναι ίσως κατανοητή [...]».
Στη συνέχεια ο Μάριο Βάργκας Λιόσα μιλάει για τη δαιμονοποίηση της  Γερμανίας  παίρνοντας σαφή θέση:
«Η Γερμανία δεν μπορεί να κατηγορείται επειδή τόσες χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ναυάγησαν οικονομικά. Η Γερμανία είχε κυβερνήσεις συνετές και ικανές, νοικοκυρεμένες και ειλικρινείς και γι’ αυτόν τον λόγο ενώ άλλες χώρες κατέρρεαν, εκείνη αναπτύχθηκε και δυνάμωσε. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία χρειάστηκε να απορροφήσει και ν’ αναστήσει ένα πτώμα -την κομμουνιστική Γερμανία-, προσπάθεια τρομερή, που όμως την έφερε σε πέρας αγόγγυστα χωρίς να ζητήσει βοήθεια από κανέναν, αλλά με την αποφασιστικότητα και τη στωικότητα των πολιτών της. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ είναι ταγμένα φιλοευρωπαϊκή και η καλύτερη απόδειξη αυτού είναι ο γενναιόδωρος και συνεπής τρόπος με τον οποίο στηρίζει, με τους πόρους και τις πρωτοβουλίες της, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μόνο η διάδοση των στερεοτύπων και των ιδεολογικών μύθων εξηγεί το φαινόμενο της φροϊδικής μεταβίβασης που κάνει την Ελλάδα (και όχι μόνο) να μέμφεται την πιο επιτυχημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταστροφή που της προξένησαν οι πολιτικοί που επί τόσα χρόνια ο ίδιος ο ελληνικός λαός αναδείκνυε με τις ψήφους του στην κυβέρνηση και δημιούργησαν τις δεινές συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει».
http://lykavitos.gr/archives/171214

Δεν υπάρχουν σχόλια: