Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΝΤ- Μετά το πρόγραμμα έρχεται η ελάφρυνση

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά το πρόγραμμα έρχεται η ελάφρυνση
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα αρνηθεί την επιμήκυνση ούτε την ελάφρυνση των..
όρων του Ελληνικού Προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε να υλοποιήσει υπογράφοντας το μνημόνιο, τον Μάιο του 2010.
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού, πιστεύουν ότι την επιβεβαίωση της υλοποίησης των υποσχέσεων πρέπει να ακολουθήσει ένα είδος επιβράβευσης, που θα αφορά, ανάμεσα στ' άλλα, και την επέκταση της περιόδου για την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η... έκπληξη
Η θέση του ΔΝΤ, όπως εκφράζεται επίσημα από τον εκπρόσωπο Τζέρι Ράις, είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνεία ή αμφισβήτηση. Θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση «καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να προσδιορίσει τι απαιτείται από πλευράς μέτρων ώστε να επανέλθει στη σωστή τροχιά» το πρόγραμμα και πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών ξεπέρασαν και τις προσδοκίες του πλέον αισιόδοξου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Σε συνομιλία ενημερωμένης πηγής υπογραμμίστηκε ότι «ουδείς (εκ των δανειστών) ανέμενε την αποφασιστικότητα και την εργατικότητα» (που επιδεικνύουν τα μέλη της κυβέρνησης) και τονίστηκε ότι αναζητούνται τρόποι και φόρμουλα για να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια που καταβάλλεται. Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο εκφράζεται και ανησυχία για την πολύ πιθανή περίπτωση «βίαιης αντίδρασης» των συνδικάτων μετά την αναγγελία των τελικών μέτρων.
Πηγή εκτός ΔΝΤ υποστήριξε ότι εάν αντέξει την πίεση η κυβέρνηση και ξεκινήσει με σοβαρότητα η υλοποίηση του προγράμματος, σε συνδυασμό με μερικές υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να ανακοινώσουν οι δανειστές, όπως η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου, τότε θα μπορούσε να αρχίσει «η πορεία προς τα άνω».
Αναφορικά με την επιμήκυνση, στην περίπτωση που συμφωνηθεί, όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι το ΔΝΤ ξεπέρασε τα όρια της επιτρεπόμενης χρηματοδότησης της Ελλάδας και είναι άλλωστε γνωστό ότι δεν θα διαθέσει άλλα κονδύλια.
Η πηγή είπε ότι στις Βρυξέλλες είναι ενήμεροι από τον περασμένο Μάρτιο πως η επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας «πέφτει στις πλάτες της Ευρώπης».
Η πηγή υποστήριξε ότι ξεκαθαρίστηκε από τότε το ζήτημα αυτό, διαφορετικά -όπως τόνισε- θα αναγκαστούν να αποδεχθούν την πρόταση του ΔΝΤ για «κούρεμα» του χρέους που διαθέτει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο κ. Ράις επανέλαβε δημόσια πως πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους για να δικαιολογείται η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
«Ρεαλισμός»
«Προσπαθούμε πάντα», τόνισε, «να είμαστε ρεαλιστές και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των μελών μας καθώς οι συνθήκες εξελίσσονται. Αυτό που πάντα αναζητούμε σε όλα τα προγράμματά μας -και γι' αυτό το πρόγραμμα- για να κινηθούν προς τα εμπρός, είναι δύο πράγματα.
Πρέπει να είμαστε σίγουροι για τη βιωσιμότητα του χρέους, και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση υπάρχει». Ο κ. Ράις προσέθεσε ότι αναφορικά με το πώς πληρούνται οι απαιτήσεις αυτές, «και πάλι αυτό εξαρτάται από τις περιστάσεις που αντιμετωπίζει κάθε χώρα, σε κάθε πρόγραμμα».
Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο ακόμα να ανακοινώσει εάν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις για την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, και αναμένουν -όπως και οι Ευρωπαίοι- την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Αθήνα.
Οπως άφησε να εννοηθεί και η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, το τελευταίο διάστημα αποδίδουν τα μέτρα και έχει επιτευχθεί πρόοδος.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: