Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μέρκελ: «Προσφέρουμε συνεργασία στην Ελλάδα, δεν την επιβάλλουμε» «Θα κάνουμε παν το δυνατόν για να βοηθήσουμε»

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/F4B44617A0031614B9E0367F751AB510.jpg 

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Θα κάνουμε παν το δυνατόν για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, έτσι ώστε η χώρα να ξανακερδίσει τη διεθνή εμπιστοσύνη. Και αυτό θα το.. κάνουμε με το νόημα των προτάσεων για συνεργασία, όχι με το νόημα της επιβολής των απόψεων μας».  Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα προς την Αθήνα που έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας το μεσημέρι στο Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων BDI παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου - λίγες ώρες πριν από την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους στην καγκελαρία. 
 Απευθυνόμενη προσωπικά προς τον - όπως τον αποκαλεί - «Τζόρτζο» Παπανδρέου, η καγκελάριος εξέφρασε «σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα» για την καταπολέμηση της κρίσης και αναφέρθηκε σε ορισμένους τομείς, στους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί η συνεργασία, όπως για παράδειγμα στον ενεργειακό.
 «Είναι πασιφανές, ότι λόγω της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας, η Ελλάδα μπορεί να παράγει με τεχνογνωσία και επενδύσεις από τη Γερμανία, πολύ περισσότερο φωτοβολταϊκό ρεύμα, το οποίο θα μπορούσε κατόπιν να εξαχθεί και σε μας» είπε.
 Ταυτόχρονα τόνισε, ότι η κρίση στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου είναι συνολικός ευρωπαϊκός πονοκέφαλος.
«Πρέπει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του για όλους» πρόσθεσε. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να απαλλαχθούμε από τους εκβιασμούς των κερδοσκόπων».
Στο σημείο αυτό έδειξε όμως και τα όρια της προτεινόμενης βοήθειας, που συνοψίζονται σε τρεις φράσεις: Όχι κοινά χρέη στην ευρωζώνη, σύμφωνο σταθεροποίησης, και «ελεύθερο χέρι» στη Γερμανία να παράγει εξαγωγικά πλεονάσματα - παρά τις δυσκολίες που προκαλούν τα τελευταία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
 Τα όρια αυτά θα αποτελέσουν βέβαια μόνο το ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στην καγκελαρία.
 Το άλλο είναι οι όροι που βάζει η τρόικα - και μαζί της και το Βερολίνο - για την παροχή της έκτης δόσης του πρώτου δανείου με πρώτο και κυριότερο την απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της.
 Οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν βέβαια να γίνουν σε «κενό αέρος» δεδομένου ότι η ίδια τρόικα, που δεν έχει επιστρέψει καν στην Αθήνα, δεν έχει εκδώσει ακόμη το πόρισμα πάνω στο οποίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη συζήτηση - είτε προς την κατεύθυνση της παροχής του δεύτερου πακέτου βοήθειας (στη σημερινή, ή σε τροποποιημένη μορφή) είτε προς την κατεύθυνση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
 Υπέρ της τελευταίας τάχθηκαν κατά τα άλλα σήμερα σε άρθρο τους στους «Financial Times Deutschland» οι πέντε οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης (κοινώς επονομαζόμενοι και «σοφοί») μαζί με άλλους εξέχοντες γάλλους οικονομολόγους.
 Καμιά από αυτές τις «αγριότητες» δεν ήταν πάντως αισθητή το πρωί κατά τη διάσκεψη των γερμανών βιομηχάνων. Τόσο ο πρωθυπουργός (που χειροκροτήθηκε πιο ενθουσιωδώς από την κ.Μέρκελ) όσο και ο πρόεδρος του BDI Χανς-Πέτερ Κάιτελ έδωσαν όρκους πίστης για συνεργασία, και τη διαβεβαίωση, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση. Η προτροπή του πρωθυπουργού προς τους βιομηχάνους: «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα!» προκάλεσε νέο κύμα χειροκροτημάτων.
Ο κ.Κάιτελ έκανε, μεταξύ άλλων, έκκληση στον «πατριωτισμό» των ελλήνων επιχειρηματιών ζητώντας τους να συμβάλουν στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις. Οι δηλώσεις του για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έμειναν ωστόσο απροσδόκητα ασαφείς. «Η Μέρκελ υποστηρίζει την Ελλάδα, η γερμανική βιομηχανία όχι» ήταν το σχετικό σχόλιο του «Handelsblatt».
 Ο ενθουσιασμός του συνεδρίου αποτυπώθηκε και στις on line εκδόσεις των μέσων ενημέρωσης. Η «FAZ» και το «Handelsblatt» προβάλλουν την φράση του κ.Παπανδρέου: «Jes, we can! (Ναι, μπορούμε!), ενώ η «Die Welt» και το «Der Spiegel» τονίζουν το αίτημα του για «περισσότερο σεβασμό» και «όχι περιφρόνηση» στις προσπάθειες της Ελλάδας.  
 Στην ίδια συχνότητα κύματος κινήθηκε και ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ, ο οποίος απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο έλληνα υπουργό ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, βεβαίωσε ότι «θέλουμε να συμβάλουμε στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας».
 Ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει στις 7 και 8 Οκτωβρίου, όπου ο κ.Χρυσοχοίδης θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον κ.Ρόσλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από ομάδα γερμανών επιχειρηματιών. «Στη συνάντηση θα γίνει οριστικοποίηση των στόχων» δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης χωρίς να κάνει ειδικότερη αναφορά σε αυτούς.
 Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, συγκεκριμένο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα 15 γερμανικές εταιρίες για επενδύσεις κυρίως στον ενεργειακό τομέα.
Σχετικά με το αίτημα του κ.Ρόσλερ και του BDI για δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα ως όρο για γερμανικές επενδύσεις, ο κ.Χρυσοχοίδης δήλωσε, ότι μέχρι τώρα δεν έχει ειδοποιηθεί σχετικά. «Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι, για το οποίο δεν έχω ερωτηθεί» είπε. 
 Αναπάντητο έχει μείνει, προς το παρόν τουλάχιστον, και το ερώτημα, τι συζητήθηκε κατά την απογευματινή συνάντηση των δυο υπουργών σχετικά με την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο κ.Ρόσλερ.
 Αίσθηση προκάλεσε στο συνέδριο και ο μαχητικός λόγος του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον της αναβλητικής και κατ΄ακολουθίαν αναποτελεσματικής πολιτικής της κ.Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας. «Το κούρεμα θα έρθει σίγουρα» είπε. Μόνο που οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του, πρόσθεσε, χειροτερεύουν λόγω της έλλειψης βούλησης και σωστής προετοιμασίας από μέρα σε μέρα.
 Εντυπωσιακή ήταν και η κριτική του στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ελληνικής κρατικής περιουσίας. Η καταπιστευτική εταιρία τύπου ανατολικογερμανικής Treuhand, είπε, θα οδηγήσουν, υπό τις συνθήκες της κρίσης, στο ξεπούλημα του ελληνικού πλούτου για ένα κομμάτι ψωμί. Η εναλλακτική λύση, θα ήταν η ίδρυση μιας ευρωπαϊκής Treuhand, που θα αγόραζε από την Ελλάδα σε «έντιμη τιμή», όπως είπε, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, και θα τα προωθούσε κατόπιν στη διεθνή αγορά όταν θα είχε βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και θα είχαν ανέβει επομένως αντιστοίχως και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
 Η χώρα μας παίζει σημαντικό ρόλο και στα πάνελ, που διεξάγονται μεταξύ των ρόλων των πολιτικών. Ο κοινός παρανομαστής είναι, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το συνώνυμο της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά και μια ευκαιρία για το ξεπέρασμά της. «Αν με ρωτούσε κανείς, αν πρέπει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, θα τον συμβούλευα να το κάνει αμέσως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Katar Holding Αχμάντ Μοχάμεντ Αλ-Σάγιετ.
 Την ίσως ορθότερη απάντηση στο ίδιο θέμα έδωσε όμως ανώτατο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης: «Αν δεν σταθεροποιηθεί προηγουμένως η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα» είπε. «Ο τρόμος για την κάθε φορά νέα δόση μεταδίδεται και στους πιο καλόβολους επιχειρηματίες και τους χαλάει κάθε όρεξη για επενδύσεις».ΒΗΜΑ - Νίκος Χειλάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: